Öka läslusten med serier

Bild

 
 

Bild

 
 

Bild

 

Bilderna i serierutorna stödjer texten och underlättar barnens ordförståelse. Detta skapar en hunger efter att läsa mer!
Serieformatet gör berättelsen tillgänglig för alla, eftersom det erbjuder fler ingångar och passar elevernas olika behov på olika sätt. Böcker i serie är perfekt för barn och ungdomar som kämpar med läsningen. De kommer snabbt in i nästa bok med samma karaktärer, miljö och språk. Detta i sin tur skapar ett bra flyt i läsningen.

Bild

 
Forskning visar att serier kan öka läsglädjen hos barn, särskilt hos dem som har lite svårare för att läsa. dessutom visar att läsande av serietidningar får barn att ta sig an mer avancerad text. Forskningen visar också att serier får barnen att lära sig, och använda, mer avancerade ord som de normalt inte skulle använda.
 

5 själv varför det är bra för barn att läsa grafiska serieromaner!

1. Att läsa grafiska romaner utvecklar empati genom att hjälpa barn och tonåringar att förhålla sig till människor som skiljer sig från dem.

 

Konsten i grafiska romaner gör det lättare för läsarna att förhålla sig till karaktärerna och föreställa sig hur det skulle känna sig att vara i en liknande situation, som bygger empati. Det unika formatet ger också ett sätt att “avslöja orättvisa och undersöka komplexa sociala frågor, precis som unga vuxna romaner gör”. Förklarar utbildnings forskaren JB Carter.

 

2. Grafiska romaner ger eleverna möjligheten att läsa över sina oberoende läsnivå så att de kan engagera sig i mer utmanande texter. 

 

De flesta barn och tonåringar kan förstå och diskutera läsmaterial över deras oberoende läsnivå. Som föräldrar ser vi detta i aktion när vi läser en bildbok som “De tre små grisarna” till en dagis eller första klassare. I slutet av historien kan de flesta barn berätta vad som hände med grisarna och vargen, även om de bara kan läsa några få ord. “Kombinationen av ord och bilder i [serier och grafiska romaner] ger en möjlighet för byggnadsställning för vissa läsare och också en ny modalitet som intresserar och lockar fler duktiga läsare,” förklarar utbildningsforskaren G. Yang. “När barn läser roliga, komplexa och övertygande berättelser är de motiverade att läsa mer, så grafiska romaner kan vara bra springbräda för längre textverk.”

 

3. De grafiska romaner jämnar de akademiska spelområdet. 

 

Ett barns läsförmåga är inte en indikator på intelligens, men ändå får kämpar läsare ofta lättare böcker som tenderar att ha mindre komplicerade eller köttiga handling. Resultatet? Mindre skickliga läsare har inte chansen att flexa sina intellektuella muskler och diskutera komplexa frågor, teman och karaktärer. Det är därför Kyle Redford, Yale Center for Dyslexia and Creativity, hänvisar till grafiska romaner som ”de stora utjämnarna” eftersom de ”bjuder in alla nivåer av läsare till att läsa konversationer. Eftersom alla kan läsa grafiska romaner kan alla prata om dem.”

 

4. Att läsa grafiska romaner bygger förståelse och kritiskt tänkande.
 

 

Att läsa en grafisk roman innebär mer än bara att förstå orden på sidan och titta på konst som kompletterar orden. Konsten berättar faktiskt en del av historien. Så läsaren måste avkoda och förstå texten, bilderna och förhållandet mellan de två, vilket kräver kritiskt tänkande färdigheter som att dra slutsatser och göra slutsatser. Men det är goda nyheter, enligt utbildnings forskaren PE Griffith, eftersom bearbetning av text och bilder tillsammans leder till bättre återkallande och överföring av lärande. Med grafiska romaner lär sig studenter inte bara materialet snabbare, de lär sig det bättre.

 

5. Grafiska romaner gör läsningen spännande för barn och tonåringar! 

 

Studier visar att grafiska romaner är ett fördraget format för både pojkar och flickor, och för både kämpande och skickliga läsare, vilket strider mot myten att grafiska romaner är främst för pojkar och barn som “inte är bra läsare.” Utbildningsforskare B. Edwards upptäckte också att elever som inte var intresserade av att läsa var mer benägna att läsa grafiska romaner, eftersom de gillade formatet och kände att de kunde utmana sig själva mer.

 
Här kan ni läsa mer forskning varför serier är bra och varför det är bra att använda sig av grafiska serier i undervisningen.
 
 
När jag arbeta som skolbibliotekarie använde jag mig ofta av olika lästeman för att lyfta fram exempelvis olika bokserier, typ av böcker, böcker efter ett visst tema och efter en vissa författare mm.
Under en månad mötas eleverna av serie och manga tema.
Till några av böckerna hade jag även gjort bokrecensioner, en fakta affisch med information om varför det är bra att att läsa serier och även gjort en affisch om olika serier efter de serieböcker som vi har i skolbiblioteket. Även 
Barnens bibliotek har skapat en affisch med serieböcker som jag använde mig av.
 
Här nedan kan ni ta del av bokrecensioner för grafiska serieböcker och böcker delvis utformade som serieböcker.
Ni kan då ta del av delar av bokrecensionen med en länk till den fullständiga recensionen.

“Sword princess Amaltea” utspelar sig i en matriarkaliskt värld där kvinnorna har makten.
Det är en fartfylld äventyrsserie i svensk mangastil och i den färgstark fantasyvärld där könsrollerna är ombytta. Fagra värdshuspojkar och väna prinsar i torn vaktade av drakar kontrasteras mot kvinnliga riddare och brutala banditbrudar. Med mycket humor och action tas vi med på ett äventyr som är både omskakande och nyskapande. Ta del av den längre enskilda bokrecensionen om manga trilogin “Sword Princess  Amaltea” 

“Zita i rymden-Långt hemifrån” är en fartfylld seriebok från första till sista bilden och som är fylld med färgglada serierutor i mangastil. Hela boken är sprängfylld med heltokiga och och olika fantasifulla varelser. Boken är lättläst och spännande och gillar Amulet böckerna ska man verkligen ta sig en titt i denna bok. Läs mer om den nya serien med girl power i den längre bokrecensionen om Zita i rymden”.

Med en tillhörande boktrailer som jag har skapat till  “Zita i rymden”.

Det som jag verkligen älskade med alla böckerna i “Amulett serien” är de fina illustrationerna! Man märker hur mycket tid Kibuishi har lagt ner på dem genom alla färgrika detaljer och de fina vyerna. Bara dem gör böckerna läsvärda!
Med massor av underbara bilder och en underhållande handlingen så är Amulett en serie som passar alla, speciellt de som gillar seriealbum.
Det skulle inte förvåna mig om det kommer att skapas film baserat på böckerna. Helt klart värda att läsa. 


Här kan ni ta del av den längre bokrecensionen. om det populära serieböckerna “Amulett”. 

Här har jag skapat en tillhörande boktrailer till Amulett serien.

“Nosebleed studio Reser i den svenska historien” är en serieantologi i mangastil 

Detta är en spännande fantasy reality bok med olika viktiga historiska inslag ifrån vår svenska historia. Här får läsare i bred ålder möjlighet att ta del av den svenska historiens händelser på ett mer intressant och modernt sätt.etta är en spännande fantasy reality bok med olika viktiga historiska inslag ifrån vår svenska historia. Här får läsare i bred ålder möjlighet att ta del av den svenska historiens händelser på ett mer intressant och modernt sätt. Detta är en spännande fantasy reality bok med olika viktiga historiska inslag ifrån vår svenska historia. Här får läsare i bred ålder möjlighet att ta del av den svenska historiens händelser på ett mer intressant och modernt sätt.

“Vilse i trollskogen” är en berättelse som är uppbyggd som en gammal saga, fast i ny tappning då den är skriven i serieformat. 
Även om berättelsen är skriven som en klassisk saga där trollen är fula, älvorna fjäderlätta och människobarnen hamnar ofta i trubbel, så är det en saga med en stark tjej med skin på näsan. 

Sagan är illustrerad med underbart vacker skildring av sagoväsen med vacker trolsk natur där bilderna trollbinder en helt med en känsla av John Bauer naturromantiska drag.

Språket går emellanåt i rim samt att författaren använder sig av äldre ord för att bättre passa ihop med handlingen.

Jag älskar just att det är en saga i serieform, som på så sätt kan locka barn och unga att ta del av en saga i gammaldags stil.

Här kan ni ta del av hela bokrecensionen kring boken “Vilse i trollskogen” av John Holmvall.

Följ med till en värd full av magi, musik och viktigast av allt vänskap i boken ”My little pony – The Movie: Jag älskar denna film” som lär bli en bok som kommer gå hem hos alla My Little Pony-Fans. Jag tycker det är bra när författare och förlag lockar till läsning genom att använda sig av de intressen som lockar barnen ifrån filmen- och spelens värld och gör det till böcker och att man även riktar sig till de yngre åldrarna.


Ta del av hela bokrecensionen för serieboken My little pony – The Movie jag älskar denna film.

“Sjöjungfrun Minna och den hemliga vännen” är en helt underbar seriebok, med fina detaljer och en berättelse som tar dig ner under havsytan i en underfundig berättelse.
Det som jag verkligen älskade med serieboken är alla de vackra illustrationerna i vattenfärg. Man märker hur mycket tid Natalia Batista har lagt ner på dem genom alla färgrika detaljer och de fina vyerna, vissa av bilderna är som riktiga konstverk. Som den med solnedgången över havet, helt magisk! Bara detta gör boken läsvärda! Tillsammans med illustrationerna och en underhållande handlingen gör detta till en serie som är lättläst med texter som är inbäddade på ett snyggt sätt i bilderna, texten finns även i pratbubblor och det jag gillar extra mycket med texten är att de inte är skrivet med versaler som det brukar vara i serieböcker.


Ta del av den enskilda och längre bokrecensionen av den tecknade serien Sjöjungfrun Minna och den hemliga vännen

“Enhörningen Aurora” är en seriebok som handlar om den färgsprakande och magisk värden där enhörningarna bor. Här får vi lära känna enhörningen Aurora.

Aurora och hennes vänner och den dagen som Aurora blir oskyldigt anklagad för fusk i en av enhörningarnas magiska lekar.

Denna tecknade serie som ser ut att vara en söt berättelse om färgglada enhörningar är en serie med mycket igenkänning om man själv är ett barn i åldrarna 6 till 9 år då boken tar upp viktiga ämnen som lögner, avundsjuka, att bli oskyldigt anklagad, vänskap, förlåtelse och framförallt att stå på sig.

Ta del av den enskilda bokrecensionen “Enhörningen Aurora”

Här har jag skapat en tillhörande boktrailer till serieboken Enhörningen Aurora.

“Monster – Allergi” är en grafisk serie som lyfter viktiga ämnen såsom, mobbning, utanförskap och identitetssökande ur ett humoristiskt och knasigt perspektiv utan att tappa fokus på de fartfyllda och spännande äventyren. 
I serien Monster-allergi får vi möta den tuffa tjejen Elena och Zick, pojken som är allergisk mot allt och kan se både monster och spöken.​ 

​Ta del av den enskilda bokrecensionen av den berörande boken i serieformat Monster – Allergi.

Vildmarks-Systrar är som en mix av The Goonies” och “Stranger Things” där man skapat en naturanära bokserie, men inte så naturtrogen seriebok. Det är en humoristiskt och färgsprakande äventyrsberättelse där de gjort scoutlivet spännande och coolt med fartfyllda äventyr fyllda med magiska och övernaturliga händelser samtidigt som de lyfter fram scoutlägrets motto att med vänskap kommer man långt. Ta del av de enskilda bokrecensionerna om första serieboken Vildmarks-systrar: Katten lorri flyr” och den andra delen “Vildmarks-systrar: Vänskap till max”

“Lars är till hälften zombie och till hälften människa, eller halvt levande-olevande som är den politiskt korrekta termen. I den nya staden och skolan han flyttar till är det dock inte alla som vill ha honom där. Honom och de andra “främmande”. Men han upptäcker snart andra som också är annorlunda: en ninja, en häxa, ett troll och en tomte, för att nämna några. Tillsammans utforskar de sin sanna natur i ett konformistiskt och djupt fördomsfullt samhälle. Ett samhälle som osar av avsky för främlingar såsom levande olevande, häxor och ninjor som kan bli osynliga och de arbetar för att utesluta de främmande från stan.”

ZombieLars är en modern grafisk serieroman för äldre barn om vänskap, utanförskap, mobbing och kampen mellan viljan att passa in och rätten att få vara sig själv och den första kärleken. Bokserien ZombieLars är baserad på den väldigt populära Tv-serien med samma namn på SVT.

De första två böckerna i den grafiska serien ZombieLars heter Levande olevande  och ”Vi och dom”, en grafisk serie som behandlar och lyfter främlingsfientligheten på ett nytt sätt och på så sätt där man kan använda serien i undervisningen och ta hjälp av den tillhörande lärarhandledningen som riktar sig till den första boken. Här kan ni läsa mer om bokserien ZombieLars.

“Vi kommer snart hem igen är skapad i ett serieformat som gör boken mer lättillgänglig trots de svåra ämnet. Detta är en viktiga bok som inte kommer lämna sina läsare oberörda. Tillsammans med de olika rörande berättelserna och med det ofattbara gripande bilderna gör det boken till en gripande och viktig bok som kommer stanna kvar i ditt medvetande långt efter att du lagt ner boken.

Ta del av den enskilda bokrecensionen med tillhörande lärarhandledning av den berörande boken i serieformat Vi kommer snart hemma igen.

Witchboy är första delen i en helt magiskt spännande tecknade serie som är fylld med ljusa, mjuka och livfulla tecknade konstverk som berättar en trollbindande
fantasiberättelse om magi, drömmar och normer.

I denna färgstarka grafiska seriebok
återspeglas likheten med många andra människors situationer,
även i vårt moderna samhälle utan magi. Detta är en hyllning till att våga vara den man är, inte den man ska vara, en berättelse om att uppmuntra könsförväntningar, förfalska identitet och avslöja heroisk potential i sig själv.

Denna grafiska serie är ett utmärkt val för motvilliga läsare, fantasi fans, och de som letar efter böcker som utforskar genusroller.

Här kan du ta del av den längre och enskilda bokrecensionen inklusive handledning till den trollbindande Witchboy.

I serien “Katten Nils åker till månen” får barnen läsa om den dumdristig katten Nils och hans vänner och deras halsbrytande äventyr och massa knasiga upptåg som säkert får barn att kikna av skratt då boken är fylld med lagom spänning och som vanligt massa humor och lättläst text tillsammans med färgstarka bilder som kommer hjälpa till att med läsförståelsen på ett underhållande sätt.

Katten Nils är en grymt bra infart till litteraturens väg som ni kan läsa mer om här. 

“Flocken” är en spännande serieroman om en skrämmande och mystisk skräckhistoria om en mörk och hemlig familjehemlighet och om att hitta sin roll som tonåring.

Det handmålade illustrationerna som täcker sidorna i denna seriebok gör berättelsen ännu mer stämningsfull.

Det är en spännande och skrämmande bok som riktar sig från 9-12 år, men själv anser jag att även äldre ungdomar mellan 9-15 år kan läsa den.

Här kan ni ta del av den enskilda bokrecensionen till denna spännande serieroman

I serieromanen Monsterportalen får vi möta de tre små monstren Gul, Röd och Blå som har rymt genom en portal, från en monstervärld och in i vår. De tre små monstren har rymt genom en portal, från sin monstervärld och in i vår. Men så länge de är här i vår värld kan portalen inte stängas. Och vissa gör vad som helst för att kunna stänga portalen.
Monsterportalen är en spännande, rolig och underhållande berättelse som öppnar dörren till en mysig och lite spännande monstervärld som påminner lite i stil med Gremlins.

Det här är en helt otroligt fascinerade bok som är skriven på ett nytt och modernt sätt då den är skapad som en lättläst kapitelbok och seriebok i ett och där handlingen utspelar sig både i lättläst text och färgstarka och underhållande bilder, något som gör berättelsen mer intressant och levande och som lär locka ovilliga och ovana läsare till litteraturens värld.

Här kan ni läsa mer om denna underhållande seriebok samt ta del bilder och tillhörande arbetsmaterial.

Bokserien “Karma och Jonar” är en bokserie som är skapade som fantastika kapitelböcker, med fängslade framsidor och med magiskt vackra bilder i mangastil som ger en viss drag av grafisk seriebok, något som resulterar i en otrolig läsupplevelse som riktar sig till en bred målgrupp.

“Karma och Jonar – Klipptrollen” är den första delen av fem i serien om Glimeria och andra delen heter “Flykten”, det tredje delen kommer heta “Lyras ö”, den fjärde kommer heta “Nagdabergen” och den femte och sista kommer heta “Stendraken”. Böckerna släpps med ett halvår emellan.

 

Provläs boken genom att klicka på bokbilden.

Till första boken ingår lärarhandledning, extramarital och ett soundtrack, detta kan du ta del av via den fullständiga bokrecensionen av “Karma och´Jonar – Klipptrollen”.

Norrsken – resan till Jotundalen är första boken i den grafiska serieromanen i Norrsken-serie som är en magiskt förtrollade fantasy berättelse där nordisk folktro möts i ett spännande Peter Pan-aktigt äventyr bland fjordar och fjäll i en magisk del av nord Norge.

Illustrationerna är förtrollade vackra och skapade i lockade Disneystil med en lättläst och fängslade berättelse.

Det här är en fantastisk bok som är svår att lägga ifrån sig när man väl har börjat läsa!

Nu ser jag verkligen fram att ta del av de fortsätta böckerna i serien som troligen kommer bli på åtta böcker i Norrsken – serien.

Här kan ni läsa mer och se fler bilder från boken i serien Norrsken.

Soreline är en fransk magisk fantasi- serie där det två första böckerna Kryptozoologi och Kärlek och vidunder har släppts på svenska.

Här får läsarna följa med till en värld fylld av massa olika mystiska och magiska väsen. En spännande och fängslande värld med små doser av försiktig/oskyldig ung förälskelse hos de olika studenterna. Där flera en Sorceline bär på hemligheter.

Serien Soreline är vackert illustrerade serieböcker i stora format som riktar sig till barnen mellan 9 till 12 år.
Det är en magiskt spännande handling. Dock går handlingen lite väl snabbt framåt och några gånger i båda böckerna känns det som jag missat något både i text och bild.

Utöver det så är det fascinerande och fängslande böcker som du kan läsa mer om här.

Videvill är en dramatiskt spännande fantasyserie i två delar som har flera delar som monster, fantasifulla karaktärer, onda riddare, talade djur, sjöjungfrur och en stark kvinna i sökandet efter sin identitet i en fartfylld om en diffusa färd som för min del känns rörig.

I det magiska äventyret Videvill får vi följer en ung hjältinnas resa i sin strävan efter identitet är ett drömlikt mysterium med fängslade illustrationer med en känsla av John Bauer och Sagan om Ringen.

Här kan ni läsa mer om den grafiska serieböckerna Videvill som består av boken Skuggsägaren och Mot ljuset.

I faktaserien “Nina och Nino lär om” får vi följa med syskonen Nina och Nino när det tar sig genom människans historiska händelser genom tiden. Genom dessa historiska berättelser får läsarna på ett nytt tydligt och pedagogiskt sätt att lära sig historian i serieformat.

Nina och Nino är en fristående bokserie med olika historiska berättelser där varje enskilt ämne är tydligt och lättförståelig och passar barn från 7 till 12 år, lika mycket som för vuxna.

Det här är spännande och intressanta grafiska serier kombinerat med humor och pedagogik. Där faktaserien är en blandning av serie-rutor och faktatext i ett. Det är den perfekta faktaserien för nyfikna och historieintresserade barn som vill lära sig fakta och kunskap om historiska händelser genom århundradena samtidigt som det är en samlad bokserie där humor och pedagogik går hand i hand.

Idag finns boken“Nina och Nino lär om dinosaurier”, “Nina och Nino lär om vikingar”, Nina och Nino lär om samurajer” och Nina och Nino lär om pyramider”.

Till alla böcker ingår även enskild handledning.

“Fatta grejen med spindlar” är en faktabok som ingår i den nya faktaserien”Fatta grejen med” som är en en ny underhållande faktaserie, här kommer du att upptäcka moriter och seder för termiter, dungbaggar, Komodo-drakar, Tasmaniska djävlar, bandmaskar, pirayor… och många andra, här får vi veta mera om olika djur och insekter om deras vanor och liv.

Provläs boken genom att klicka på bokbilden.

I den här underhållande och lättläst faktaserie Fatta grejen med” har man lyckats kombinera vetenskaplig information med massa humor i bild och text. Texten är enkel och lättläst och den intressanta fakta som presenteras är fascinerade och lärorik.

Bilderna är målade i färgsprakande och skrattretande seriebilder där huvuddelen av bilden är gjord av serier och den vetenskapliga informationen finns längst ner på sidan, men alltid i förhållande till ämnet illustrerat med humor.

Jag gillar verkligen när bokförlag satsat på nya faktaböcker som riktar sig till de yngre då faktaböcker kan locka till läsning för läsovana barn samtidigt som just denna serie presenteras fakta med humor något som kan göra det lättare att lära och få dig att minnas bättre. Humor aktiverar nämligen belöningssystemet och ökar därmed läsmotivationen och läslusten. Så när boken är utläst kommer du veta mängder av ruskiga men tokiga fakta om de märkliga djuren. Fatta grejen!

I serieboken Robin Hood  får vi ta del av den spännande klassikern omarbetad i serieformat.

De spännande scenerna avlöser varandra i rask takt i denna fartfyllda klassiker i serieformat som passar barn och unga då illustratören har skapat actionfyllda scener utan att de är blodiga tillsammans med lättläst text i serierutor och pratbubblor gör att den klassiska Robin Hood berättelsen kan förmedlas på ett lättare och mer underhållande sätt till en yngre läsare.

​Här kan ni ta del av den enskilda bokrecensionen av serieboken Robin Hood. 

Legenden om demoner som äter kött och dricker blod har förekommit i tusentals år och Bram Stokers vampyrsaga Dracula från 1897 är en av litteraturens största skräckhistorier som här har fått nytt liv i den blodisande och lättlästa serieversionen som med sina färgstarka bilder får spänningen att stiga för varje sida tillsammans med sin skrämmande handling.

Här kan ni läsa mer om den skrämmande grafiska serieboken Dracula.

Kråkorna är en vacker och stark grafisk roman om att hitta sig själv bland smärtsamma minnen och försonas med den man är.

Det är en gripande och tänkvärd berättelse där bilderna talar ett fantastiskt och målade språk Där Text och Bild gemensamt mynnar ut till en berättelse som säkert får många unga vuxna att försöka hitta sig själva och sin plats i världen.

Här kan ni läsa mer om denna spännande och gripande berättelsen Kråkorna.

Boktips på böcker med serieliknande teman.
Här nedan kan ni ta dela av bokrecensioner av böcker som har en uppbyggnad som påminner om en seriebok, men som även har en text som oftast löper parallellt med bilderna inklusive text i pratbubblor eller liknande.  
 

“Häxboken” trilogin är både spännande och underhållande som med ett nytt och modernt sätt är utformad som en novell och serieformat i ett.

Böckerna är skrivna med de unika läsarstormen LINK som är ett unikt samarbete mellan text och bild. Berättelsen är uppdelad i korta stycken som är integrerad i de detaljrika och färgrika seriebilderna där texten blandas in emellanåt som pratbubblor som då gör berättelsen mer intressant och levande.
Här har författaren och illustratören Jan Kjaer utvecklat ett läsningssystem vars syfte att hjälpa oerfarna läsare genom att handlingen utspelar sig både i text och bild, med den massiva mängden manga inspirerande illustrationer som ger ett maximalt stöd för läsupplevelsen. Där över 60% av texten är länkade till bilderna som tillsammans ger ett starkt stöd för de tidiga läsarna. LINK-systemet är utvecklat i samarbete med professionella pedagoger.

Här kan du ta del av den separata bokrecensionen inklusive handledning i bokserien Häxboken.

Här har jag skapat en tillhörande boktrailer till bokserien Häxboken. 

Handbok för Superhjältar är en modern historia om en flicka som hittar sina inre krafter eller rättare sagt superkrafter.
Bokserien Handbok för superhjältar är fantasifulla och actionfyllda äventyr med en story som bygger på en balans mellan mobbning och äventyr. Här relaterar många barn till huvudkaraktären Lisa och tydligt även vuxenvärlden då de sett böckernas värde, då många skolor har köpt in böckerna för att användas i sitt värdegrundsarbete.

Bokserien Handbok för superhjältar är en fartfylld bokserien som både är roliga och lite sorglig bokserie med en underton av vardag och allvar.
Det är en bokserie som måste sträckläsas med en hjältinna som man bara måste älska!
I bokserien Handbok för superhjältar ingår de fyra böckerna “Handbok för Superhjältar: Handboken”, “Handbok för Superhjältar: Röda masken”. Handbok för Superhjältar: Ensam” och “Handbok för Superhjältar: Vargen kommer”.

Här kan ni läsa mer om alla fyra böcker samt ta del av lärarhandledning, bildspel och extra material om sångtext och pyssel.

Här har jag skapat en tillhörande boktrailer till alla fyra böcker.
Äntligen är vår älskade superhjälte Röda masken tillbaka i ett ännu mer spännande, lite läskigare och lite roligare superhjälteäventyr.

 

”Handbok för Superhjältar – Försvunna” är den första delen i ett nytt spännande superhjälteäventyr som kommer löpa över fyra böcker.

 

Om seriens första fyra delar handlade om mobbning, kommer de andra tre handla mer om utanförskap och om rädsla.

I rosens mitt är ett spännande och mystiskt äventyr på liv och död som utspelar sig för ungefär 100 år sedan. Den är fylld med gömda hemligheter och kryptiska och olästa meddelanden.

Boken är skriven på ett nytt och modernt sätt då den är skriven som en mysterienovell och serieformat i ett.

Här är berättelsen uppdelad i korta stycken som är integrerad i de detaljrika och färgrika seriebilderna där texten blandas in emellanåt som pratbubblor som då gör berättelsen mer intressant och levande.

På det sätt som boken är uppbyggd med korta stycken samt text inuti bilden gör berättelsen mer tillgänglig för alla, eftersom det erbjuder fler ingångar och passar elevernas olika behov på olika sätt.
 
Här har författaren Martin Widmark lyckats skapat ett mysterier som verkligen griper tag och får läsaren på helspänn genom hela berättelsen och tillsammans med illustratören Ola Skogängs levande och detaljrika illustrationer i serieformat har det skapat ett bokslukare mysterium utan dess lika.

Nomerna öppnar upp för ett helt nytt barnboksuniversum där Nomerna är coola hjältar – hjältar som pojkar gillar att läsa om och med en handling som både är spännande och farlig blir det en garanterad lustfylld läsupplevelse till de allra yngsta läsarna.

Böckerna är fylld med lite mangainspirerade bilder i ljusa färger med coola detaljer tillsammans med actionfyllda äventyr där varje sida i boken är väl genomtänkt och påminner om uppbyggnaden av en serieroman och vanlig bok i ett, något som kommer tilltala målgruppen omedelbart. Det är en fristående bokserie där första boken heter Haj-svärdet som jag har läst och recenserat här. Andra boken heter Trädets hjälte och den tredje boken heter Den magiska nomen.

Ta skydd i ett ödehus, dansa runt naken i en säck, brottas med en tjur, åker tunna ner för älven, går på lina
och få en bil att flyga med kalasklister. Följ med Pippi, Tommy och Annika på ett sommaräventyr som för första gången illustreras i bokformat i boken  ”Pippi på rymmen”.

I den nya bilderboken Pippi på rymden får vi ta del av det spännande sommaräventyret med färgstarka bilder som täcker alla sidorna där texten är uppdelade som textrutor som påminner om en grafisk seriebok. Vi känner igen Pippi, Tommy och Annika, men här gestaltade i en annan form och berättarstil.

Boken är fartfylld och fylld med spännande äventyr som är uppdelade i sju kapitel där vi som växt upp med Pippi känner igen de galna och oförglömliga äventyr när vi får följa de tre rymlingarna i mötet med Konrad och hans klister, när de klättrar i berg, går på lina och åker tunna ner för älven. Vi får läsa om mötet mellan Pisse-Nisse och tjuren och om irrfärden i kalasbilen som kan flyga. Det är härligt att rymma, men kanske ännu skönare att komma hem igen?

Via den fullständiga av Pippi på rymmen kan ni ta del av extramarital som pyssel, lekar och tipspromenader samt målarbilder.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *