Jakten på Jack ~ Spådomen om Jack ~ Jacks förbannelse av Martin Olczak

Tänk om varulvar, vampyrer och vålnader plötsligt skulle dyka upp i stan? Det är precis det som händer i den historiska äventyrsserien om tioårige Jack. ​

Jakten på Jack

“Jakten på Jack” innehåller delarna: Trolldom i Gamla Stan, Vålnader på Vasaskeppet, Varulvar i Storkyrkan Häxor i tunnelbanan.
Tioåriga Jack är uppvuxen på barnhem i Norrland och tror att hans föräldrar är döda. Under en sommarvistelse i Stockholm hos moster Betty får han dock veta att mamma och pappa lever. För nio år sen rövades de bort av varulvar och är försvunna sen dess. För att ge sig i kamp med varulvar och andra grymma varelser måste man vara trollkunnig. Vilket det snart – till hans egen förvåning – visar sig att Jack faktiskt är.

Tillsammans med mostern och vätten Rurik ger sig Jack ut på jakt efter föräldrarna. Bara timmar efter att Jack stigit av bussen i Stockholm befinner han sig mitt i ett hisnande äventyr. Plötsligt jagas han genom stan av varulvar, bergtroll, vittror, vålnader, häxor och givetvis varulvar och andra skrämmande varelser ur den svenska folktron. Det blir en fart- och farofylld färd genom välkända Stockholmsmiljöer såsom Gamla Stan, Södermalm, Gröna Lund och Vasamuseet. Till sin hjälp har han moster Betty och vätten Rurik. Och så trolldomsboken förstås.

Till alla fyra böcker i serien “Jakten på Jack” finns det gratis lärarhandledning att ladda ner i filen nedan.

Spådomen om Jack

“Spådomen om Jack” innehåller delarna: Drakar i Globen, Bergtroll på slottet, Sjöodjur i Slussen och Demoner i Stadshuset.
I “Spådomen om Jack” är Jack till en början återförenad med sin mamma och pappa, Han har befriat dem och de har flyttat in i brödrostverkstan hos Jack och moster Betty. Det känns ovant att ha vuxna omkring sig som tjatar och bestämmer, tycker Jack, fast också ganska härligt.

Plötsligt sitter 13 korpar takåsen utanför fönstret och när vätten Rurik hittar ett jättestort ägg som visar sig vara en drake som får namnet Silvertass. Men den mytomspunna Sankt Göran visar sig vara allt annat än ett helgon och han är ute efter att döda Jacks nya vän Silvertass. Tillsammans med moster Betty, vätten Rurik och nytillskottet, draken Silvertass.

Det blir återigen indragna i ett nytt och spännande fart- och farofylld färd genom välkända Stockholmsmiljöer såsom Slussen, Globen, Slottet, och Stadshuset.

Jacks förbannelse

“Jacks förbannelse” innehåller delarna:: Vampyrer på Sergelstorg, Jättar vid Kaknästornet, Näcken i Riddarfjärden och Odjur på Gröna Lund.
Höstterminen har börjat och Jack har fått en kompis, en riktig kompis, inte som en vätte eller en drake utan en klasskompis, Wanda! Det är härligt, men också lite besvärligt. Jack har så många hemligheter som han inte får avslöja för någon. Som att han är trollkunnig till exempel. Och att hans föräldrar har som jobb att ta hand om älvor, sjöodjur och andra mystiska varelser.
En dag kommer en skogspyssling med oroväckande besked.
Det visar sig att en blodtörstig vampyr har kommit till stan som sprider skräck
hos invånarna av mystiska och mytomspunna varelser.  En dag försvinner plötsligt hans bästa vän Wanda. Allt tyder på att hon är ett av vampyrens offer. Jack och hans familj ger sig ut på en livsfarlig jakt! Tillsammans med stans jättar – två enorma syskon – ska de besegra vampyren.

Lagom när Jack tror att han ska få leva sitt liv som en vanlig tioårig pojke, som går i skolan, äter Hawaii pizzor, läser serietidningar och spelar bandy blir han återigen indragen i ett spännande och nytt äventyr genom välkända Stockholmsmiljöer såsom Kaknästornet, Segels torg, Riddarfjärden Grand Hotel och Gröna lund.
Till alla fyra böcker i serien “Jacks förbannelse” finns det gratis lärarhandledning att ladda ner i filen nedan.
Många gånger händer det att nybörjare läsare mellan 6-9 år vill ta del av bokkategorier utöver deras läskunskap. Som oftast blir det att böcker som vill att de ska vara ex skämtande och spännande kan bli löjliga och förutfattade då de riktar sig till den lägre åldern.

Då anser jag att böckerna om Jack är perfekta böcker att sätta i händerna på sjuåringen som kämpar med läsningen, perfekta läsa själv böcker: lagom lång och högt tempo och en bra blandning av skräck, skämt och snabba vändningar med cliffhangers som gör att man bara måste läsa vidare. De svartvita illustrationerna ger liv åt fantastiska varelser och spännande miljöer.
I böckerna blandas fiktion historiska händelser och kända platser runt omkring Stockholm.
Här får vi möta bergtroll, vittror, vålnader, häxor och andra skrämmande varelser ur den svenska folktron.

Det finns även möjlighet att gå en stadsvandring i Stockholm med hjälp av stadsmuseet. Här kan man följa med på en magisk tur runt Gamla stan som bygger på böckerna om Jack. Här besöker man platser ur böckerna som brödrostverkstaden, kastanjeträdet och vilka hemligheter som gömmer sig under Storkyrkans uråldriga valv.
Jag vet att många skolbibliotek har svårt att veta vilken exakt ordning böcker är i, därav har jag skapat denna affisch som alla som behöver kan hämta hem för användning. 
Serietitel: “Jakten på Jack”, “Spådomen om Jack”, “Jacks förbannelse” 

Författare: Martin Olczak 

Illustratör: Anna Sandler

Bokförlag: Rabén Sjögren

Målgrupp: 6-9 år

Kategori: Fantasi, Fantasy reality, magi, äventyr, spänning, kapitelbok, mysterium, nordiska naturväsen, börja läsa böcker själv

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *