Barnboksveckan

Barnboksveckan firas i november efter läslovet (vecka 44) under barnboksveckan firar man även den nationella läsdagen på torsdagen under vecka 46 som är en nationell läsdag. Det arrangeras olika aktiviteter runt om i landet för att fira detta.

Världsbokdagen firas i april och infaller på olika dagar beroende på året.

Läsa är ett viktigt inslag varje dag men visst är det fint att uppmärksamma läsningen extra ibland, förhoppningsvis mer än en gång per år! Jag tror att läsningen behöver lyftas ur så många perspektiv, att göra kopplingar till läsningen på olika sätt.

Här nedan delar jag en del bokaktiviteter uppdelade i tre blad till kopplat till läsning och böcker på olika sätt. Listan med tips går att köpa via mitt skolmagi konto för 30 kr.

Poppa elevernas läsning!

Varför inte börja med att poppa elevernas läsning med ett underhållande lästräningsmaterial.

Ett material för att motivera läsningen under lovet i klassrummet och i hemmet har Gullis lästips tagit fram detta lästräningsmaterial som jag kallar “Poppande läsning”.

Den enda moroten, eller jag menar popcorn är att använda sig av popcorn!

Lästräningsmaterialet går att använda inom hela grundskolan, då det finns olika material som riktar sig till blandade åldrar.

Till detta material finns:

  • Popcorn stenciler
  • Popcorn låda att vika ihop
  • Popcornbox att sätta på väggen
  • Poppande bingo rutor
  • Popcorn meningar
  • Popcorn berättelser
  • Popcorn meddelande att skicka hem under lovet
  • Popcorn bokmärkenPopcorn affisch

Materialet går att köpa via mitt Skolmagi konto för 50 kr.

Exempel på bokaktiviteter som boktips i matsalen från elever, lärare, bibliotekarie via Ikeas ram Fiestad eller tidigare rammar som hete Tolsby. Enkelt och roligt sätt att visa upp bilder. Ramen saknar bakstycke så du kan visa två bilder samtidigt. En sidan är framsidan av boken andra sidan, baksidan av boken eller en kort recension.

Gör egna läsbingo via programmet ”Free bingo Cards” där man kan välja tema, svenska och lägga till bilder. 

Eller varför inte göra en flasmob där lärare och och pedagoger uppmärksammar läsningen och böcker på internationella läsdagen. Läs nedan hur det kan gå till.

Gör korta boktrailers med appen Ripl , I Movie eller Kinamaster.

Själv har jag skapat boktrailern till adventsboken Snösystern – En julberättelse som du kan läsa mer om här som jag har skapat med Kinemaster och boktrailern till den skrämmande och spännande bokserien Varelserna som du kan läsa mer om här, den har jag skapat med hjälp av I Movie och boktrailer till den färgglad grafiska serien om Enhörningen Aurora som du kan läsa mer om här, den har jag skapat med hjälp av Ripl.

Tänk bara på att boktrailern inte bör vara längre en 1 minut för man orkar inte titta på mer och om man ska ladda upp den på Instagram så är det lättare med 1 min långa trailers.Samt att det är bra att man har en thumbnail till Youtube filmen (det är den första bilden du ser när du ska titta på filmen,) Läs mer om thumbnails här.

Observera att det kan hända att du behöver tillåtelse av antingen bokförlag, författare eller illustratör för att använda bokens bilder för att göra en bok trailer. 

Om man ska använda sig av musik till trailern som är utanför filmredigeringsverktyget så behöver du se till att det är gratis musik eller ljud. På YouTube egna YouTube studio finns musik och ljud att tillhandahålla. Det finns även royal free music att tillhandahålla via olika Youtube filmer, dock lite krångligare att ladda ner musiken som en Mp3 fil, något som du kan göra här och här.

Jag har som sagt en Youtube kanal där jag publicerar mina boktrailers, titta gärna in och få boktips, använd dem i utbildning och undervisningen, men glöm inte nämna att det är Gullis lästips som skapat dem, men framförallt glöm inte att prenumerera på min Youtube kanal så att du inte missar någon boktrailer.

Gör en röstnings omgång om vilken bok som klassen alternativt vad skolan tycker är bästa boken utifrån högläsningsböcker som man läst under terminen eller som är mest utlånade på skolans bibliotek genom att använda gamla mjölkkartonger som röstnings kartonger. Här kan ni se hur Vallhallaskolan har gjort.

Eller varför inte göra en flashmob där lärare och och pedagoger uppmärksammar läsningen och böcker på internationella läsdagen.

Lärarna, pedagoger och rektor går på en angiven tid ut på skolgården och läser tyst i varsin bok i ca 15 min.

Kul grej att göra för att uppmärksamma läsning och böcker!

Barnbokskaraktärer

Börja med att arbeta med olika barnbokskaraktärer. Börja med att läsa böcker från olika barnboksförfattare och prata om det olika huvudpersonerna i de olika böckerna. Efter så kan eleverna måla av olika barnboksfigurer.

Kanske kan ni ha ett Pippi Långstrump tema, för i under 2020 fyller Pippi Långstrump 75 år. Här har jag samlat massa materiel för att ha ett Pippi tema.

Man kan lyssna på Barnradions dramatisering av Mördarens apa som innehåller 10 avsnitt. Här finns alla avsnitt färdig nedladdade.

Till den dramatiseringen har jag skapat tillhörande lyssnarfrågor till varje avsnitt samt skrivuppgift kopplat till varje bokkaraktär.

Här kan ni ta del av den fullständiga bokrecensionen av Mördarens apa.

Och här kan ni ta del av andra radio dramatiseringar som jag samlat på mig.

Eller lyssna på dramatiseringen av Siri och ishavspiraterna som är baserat på boken Ishavspiraterna.

Till den finns det hörförståelsefrågor, spel, ordflätor, djurfakta och massa annat roligt.

Här har jag samlat andra radiodramatiseringar ifrån Barnens radio.

Ett alternativ är att ta texter från olika gamla böcker som man har till bakgrund som man sätter fast på svart pappersbakgrund.

Därefter skär man ut sago- och bokkaraktärer för att sedan “svampa” med svart färg över text bakgrunden så att det blir snygga schabloner.

Det går även att att göra samma sak men med kända barn- och ungdomsförfattare.

Ett annat alternativ är att ha samma bakgrund, sedan klipper man ut barn- och bokkaraktärer i färg och sätter fast med 3D stickers.

 

Här har Mitt digiloga klassrum skapat olika siluetter  av olika moderna och äldre barnbokskaraktärer som Pippi Långstrump, Alfons Åberg; Lasse och Maja och Lisa aka Röda masken.   

Till detta material finns det även författarporträtt.

Sätt upp de olika siluetterna av barnbokskaraktärer tillsammans med tillhörande författarfakta. Bakom varje siluett finns ett utdrag ur en av böckerna med respektive karaktär.

För varje dag kan man presentera författarna läsa en bok/del av bok på högläsningsstunden!

Här ovan kan ni se hur Sofias klass har använt dem i sin verksamhet, vimplarna kommer ifrån Fröken Anna.

Här är några av Astrid Lindgrens karaktärer. Korten klipps ut och blandas. Eleverna ska para ihop citat med rätt karaktär. Materialet är skapat av WidgitOnline.com av Mårtenskola

Första boken om Harry Potter kom ut år 1997!

Så måndagen den 26/6-17 kan vi fira Hogwarts tjugoårsdag. Och den 2 maj är det Harry Potter dagen.

I ett större Harry Potter tema kan ni ta del av pyssel tips, bokaktiviteter och mycket mer.

Med appen eller programmet Comic life 3 kan man göra mycket, exempelvis för att både göra snygga recension bilder på böcker och dess karaktärer. Se exempelbild på Pax bok affischen och Halloween frågor som går att köpa via mitt Skolmagi konto för 10 kr. Jag har endast använt appen. Jag har även skapat andra bokaffischer som du kan ta del av här.

Jag har även skapat en PAX tipspromenad med 20 frågor med tillhörande facit. Finns att köpa på mitt Skolmagi konto .

Trailern har jag skapat med film appen Ripl

Här kan du läsa mer om den fängslande och spännande Pax bokserien där vi får läsa om olika naturväsen som kommer till liv i Mariefred. I det blogginlägget kan du även ta del av lärarhandledning och olika bokaktiviteter som att gå Pax vandring i Mariefred samt ta del av andra liknade böcker efter att man läst Pax böckerna.

Med hjälp av appen Canva har jag skapat en Halloween tipspromenad med 16 frågor ämnat för grundskolan. Tipspromenaden går att köpa via mitt Skolmagi konto för 15 kr och Halloween frågorna för 10 kr.

För att få mer liv till bild till exempelvis till ett boktips eller bokrecensionen och för att locka mera finns appen Lumyer och Werble, via Lumyer kan man kan lägga till tre effekter till själva bilden. Men man måste se till att bilden får till rätt storlek så att den passar in i Lumyer appen samt ha rätt storlek till Instagram. I Werble appen kan du lägga ner mycket mer effekter och få själva bilden att röra sig.

Snöugglans sigill har jag skapat med hjälp av Werble appen och till trilogin Havsfolket har jag använt mig av Lumyer.

Här kan du läsa mer om boken Snöugglans sigill som är den sjunde och avslutande delen till Sagofallen-serien som är en jättebra fantasy serie med dolda budskap som passar perfekt för högläsning och flera av böckerna passar so klassuppsättning, här du kan läsa mer om serien Äventyren i Sagofallen.

Här kan du läsa mer om trilogin Havsfolket som är en spännande bokserie om naturväsen. 

Eller varför inte få en figur eller något annat att prata och blinka med hjälp av appen Animate anything  eller appen Chatterpix.

Här har jag animerat den lilla grisen Lisen i boken Lisens jul som du kan läsa mer om här.

För att få till den rätta bildstorlek använder jag mig av appen eller programmet Canva, där man kan finna flera gratis mallar för rätt ändamålet och du kan göra så mycket mer med Canva.

Med hjälp av appen Headline kan man göra mycket roliga saker, själv tipsade jag eleverna på skolan när skolbiblioteket var fyllt med nya böcker, eller som här tipsa om bilderboken Äventyrsgatan som du kan läsa mer om här.

Start upp barnboksveckan med bokcafé så som Lindas kreativa klassrum har gjort.

Med ett bokcafé får ni ett mysigt och annorlunda boksamtal för att inspirera varandra till mer läsning och förhoppningsvis upptäcka nya genrer och böcker.

Man kan börja redan under läslovet där eleverna får läsa egenvalda böcker och fylla i ett läsbingo samt lite annat smått och gott.

Förberedelserna inför bokcaféet är att eleverna ska följa en instruktion från cafémenyn” och fylla sin tallrik med smarriga bokingredienser.

Tallriken används som stöd för eleverna för ett enklare boksamtal. Eleverna delas in i mindre grupper inför boksamtalen. Inledningsvis bjuds alla i gruppen på en aperitif genom att alla visar och berättar kort om handlingen.

Bokcaféet här ovan skapat av Lindas kreativa klassrum gav mig inspiration att skapa en egen smarrig bokbuffé som är uppbyggt på liknade sätt.

Pizzan användas som en underhållande och smarrig bokrecension som sedan kan användas som stöd vid ett boksamtal.

Eleverna fyller i bokens uppgifterna i den mumsiga pizzabuffén med smarriga bokingredienser.

Till denna bokbuffé kommer det även med en meny, med enklare beskrivningar hur bokbuffén går till. Menyn i sig går att vika ihop i  tre delar, som en riktig meny.

Materialet till bokbuffén går att beställa via mitt Skolmagi konto. 

Själva materialet har jag skapat via appen och programmet Canva. 

Eller varför inte göra dessa underbart söta “Jag har läst en bok” mall som kommer i från sidan Krokotak som är fylld med material.

Man kan gå på Våra små klassrums tipsrunda där temat självklart är barn- och ungdomsböcker. Perfekt att hänga upp ute såväl som inne och använda på exempelvis lektionen, rasten eller fritids. Tipsrundan innehåller 15 frågor ink facit. 

Om man inte kan läsa så har man svårigheter att lära sig andra skolämnen, därför är läsning viktig, så som läsläxa.

Till läsläxan har jag gjort denna mall, som är fritt att använda sig av här.

Här har jag skrivit mer om varför det är bra med läsning och varför man ska börja väldigt tidigt med högläsning. 

Ett annat råd är att som skolbibliotekarie eller bibliotekarie tipsa lärare och föräldrar om olika passande högläsningsböcker genom att klistra fast en tydlig bild på bokens rygg eller framsida på passande högläsningsböcker. Eurobib har ett passande klistermärke.

Ett annat tips är att klistra in en QR kod på baksidan av boken eller inne i boken som går till bokens tillhörande lärarhandledning, eventuella bokaktiviteter eller liknande. Här kan ni hitta lärarhandledningar, boktrailersoch här har jag samlat olika bokaktiviteter, eller lägga till andra böcker i bokserien.

Med hjälp av appen Cloud QR finns en stor möjlighet till att skapa egna qr koder från olika sorters media, som bilder, ljud, video, dokument, bildspel och text, du kan även färglägga, döp om och förhandsgranska dina QR-koder. Det finns även en app som heter Aurasma appen.

Skapa bokmärken

Gör egna glassiga glassar som bokmärken. Det som behövd är två kopior av denna mall och en gammal glasspinne som man limmar fast emellan mallarna efter att målat mallen. Vill man att det ska se ut som någon tagit en bit av glassen är det bara att klippa ut så de ser ut som det.

​Perfekt bokmärke att ha till blivande sommarläsning.

Dessa häftiga bokmärken av eleverna själva. Eleverna ställer sig en och en i roliga och annorlunda ställningar liknande de på bilden nedan. Fotografera och skriv ut bilderna som ni sen laminerar och klipper ut efter personen därefter kan man sätta snören och gör som en tofs i ena änden som man kan tejpa fast på baksidan av bilden. Det är ingen som kan ta miste på vems bokmärke det är.

Här finns en beskrivning till hur man kan göra ett bokmärke som är ett som ett litet bokmonster som man sätter på sidan av bok bladet och här finns själva ritningen.

På sidan Krokotak kan ni hitta massa andra mallar till  bokmärken.

I ett annan blogginlägg tipsar jag om andra sakar som man kan göra på läslovet som även fungerar att göra året om.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...