Williams kompisar av Marie Bosson Rydell & Karin Eriksson

Bild

I den fristående, lättsamma och lärorika bokserien ”Williams kompisar” får vi lära känna William som är fem år som har flera olika kompisar som alla är lite annorlunda och bryter lite på normerna, men alla har det också som en slags superkraft, något som det är extra bra på. Som Björn som kan allt om bilar och som Caroline har en fantasi som inte har några gränser.
Det betyder att Williams superkraft är att han är en ovanligt bra kompis, en som förstår och uppskattar det som är annorlunda. Här finns det olika individer som är normkreativ, med varierande hudfärger och utan stereotypa könsroller.
Även hunden Ludde finns också med i alla böcker.

Men vi får även lära oss att Williams kompisar har olika behov. Vi får lära oss att genom att göra olika blir det mer rättvist för alla.
Att det som är lätt för dem flesta kan vara svårt för andra, som Williams kompisar Caroline som inte behöver vänta på sin tur och för Björn som inte behöver duka av efter maten.

Vi får lära oss att ”lika” inte alltid är ”rättvist” och att det är bättre att se möjligheterna istället för att fokusera på svårigheterna. Men framförallt att alla barn har rätt att få hjälp utifrån sina behov. 

Vi får även träffa Williams nya kompis och granne, Alan som även är flykting. Först är han blyg, men tillsammans med Williams hund Ludde så hjälper hunden till att knyta kontakten mellan barnen. Tillsammans får William, Alan, Björn och Caroline lära sig olika saker från varandra, men även att Alan har flytt från sitt hemland Syrien där det är krig.
Här tas det högst dagsaktuella ämnet upp om flyktingar, mångkulturen, krig och flykt, men även vikten av att kunna dela med sig av sina kunskaper.

Men ibland hamnar kompisarna i vardagliga konflikter ofta handlar det om att några vill ha samma sak, som här resulterar i en olycka när två av barnen skadar sig på olika vis och får ont. De resulterar att barnen hamnar i konflikter när någon  inte varit med själv, eller inte sett precis vad som hänt, då är det svårt att veta vem som gjort rätt och vem som gjort fel. Här tar man upp många vardagliga frågor  såsom att dela med sig, lyssna på bägge parter i konflikthanteringar, hjälpa till när någon slagit sig och tankar på hur man själv kunde ha betett sig annorlunda för att få ett annat utfall. Här får läsarna att reflektera över ryktesspridning, rätt och fel, om bråk och självinsikt. Och om förlåt!

​Här lyckas författaren Marie Bosson Rydell samverka texter mycket bra med Karin Eriksson underbara och färgstarka bilder så att böckerna blir givande och lärande på många sätt.


Här har jag skapat en boktrailer till boken “Williams bråkiga kompisar”

Bild


Serietitel: Williams kompisar
Författare: Marie Bosson Rydell
Illustratör: Karin Eriksson
Bokförlag: Idus bokförlag
Ålder: 3 – 6 år
Kategori: Sagobok, vänskap, neurologiska behov, mångfald, rättvisa, konflikthantering
Köp böckerna här: Idus förlag, Adlibris, Bokus 

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar