Boktips inför skolstarten

Har du fjärilar i magen och det känns som sockerdricka i hela kroppen och du har massa tankar och funderingar inför kommande skolstart, då kan det vara bra att veta att du troligen inte är ensam om den känslan, vare sig du är elev som ska börja förskoleklass eller första klass. Eller så kanske du är ny som mentor och ska ta emot en ny klass, kanske till och med börjat arbeta på en ny skola.

 

När skolor runtom i Sverige startar återigen upp efter ett långt sommarlov kan det vara bra att starta upp klassen med att läsa högt ur en bok som handlar om att börja skolan.
Här nedan kommer några exempel på några nyare böcker samt några äldre böcker om att börja skolan.

 

Bild

”Jag ska börja skolan” är den perfekta guiden för alla som ska börja skolan eller förskoleklass.
 
Boken är fylld med massa färgglada illustrationer illustrerade utav flera olika kända illustratörer.

 

Boken är även lättläst så för alla barn som knäckt läskoden kan läsa den själv. Till denna bok är det flera välkända författare som deltagit.

 

​Boken tar upp allt man behöver veta om att börja skolan: från uppropet till nya kompisar, att förstå vad bokstäverna betyder till vad man gör om man glömt läxan eller hur skolan faktiskt ser ut och vilka som jobbar där. Det finns även texter och ramsor – om alla våra månader och dagar till exempel.

Här finns också en nyskriven deckargåta av Kerstin Lundberg Hahn, illustrerad av Hanna Granlund som även gjort omslaget.

Boken passar till 6-9 år och är utgiven av bokförlaget ”En bok för alla.”

 

Bild

”Boken om att börja skolan” är skriven utav Helena Bross känd för sina populära böcker Lätt att läsa-serierna ”Axel och Omar” och ”Klass 1B”. 

 

Här är författaren fenomenal på att göra det vardagliga spännande och roligt och tillsammans med Emma Göthners livfulla och träffsäkra illustrationer skapar igenkänning och bidrar till stor läsglädje. 

 

Här får vi bekanta oss med skolan som den ser ut en helt vanlig vardag med schema, läxor, gympapåsar och hemspråk.

 

Det är dagen innan Isak ska börja ettan. Han sitter hemma på sängen och känner hur det pirrar i magen. Att börja skolan känns spännande, roligt och läskigt på samma gång! Tänk att lära sig läsa och räkna, och att få en massa klasskompisar man aldrig har träffat förut! Att börja skolan är stort. Vad Isak inte vet är att de andra i hans klass är minst lika nervösa: Leila, Juli och Gunnar funderar också över hur det ska bli. Vilken tur att fröken visar sig vara väldigt snäll och att skolan faktiskt verkar vara ganska så rolig.

 

Det här är en efterlängtad och angelägen bok att läsa tillsammans för alla nyfikna föräldrar och barn. 

 

Men boken passar bäst som högläsningsbok och är ämnad för 6-9 åringar.

 

Bild

Frökens nya klass är perfekt att läsa om man kommer ny som Fsk- eller lågstadielärare till en ny skola eller att man helt enkelt ska få en bunt med massa nya förväntansfulla barn. 

 

Skolan börjar i morgon och det är riktigt nervöst för fröken som ska börja efter ett långt sommarlov och denna gång ska hon träffa 24 nya elever. Det är väl inte så konstigt att darra inför tanken på 24 barn som hon inte känner och som alla stirrar på henne. Tänk om dom är hemska små vampyrer. Eller rymdmonster från Mars som pratar så hon inte förstår. Hur ska det gå? Att börja skolan kan vara riktigt läskigt. Särskilt om man är skolfröken.

 

Boken är ämnad till 6-9 år.

 

 

”Ny i klassen” är en vardagsnära, varm bok med hög igenkänningsfaktor, om hur det kan vara att byta skola och komma till en ny klass. En perfekt bok för alla killar och tjejer som precis har börjat läsa själva. Boken ingår i bokserien ”Klass 1b” är en serie lättlästa böcker.

 

Här får vi möta en skolklass i en serie helt fristående böcker, som var och en har något eller några av barnen i klassen som huvudpersoner.

 

Böckerna ingår i bokförlagets Bonnier Carlsens ”Lätt att läsa-serie.” Boken passar 6-9 år.

”Den elaka vikarien”är en härlig lättläst skräck för nybörjarläsarna. En nya serien som ingår i ”Lätt och läskigt” i från bokförlaget Bonnier Carlsen. 

 

Med skön humor balanserar författare och illustratör tillsammans på slak lina för att tänja gränserna så mycket man får utan att det blir fel. Här garvar ungarna, kanske inte alltid så hjärtligt, men inte heller nödvändigtvis elakt. Det ger en drivkraft som gör att även de mest tvehågsna nybörjarläsarna kan ta sig igenom boken, få mersmak och kanske läsa en till!

 

”Nina börjar skolan”är perfekt att ha som högläsningsbok om man har barn som ska börja Förskoleklass eller om man är mentor till en ny grupp med stora 6 åringar. Boken passar barn i 5-6 år åldern som högläsningsbok och är utgiven av bokförlaget Rabén & Sjögren 

 

Det här är berättelsen om Ninas första termin i förskoleklass. Om att öva på alla bokstäver, gå ut på rast, äta mat i en matsal, träffa gamla kompisar och få nya. Om att vänta både på att läsa dikt för hela skolan och på att tänderna ska trilla ut.

”Pyret börjar skolan”är en bok om Pyret som man kan läsa om i tre tidigare böcker. 

 

Pyret är adopterat och går igenom en jobbig start i början av sin nya skola. För i den nya klassen finns det två pojkar som är väldigt nyfikna på Pyret och hela tiden frågar saker som: ”Varför är du brun?” och ”Är det kul att vara adopterad?”. Och så tycker de att Pyret är ett konstigt namn. Pyret tycker det är rätt jobbigt och drar sig undan, och en dag får hon nog. Hon hoppar ut genom ett fönster och springer bort från skolan. 

Den här boken, liksom de tre tidigare, vill öka förståelsen kring adoption och den vill förmedla att vi trots allt är ganska lika, oavsett hudfärg, bakgrund och förutsättningar.

 

Boken är skriven av Ingvor Goyeryd och utgiven av bokförlaget BonnierCarlsen.

 

Boken passar till 6-9 åringar att läsa själv eller högläsning.
Detta var några få böcker utav många andra liknade böcker.

 

I Uppdrag skolstart” får vi följa med på en rymdresa tillsammans med Kapten Kosmos och pojken Max som ska förbereda sin resa till ”planeten” skolan.

 

Det är tre nervösa dagar innan Max ska börja skolan. Frågan är om han är redo? Som tur är får han brev från Kapten Kosmos med små uppdrag som ska hjälpa honom att förbereda sig. Läsaren får följa med Max på hans olika uppdrag: Kan han hitta till ”planeten” skolan själv? Vågar han prata med utomjordingar i klassen? Kan man äta den konstiga maten? Här får vi följa med Max när han löser uppgifterna på sitt eget finurliga sätt. 

 

Det här är en perfekt bok att läsa för barn som är nyfikna på skolan. Som kanske ska börja skolan, som nyss har börjat skolan eller som bara vill ta del av ett annorlunda rymdäventyr, där barnets fantasi får stå i fokus.

 

Här kan du läsa mer om boken.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Har du fjärilar i magen, känns det som sockerdricka i hela kroppen och har du massa tankar och funderingar inför kommande skolstart, då kan det vara bra att veta att du troligen inte är ensam om den känslan, vare sig du är elev som ska börja förskoleklass eller första klass. Eller så kanske du är ny som mentor och ska ta emot en ny klass eller kanske till och med börjat arbeta på en ny skola.
 
Då är den härligt inbjudande och peppande samlingsvolymen ”Snart börjar vi skolan” den perfekta boken att läsa tillsammans med det blivande förskolebarn inför en av livets största händelser: skolstarten!

Här kan du läsa den fullständiga bokrecensionen av ”Snart börjar vi skolan.

Jag har även skapat flera olika material som kan använda under första veckan på skolstarten som ett sätt för sig som lärare att lära känna din nya klass och för klassen att lära känna varandra.

Allt material finns som sagt både på Svenska och Engelska och passar från Förskoleklass upp till åk 4. 

Det finns även vänskapsmaterial som finns att ladda ner som temainlägg, men där de mesta av materialen går att ladda ner för sig. 

Även detta finns att ladda ner på både Svenska och Engelska.

Allt material finna att ladda ner på mitt Skolmagi konto, alla produkter kostar.

Dela gärna detta inlägg:

18 Replies to “Boktips inför skolstarten”

  1. Новинки фільми, серіали, мультфільми 2021
    року, які вже вийшли Ви можете дивитися українською на нашому сайті link

  2. Новинки фільми, серіали, мультфільми 2021 року, які вже вийшли Ви можете дивитися українською на нашому сайті link

  3. Новинки фільми, серіали, мультфільми 2021 року, які вже вийшли Ви можете
    дивитися українською на нашому сайті Link

Lämna ett svar