Böcker till minne av Förintelsens offer ~ 27 januari

Bild
“Alla människor har samma värde. Alla har rätt att leva sitt liv. Därför får vi aldrig glömma förintelsen.” Den 27 januari 1945 var den dag som lägerfångarna i Auschwitz befriades. Det vill säga de få som lyckades överleva detta grymma dödsläger. Därför har denna dag valts som minnesdag för förintelsens offer. Det är, som sagt, ett oerhört viktigt att lyfta fram några barn- och ungdomsböcker som beskriver verkligheten för en jude i en värld där de hatas som pesten. Böcker som borde läsas av varje förintelse-förnekare som existerar, av varje tonåring som tvivlar, av varje människa helt enkelt.
Affisch jag gjort till minne av förintelsens offer.
Några av böckerna har även filmatiserats som “Anne Franks dagbok”, “Pojken i randig pyjamas”, “Boktjuven” och “Sarahs nyckel”.
Då det finns en uppsjö av olika slags böcker inom tema första- och andra världskrig och med de förföljelsen och förintelsen av judar, romer eller på annat sätt de människor som avvek från det som makthavarna under krigen hade bestämt var det normala. Några av böckerna är påhittade berättelse men med historisk fakta, några av böckerna är första delen i en historik berättelse utifrån första- och andra världskriget, medans några av böckerna är berättelser som skrivits utifrån överlevande offer från krigen. Här har jag samlat delar av recensionen på de olika böcker jag tagit del av med länk till ordinarie bokrecensionen.
Bild

“Vi kommer snart hem igen” är en gripande, berörande och viktig berättelse i serieformat i den gestaltas sex människors vittnesmål om Förintelsen. Här berättar de om sina liv hur det var, vad som hände dem och deras familjer. Vad de kände. Hur de överlevde. Vad de förlorade. De berättar om svält, förlust, missad skolgång, familjer som slits isär och första mötet med Sverige och hur man fortsätter leva, trots allt.

Här kan du ta del av den längre bokrecensionen. Till boken ingår en gratis lärarhandledning som ni kan hämta hem i filen nedan.

BildSaras vingar är en italiensk bilderbok om Förintelsen. Här får vi ta del av ett möte mellan en flicka och en rödhake, en ömsint historia om vänskap och om andra världskrigets mörka år som slutar med suset av vingslag.
Saras vingar har en tillhörande lärarhandledning för årskurs 4-6. Samt diskussionsfrågor.
Bild

När nioårige Bruno kommer hem en dag upptäcker han att alla hans saker håller på att packas i lådor. Hans pappa, kommendanten, har blivit befordrad och hela familjen måste flytta till ett annat hus långt borta, där det inte finns någon att leka med och inget att göra. Det är dystert och tråkigt på det nya stället och Bruno och hans storasyster vantrivs.

Utanför huset finns ett taggtrådsstängsel, som sträcker sig så långt ögat kan nå och på andra sidan stängslet bor märkliga människor i randiga kläder. Det verkar inte vara särskilt trevligt på andra sidan, men Bruno, som drömmer om att bli upptäckare, bestämmer sig för att ta reda på mer om de underliga människorna bakom stängslet. Det är så han lär känna den jämnåriga pojken Schmuel, och äntligen får en vän att leka med. En vänskap som får katastrofala följder.

Gripande om förintelsen i Auschwitz, sedd genom en nioårig pojkes ögon.

Till boken  “Pojken i randig pyjamas”, finns diskussionsfrågor som jag tagit fram.
Bild Anne Franks dagbok är ett av de viktigaste dokumenten från Förintelsen!

Det blir inte så mycket en berättelse om andra världskrigets fasor som en berättelse om en tonårstjej. Trotts den ständiga vaksamheten och den påfrestande isoleringen berättar hon ingående om sin egen utveckling och sina relationer i det microkosmos som är gömstället. Upprepade gånger uttrycker hon en önskan om att bli författarinna, och hennes dagbok har blivit en av världens mest kända skildringar av judarnas flykt undan den nazistiska förföljelsen.
Här kan du ta del av den fullständiga bokrecensionen av Anne Franks dagbok i länken nedan kan du ta dela av lärarhandledning  kring boken. Det finns även en lättläst faktabok “Fakta om Anne Frank”.
Boken har även filmatiserats. 
Samt att Netflix har en dramatisering där de via hennes dagbok berättas Anne Franks historia parallellt med berättelser från fem överlevare av Förintelsen i den här dokumentären av Oscarsbelönade Helen Mirren. Den är från +7 år, men jag som har sätt den anser att den kan ses från 10 år med vuxet sällskap.
Drama för unga via Sveriges Radio har skapat en dramatisering baserat på Anne Franks dagbok som är på fem avsnitt. Jag har samla ett dokument med alla nedladdade avsnitt tillsammans med läsförståelsefrågor framtagna av mig och drama för unga samt att det finns en tillhörande lärarhandledning till dramatiseringen av Anne Franks dagbok.
I fiendens skugga är en historiska berättelser är en romantisk och spännande bok som utspelar sig i 1940-talets dramatiska krigstid. Det är en lättlästa kapitelbok som är perfekt att läsas av ungdomar på mellanstadiet och högstadiet för ökad insikt om andra världskriget.
Denna lättlästa historiskt berättelse kan öka insikten om andra världskriget. Till boken igår en lärarhandledning.Ta del av den fullständiga bokrecension till boken I fiendens skugga.

Bild

Svarta rosorna är fartfyllda, spännande och verklighetsbaserad berättelser som ger läsarna en chans att lära sig en hel del om hur det kunde se ut i Sverige under andra världskriget. Här byggs ett krigsäventyr som inte pågår i en fantasivärld utan en historisk fantasy med återspegling hur det kunnat vara.

Läs mer om detta spännande krigsäventyr i den fullständig bokrecensionen.

Bild

I ett större boktemainlägg kan ni ta del av fler boktips och lektionsmaterial och annat material kring förintelsen.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...