Legenden om Tann ~ Skogsflickan av Niklas Krog

Bild

”Tanarog eller Tann som han kallas för föddes i dvärgarnas stora salar, djupt inne i Randbergen i landet Unadan och kommer från dvärgfolket. Till skillnad från alla andra dvärgar, längtar han ut i skogen istället för att stanna i bergen där de vanligtvis bor. Att världen där ute är farlig skrämmer Tann lite, men inte tillräckligt mycket för att han ska hålla sig undan. I berättelsens inledning får vi veta att han kämpat mot en best tillsammans med sin vän, eken Bladhus.

Men besten har fortsatt att terrorisera fler varelser i skogen. Ryktet har spridit sig om Tanns och Bladhus bravader och nu har skogsflickan Aina kommit för att hämta med sig de båda kämparna till skogen där besten härjar. Men tyvärr sitter Bladhus rötter fortfarande fast i marken sedan vintervilan, så då återstår allt hopp till Tann. Problemet är bara att Tann egentligen inte känner sig särskilt modig. Kan han, en dvärg som egentligen ska leva innanför bergen, ge sig iväg för att rädda alla från den där stora besten? Till slut bestämmer han sig för att följa med skogsflickan Aina ändå.

När Tann och Aina vandrar runt i jakt på besten stöter de på många levande träd med olika karaktär: snälla, elaka, korkade och de mycket hjälpsamma. De träffar även en hel del andra typer, varav den blyga bäckgubben är ett trevligt inslag. Men det visar sig också att de ständigt är förföljda av draken Nidaros, som hatar dvärgar!

Aina och Tann har lyckats stoppa Bestens framfart i skogen och jagat ner odjuret i sin håla igen. Men de vet att Besten snart har samlat krafter för att komma tillbaka och skövla skogen och sätta skräck i skogsfolket.
De måste komma på ett sätt att jaga bort Besten för alltid. Men vad kan få ett odjur som lever på ondska att vilja lämna sin håla? Och vad ska de göra för att inte bli upptäckta av den eldsprutande drakkungen Nidaros som letar efter Tann? ”

Det är lite förvirrande att boken är del ett i Legenden om Tann, men helt klart en fortsättning på Tanarog Yxkämpen som kom 2007. Man kan helt klart läsa boken utan att ha läst Tanarog Yxkämpen, för mycket av innehållet återberättas. (Till Tanarog Yxkämpen ingår en lärarhandledning . Böckerna hänger dock helt klart ihop. Själv har jag lyssnat på boken endast på grund av de boktema jag håller på med angående barn- och ungdomsböcker kring ”Nordiska natur-och sagoväsen” och då passar denna bokserie in under den kategorin.

Bild

​Det här är en lagom spännande fantasyberättelse som är fylld med dvärgar, skogsväsen av olika karaktärer. Boken är första delen i en bokserie på sammanlagt 10 delar.

Boken kan läsas för yngre barn ca 8-11 år, barn som börjat läsa kapitelböcker själv obehindrat, den innehåller inte mycket våld och inte heller så många karaktärer att hålla reda på. Boken innehåller även svartvita vackra illustrationer som hjälper till att få berättelsen mer spännande. Dock hade det vart underbart om bilderna var färglagda då de är skapat av den underbara illustratören och författaren Johan Egerkrans.
Det ingår 10 stycken böcker i legenden om Tann: 
  • Legenden om Tann – Skogsflickan 
  • Legenden om Tann – Bestens håla 
  • Legenden om Tann – Drakmötet 
  • Legenden om Tann – Nidaros vrede 
  • Legenden om Tann – Dräparen 
  • Legenden om Tann – Havet 
  • Legenden om Tann – Ömannen 
  • Legenden om Tann – Faram den store 
  • Legenden om Tann – Dvärgarna 
  • Legenden om Tann – Trollkrig 

Här nedan har jag skapat en affisch över vilka böcker som ingår i serien och i vilken ordning.


Boktitel: Legenden om Tann ~ Skogsflickan Del 1
Serietitel: Legenden om Tann
Författare: Niklas Krog
Illustratör: Johan Egerkrans
Bokförlag: B. Wahlströms
Målgrupp: 6-9 år
Kategori: Fantasy, kapitelbok, lättläst, bokserie, naturväsen, dvärg
ISBN: 9789132148957
Köp boken på: Adlibris, Bokus
Läs boken genom appen: Bibblix
Lyssna på boken genom: Storytel

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar