Stella och hemligheten av Madeleine Bernadotte, Karini Gustafson – Teixeira, Marie Oskarsson & Stina Lövkvist

Bild

”När nioåriga Stella och hennes pappa flyttar till Sverige känns allt nytt och lite konstigt:språket, skolan och fritidsaktiviteterna, allt är annorlunda och tar tid att vänja sig vid.
Så en dag berättar Stellas kompis Elena en fruktansvärd hemlighet för Stella. Hon berättar att hennes mammas nye kille kommer in på natten och lyfter på täcket och flåsande stått och iakttagit Elena när han har trott att hon sov.
Elena är vettskrämd och vet att det här är väldigt dåligt men vill trots det vill inte Stella att hon ska berätta för någon. Något Stella lovar. Men Elenas hemlighet skaver som en tung sten i magen på Stella. Vad ska hon göra?”
Bild

Stella och hemligheten är en berättelse som både är spännande och känns ”på riktigt”, här blandas en vardagsnära berättelse med allvar och mörka stunder då det är en berättelse som tar upp flera olika svåra ämnen som verkligen berör. Det är en bok som man bör läsa tillsammans, men också en bok med ett viktigt ämne att prata om.

Bild

I Stella och hemligheten handlar det om att flytta och lämna en förälder kvar i ett annat land. Det handlar om vänskap och relationer och det handlar om modet som krävs för att stå upp för sig själv och säga nej till exempel till stela kalas, påtvingade kramar och elaka kommentarer. Det handlar också om vuxna som inte alltid lyssnar så bra.
Bokens huvudsyfte är att få barn att stå upp för sig själva och andra. Att hitta sin inre styrka och att våga säga nej om det är något som inte känns rätt. Berättelsen handlar också mycket om vad som är skillnaden mellan bra och dåliga hemligheter och hur det är att vara en bra kompis.
Bild

Text och bilder ifrån boken Stella och hemligheten skriven av Prinsessan Madeleine Bernadotte, Karini Gustafson-Teixeira och Marie Oskarsson illustrerad av Stina Lövkvist.

Bild

Trots bokens färgglada framsida som säkert lockar till läsning och illustratören Stina Lövkvist alla fina och färgstarka serieliknande illustrationer som lättar upp stämningen i boken är det en berättelse som tar upp viktiga ämnen om barns rättigheter, att barn har rätt att säga nej. Att de har rätt till sin kroppsintegritet och de har rätt att säga nej när något inte känns bra.

Bild

Att en så oskyldig sak som en kram, ska inte behövas tvingas fram av ett barn, bara för att du som vuxen känner en annan vuxen betyder det inte att barnet känner sig bekvämt att krama denna vuxna person.
Bild

Bild

Stella och hemligheten är en berättelse om flera viktiga ämnen och i slutet av boken finns frågor till läsarna för att öppna till samtal om svåra frågor som rör integritet, förtroende och självkänsla. Det finns också en separat lärarhandledning för den som vill fördjupa sig i frågorna.
Även om förlaget anser att det är en bok som riktar sig till lågstadiet och åldrarna 6 – 9 år anser jag personligen att det kan vara bra om man som förälder och mentor läser boken först själv. Jag anser även att boken går att läsas av äldre barn som på mellanstadiet och åldrarna 10 – 12 år.
Jag vill vill verkligen hylla att denna bok har skrivits för vi får inte tysta ner att sexuellt utnyttjande av barn är ett allvarligt samhällsproblem i Sverige idag. Visste ni till exemplet att minst tre barn i varje klass i Sverige utsatts för sexuella övergrepp!*Vi vuxna har alla ett gemensamt ansvar för att göra något åt situationen. Med hjälp av boken Stella och hemligheten är det en berättelse som kan hjälpa till att öppna upp för samtal mellan barn och vuxna då den tar upp viktiga ämnen som barns rättigheter.
Att de har rätt till sin kroppsintegritet och de har rätt att säga nej när något inte känns bra.

(*Siffrorna är tagna ifrån organisationen ”Tre ska bli noll” Tre ska bli noll är en ideell förening, där samtliga intäkter går till arbetet med att ge alla barn den trygga barndom de har rätt till. En barndom utan sexuella övergrepp. I varje klass finns framtidens offer men också framtidens förövare.)

Stella och hemligheten är framtagen i samarbete med World Childhood Foundations och #EyesWideOpen-kampanj, vars mål är att öka medvetenheten om de barn som varje år faller offer för trafficking och sexuell exploatering.

Bild

Nollan och nätet är en liknade bok fast om säkerheten på nätet. Det är verkligen en aktuell och viktig bok som är ett bra hjälpmedel för att underlätta för vuxna och barn att samtala om livet och säkerhet på nätet.

Illustratör: Stina Lövkvist
Målgrupp: 6 – 9 år
Kategorier: Stå upp för sig själv, flytta, skaffa nya vänner, personliga och sociala frågor, självkänsla och självförtroende, barns rättigheter, kroppsintegritet, sexuellt ofredande, samtalsbok, BRIS
Bokförlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789178031726
Boken finns via: AdlibrisBokus & Bokfynd.nu

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...