Forntiden – Från Bondestenåldern till VikingatidenForntid är en tid för mycket länge sedan. Den kallas också förhistorisk tid. För 15 000 år sedan var hela Sverige täckt av is. Denna tid kallas istiden. 3 000 år senare hade isen försvunnit från södra Sverige och det kom växter, djur och människor. Människorna levde på att jaga, fiska och samla växter som gick att äta.

För ungefär 6 000 år sedan började människorna i Sverige lära sig odla växter och föda upp djur. De började använda verktyg av sten och trä. Denna tid kallas därför stenåldern.

Ungefär 1 500 år före vår tideräkning började människorna i Sverige tillverka saker av metaller och brons. Denna tid kallas bronsåldern. Nu började människorna köpa och sälja saker inom Europa.
Ungefär 500 år före vår tideräkning började människorna i Sverige använda saker av järn. Denna tid kallas järnåldern.

Tiden från 800-talet till mitten av 1000-talet kallas vikingatiden. Vikingarna var duktiga på att bygga båtar och vana vid att segla på havet. De krigade och handlade med många andra länder. Vikingarna tog makten i många länder i norra Europa.

Här har jag skapat faktabilder med tillhörande fakta för tidepoken Holecen där bondestenåldern, bronsåldern, Jägarstenåldern Järnåldern och Vikingatiden ingår. 

Men jag har även här samlat på mig massa allahanda materia kring forntiden som jag sparat i appen Pearltrees, den omtalade och bästa app man kan ha.

Bild

Fylgia hemsida kan du ladda ner spelet Fylgja, gå en virtuell tur i bronsåldern eller järnåldern. I spelet finns massor av information om saker som man träffar på i spelet. Det finns också pyssel och knåp, och en speciell handledning för lärare på hemsidan.

På de olika sidorna kan du ladda ner spelet Fylgja och följa med Tyra på äventyr i bronsåldern och järnåldern.
Fylgja är ett dataspel i forntidsmiljö. Det är en saga, där platserna, husen och personerna är baserade på arkeologiskt material. Fylgja utspelar sig på två arkeologiska fyndplatser i Mölndal.
På hemsidan kan man läsa mer om saker som man träffar på i spelet eller gå en rundtur i de virtuella miljöerna, i bronsåldern eller järnåldern. Det finns också pyssel och tips på hur man kan upptäcka forntiden där man själv bor.

Bild

Självklart så finns det böcker kring först delen av forntiden.

Som trilogin “Mån serien” som är en lättläst serie som riktar sig från 9-12 år och handlar om stenåldersflickan Sång som har förlorat sin pappa och lever tillsammans med sin mamma, sin syster Våg och dennes familj. Hon tillhör moder Månes folk har lämnat sin hemby för att slippa bli bortgift med en äldre man. hon hittar kärleken i den mer jämnårige Ask och lever med hans folk.

Bokserien “Bronsdolken”  Böckerna utspelar sig på forntiden runt om i Medelhavet med halsbrytande, spänning och med hisnande äventyr som omfattar fem böcker.
Böckerna är fyllda med levandegjorda historiska miljöer och andra inslag som läsarna kommer att känna igen. Precis som i bokserien “Vargbröder” som är skriven av samma författare, drivs handlingen framåt snabbt och med ständiga överraskningar. Böckerna är verklig bladvändare!
Böckerna passar även bra som högläsningsböcker som för åldrarna 9-12 år.

Här nedan kan ni ta del av lärarhandledning till första boken ur Bronsdolken.

Bild

I denna äventyrsfyllda arkeologi boken “Forntidsglimtar-Jägarstenåldern” får vi ta del av sex berättelse ifrån olika barn som levde under jägarstenåldern från olika delar av Danmark och Sverige. Här har författaren som även är arkeolog utgått från några av det större arkeologisk fyndplatserna som Vig i Danmark ända upp till Nämforsen i Ångermanland.. Här återberättas hur de sex olika barnen kunde ha levde förr i tiden under jägarstenåldern från 10.000 år sen till 6.400 år sen. Tillsammans med det olika actionfyllda äventyren varvas berättelsen med intressant tidsenlig fakta från början av forntiden. Till alla sex kapitel skildras människorna och miljöerna från jägarstenåldern i vackra illustrationer som gör berättelsen mer levande.

I denna arkeologi serie är perfekt att användas vid högläsnings speciellt om man arbetar med forntiden från stenåldern fram till jägarstenåldern. Den passas att läsas från 6 – 9 år. Jag hoppas att det även kommer att komma ut som historisk lektionsmaterial kopplat till denna bok.

Här kan ni ta del av den enskilda längre bokrecensionen av första boken i serien Forntidsglimtar.

Här har jag tagit fram läsförståelsefrågor till boken Forntidsglimtar – Jägarstenåldern.
​​

Bild

I Forntidsglimtar – Bondestenåldern får vi ta del av historisk fakta som hur man kunde ha levt under bondestenåldern, vad man jagade och åt beroende på vart i landet man bodde, vilket typ av material man använde för att göra vapen, hur olika föremål har hittats på troliga offerplatser och i gravar, hur människor troligen trodde på livet efter döden och olika sätt som man begravde de döda och om människorna kanske trodde på några slags gudar och annan historisk spännande fakta som forskare och arkeologer får fram utifrån olika fyndplatser. Här kan ni ta del av den fullständiga recensionen kring boken Forntidsglimtar – Bondestenåldern.

Här kan ni ta del av läsförståelsefrågor som jag tagit fram till boken.

Sen tidigare har jag skrivit och delat med mig av fakta kring människans utveckling som ni kan ta del av här. 

Böckerna i den fristående serien Forntidsglimtar utspelar sig på några av de större arkeologiska fyndplatserna i Skandinavien. Huvudpersonerna är barn och läsaren får ta del av rafflande äventyr och får samtidigt en inblick i hur det var att leva under forntiden. Det är spännande och dramatiska berättelser som varvas med intressanta fakta. I den tredje boken “Forntidsglimtar – Bronsåldern” får vi följa med på en historisk resa långt bakåt i tiden, till en tid som kallas för bronsåldern för ca 3000 år sedan.

Här skildras människorna och miljöerna från den tiden med färgade- och svarta siluett illustrationer som gör berättelsen mer levande och som gör att vi kan få en känsla av hur människor under bronsåldern kände glädje, sorg, vänskap, ledsamhet och lycka precis som vi gör idag. På så sätt får vi en inblick hur det kunde vara att leva under bronsåldern och samtidig ta del av historiskt spännande fakta om forntiden och arkeologiska fynd från några av de större fyndplatserna från bronsåldern.

Forntidsglimtar passar att läsas av barn mellan 6 – 12 år och som högläsningsböcker under forntidsarbetet i grundskolan.

Bild

Följ med på ett äventyrsfyllt äventyr bakåt i tiden någonstans i norra Sverige under stenåldern!

Älgpojken är en ny spännande serie som handlar om pojken Vind. Han lever på yngre stenåldern någonstans i norra Sverige. När han var liten försvann han i skogen. Ingen trodde att han skulle överleva, men Vind kom tillbaka några dagar senare. Hans mormor är nästan säker på att han blev räddad av en älg. Den största älg hon någonsin sett! Vind vet inte vad han ska tro. Men ibland när han är ute i skogen känns det som om någon vakar över honom. 

Det här är första delen i en kommande bokserie som jag förstår ska utspela sig under stenåldern. Boken är skriven som en lättläst kapitelbok med svartvita illustrationer lite varstans i boken som lättar upp läsningen. Det är en bok som passar barn i åldrarna 9 – 12 år, men kan även passa som högläsningsböcker i åk 3. Bokserien Älgpojken är passande böcker att sätta i händerna på de som gillar att läsa äventyrsfylls och spännande böcker som utspelar sig förr i tiden. Bokserien passar även jättebra att läsa under ett stenålderstema. Men även som ren spänningsunderhållning! Här kan ni ta del av den fullständiga recensionen av Älgpojken – Innan månen går upp.

Till boken ingår gratis lärarhandledning.

   Bild

”Älgpojken – Dödens glänta” är den andra delen om om pojken Vind som lever under den yngre stenåldern någonstans i norra Sverige.
Den första boken heter ”Älgpojken – Innan månen går upp” som ni kan läsa mer om här.

”Pojken Vind har fått en lärlingsplatsen som sten-smidaren inom byn, något som han ser fram emot då hans mamma också var sten-smidare medan hon levde. Men sonen till sten-smidaren är inte alls glad över detta och gör allt för att förstöra för Vind…
Som att ljuga, stjäla… Kanske till och med döda!”

Älgpojken är en historiskt lättlästa och spännande bokserie där böckerna ”Innan månen går upp” och ”Dödens glänta” ingår i serien och där boken ”Svartfallet” släpps under mars månad.

Det här är en perfekt läsning att sätta i händerna på historieintresserade elever som gillar äventyr och som vill återupptäcka stenåldern.

Tillsammans med de stämningsfulla bilderna och den lättlästa texten med korta meningar är det böcker som passar för mellanåldern som vill ta del av vår tidiga historia.

​Bokserien Älgpojken passar även bra om man ska arbeta med yngre forntiden inom skolan då det även finns tillhörande lärarhandledningen till böckerna.

Älgpojken – Svartfallet är den tredje delen i bokserien Älgpojken som är en historisk fantasy där övernaturlig folktro blandas med forntidsfakta från stenåldern Bokserien passar jättebra att läsa under ett stenålderstema i grundskolan. Men även som ren spänningsunderhållning för unga läsare som gillar att ta del av äventyrsfylld handling som utspelar förr i tiden i norra Sverige under stenåldern. Här kan ni läsa mer om boken och ta del av lärarhandledningen.


Bild

Bild

​Vill man arbeta mer kring vikingatiden då har ungfakta tagit fram lektionsmaterial med lärarhandledning, upplägg, genomförande och material F-3,​ 4-6 och 7-9. Samt flera fakta ämnen kring vikingatiden.  

Självklart har jag flera boktips kring tema vikingatiden. På bokaffischen nedan delar jag med mig av flera olika boktips kring tema vikingatiden och även under bokaffischen .

Bild

Bild

Självklart finns det fler böcker som utspelar sig kring vikingatiden, som den lättlästa bokserien ”Folkes tidsresor” som riktar sig till åldrarna F-åk 6. Folkes tidsresor är en serie med enkla böcker med mycket bilder som handlar om en liten pojke som heter Folke och som reser i tiden med hjälp av två magiska suddgummin, Dino och Rex, som ser ut som Dinosaurier. Samtidigt som man får en spännande berättelse lär man sig och väldigt mycket om tiden Folke reser till, allt från stenåldern till vikingatiden och i slutet av boken finns lite faktarutor också.

Sen är det böckerna om den modiga vikingaflickan ”Tora” som är lästränings böcker. Tora är en aktiv och modig tjej, en värdig förebild för flickor som utspelar sig under vikingatiden och ämnar sig för de som knäckt läskoden ca 6-9 år.

Därefter kommer den populära bokserien ”Halvdan Viking” där författaren Martin Widmark inte väjt för det burleska, utan brett på rejält i en serie mustiga rövarhistorier om den unge pojken Halvdan, som hamnar i det ena äventyret efter det andra, tillsammans med kompisen Meia.
För de lika drastiska och tillika tidstrogna bilderna svarar illustratören och arkeologen Mats Vänehem. Som passar att både läsas ensam från 6 -9 år som till högläsning. Här har jag recenserat hela bokserien samt skapat en boktrailer.

Om man arbetar kring vikingatiden och bor i närheten av Stockholm då bör man läser denna serie för att sedan ta sig in till museet Vikingaliv där man bl.a. får åter träffa Halvdan viking och Meia i utställningen som jag skrivit mer om här.

Bild

Man har även släppt filmen Halvdan Viking som är baserad på böckerna.   

Den lättlästa bokenDora och Drakringen” som är en spökhistoria från vikingatiden. Ämnad från 9-12 år.

Därefter har vi den omtalade vikingatrilogin ”Drakskeppet” av Maj Bylock, som läst av många och främst använts som högläsningsböcker genom åren, men fortsätter att ön idag att läsas om som handlar om den franska riddardottern Petite som rövas bort av vikingar, förs till Sverige och tvingas leva som träl i ett främmande land.
Böckerna är ämnade från 9 -12 år.

Bild

Om man vill ta del av en nyare vikinga trilogin så bör man läsa Sagan om Turid” som passar att läsas själv men är perfekt att högläsas från ca 12-15 år.

”Sagan om Turid” utspelar sig under sen vikingatid, den omvälvande tid då kristendom och asatro möttes! Berättelsen utspelar sig i en hård och våldsam värld där vänskap, kärlek, tro och mod sätts på stora prov. Här kan ni ta del av den längre bokrecensionen av alla tre böcker. Den första delen finns även som en inspelad dramatisering via barnradion. Samt tillhörande frågor och intervju av författaren Elisabeth Östnäs. 

Bild

Hemligheten är en fakta tätt historia om det svenska kulturarvet och de seder och bruk som fanns i Sverige under vikingatid.

För länge, länge sedan på 1100-talet var det vikingatid i Sverige och vårt land kallades för Svea rike.

Långt upp i den norra delen av landet låg Säfasteby där bodde tvillingarna Siri och Alve som var 9 år tillsammans med sin bondefamilj under vikingatiden på Valners-gården som låg mellan nuvarande Boden och Luleå.

Ta del av hela recensionen till Hemligheten här.

Bild

“Trolltagen” är den andra boken som ingår i bokserien ”Siri och Alve – Hotet mot Midgård” får vi återigen följa tvillingarna Siri och Alve och deras liv i den lilla vikingabyn Valners-gården i norra Sverige. Det är en berättelse som ger bilden av barns liv hemma på en liten vikingagård.

I första boken ”Hemligheten” fick vi lära oss mer om vikingarnas tro på asagudarna och hur man skriver med runor.

I den andra boken ”Trolltagen” får vi lära oss mer om hur vikingarna begravde de döda och hur de trodde på livet efter döden. Vi får även ta del av hur folktron hade en stor inverkan i livet när de gällde de övernaturliga som tron på troll och annat oknytt.

I bokserien ”Siri och Alve – Hotet mot Midgård” får läsarna historisk korrekt kunskap om vikingatiden, berättelsen är skriven med ett lättläst och pedagogiskt handling med korta kapitel tillsammans med svartvita detaljerade illustrationer som förtydligar berättelsen samt bilden hur vikingarna bodde och såg ut. Tillsammans med faktadelen längst bak i varje bok som lyfter flera detaljer i från berättelsen är det böcker som passar att använda i skolundervisning.
Här kan ni läsa mer om denna underhållande och lärorika vikingaberättelse.

Tänk att kunna resa tillbaka i tiden och uppleva världen som den var förr. Det händer Jorun som upptäcker att hon är av valasläkt och är ”den sistfödda” i en släkt av tidsresenärer, varpå hon förflyttas tusen år tillbaka, till 900-talet och vikingatiden. Där får hon uppleva ett farligt äventyr tillsammans med hamnskiftaren Kolvinge och vikingapojken Aske.

Här tas läsarna tillbaka till till tiden som vi kallar för vikingatiden. Med ett målade språk får vi en historisk skildring hur de skulle kunna vart att leva under denna tid, allt från de trånga och rökfyllda bostäderna, till de kliade kläderna och illaluktande människor, med orättvisor hur man behandla andra människor som vid användandet av trälar till människors vardagsliv, tro och vidskepelse som vävs in på ett naturligt sätt utan att tappa fokus på den historiskt fängslade berättelsen som ni kan läsa mer om här. Kolvinge” är första boken av två i den nya historiska fantasy ”Tidens väv” som är ett spännande äventyr och en historiskt intressant berättelse på en och samma gång. Andra boken heter ”Valablod”.  

 ”Valablod” är den andra och anslutande delen i bokserien ”Tidens väv” där första delen heter ”Kolvinge”. Det här är verkligen ett spännande och fängslade avslut på en kort bokserie som jag gärna hade velat följa i flera delar. Jag älskar det välskrivna sättet som författarna skriver på och hur det lyckats klämma in fakta i serien utan att förstöra handlingen. Det jag även gillar är att författarna inte heller dumförklarar barnen som läser boken utan fångar in läsarna i sitt grepp och släpper inte taget förrns på sista sidan. Bokserien ”Tidens väv” passar perfekt som högläsningsböcker om man gillar tidsresor tillbaka i tiden eller om man ska arbeta om vikingatiden på mellanstadiet. Till båda böckerna finns en tillhörande lärarhandledning.  

 

”Kejsaren skatt” är första delen i den blivande bokserien ”Siris äventyr” som släpps som inbunden utgåva med extra material, med faktadelar om vikingar och tillhörande lärarhandledning. Tidigare har böckerna givits ut av Rabén & Sjögren som ni kan läsa mer om här. Nu är bokserien utgiven av Stevali Barn som satsar på bokserien, där del två ”Mimers gåta” kommer släppas redan under september och sedan ”Äventyr i Paris”.

“Siris äventyr” är en välskriven barnboksserie som blandar fakta och fantasi, här får vi möta färgstärka karaktärer i detaljrika och lekfulla illustrationer som tar läsarna på ett fartfyllda och spännande vikingaäventyr med mycket humor både i text och bild.

Här kan ni läsa mer om detta fartfyllda vikingaäventyr.

Bild

Sen är det två helt olika faktaböcker kring vikingatiden Vikingar är det helt oslagbara och nyaste utgåvan av Vikings fakta skriven av Mats Vänehem som både är illustratör och arkeolog. Genom århundraden så finner arkeologer nys fynd varje dag, varav vissa av fynden gör att fakta behöver förnyas och ändras. Ex vet vi idag om att vikingarna inte hade horn på sina hjälmar.

Bild

​Den andra vikingaboken är den bästa pyssel och fakta bok man kan ha som mentor och pedagog, då den är fylld med fakta, men även lektionsmaterial, där man ex kan tyda runor, man kan lära sig spela och leka tidsenliga spel och lekar, lags tidsenlig mat och kläder och mycket mer. Längst bak i boken finns även information på olika Vikingabyar runt om i Sverige.

Bild

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *