Barnboksveckan

Barnboksveckan firas i november efter läslovet (vecka 44) under barnboksveckan firar man även den nationella läsdagen på torsdagen under vecka 46 som är en nationell läsdag. Det arrangeras olika aktiviteter runt om i landet för att fira detta.

Världsbokveckan firas under den 23 till 29 april.

Läsa är ett viktigt inslag varje dag, här har jag samlat ett större blogginlägg tillhörande fakta om vikten av läsning för barns språkutveckling och en tydlig affisch. men visst är det fint att uppmärksamma läsningen extra ibland, förhoppningsvis mer än en gång per år! Jag tror att läsningen behöver lyftas ur så många perspektiv, att göra kopplingar till läsningen på olika sätt.

Här kan du få lite tips på hur du väcker dina barns läslust via affischen “Så väcker du ditt barns läslust” som kan användas i klassrummet, i skolbiblioteket eller under ett föräldramöte eller på annat allmänbildande sätt. 

 

Läskunnighet är en avgörande drivkraft för utveckling och grunden för allt lärande. Läs- och skrivkunnighet skapar en positiv spiral, där läskunniga föräldrar är mer benägna att sända sina barn till skolan och ge dem möjligheten till utbildning.

 

Via mitt Skolmagikonto kan du ta del av affischen.

Här nedan delar jag en del bokaktiviteter uppdelade i fem blad med ca 50 olika tips och idéer  kopplat till läsning och böcker på olika sätt. Listan med tips går att köpa via mitt skolmagikonto.

Poppa elevernas läsning!

Varför inte börja med att poppa elevernas läsning med ett underhållande lästräningsmaterial.

 

Ett material för att motivera läsningen under lovet i klassrummet och i hemmet har Gullis lästips tagit fram detta lästräningsmaterial som jag kallar “Poppande läsning”.

 

Den enda moroten, eller jag menar popcorn är att använda sig av popcorn!

Lästränings materialet går att använda inom hela grundskolan, då det finns olika material som riktar sig till blandade åldrar.

Till detta material finns:

  • Popcorn stenciler
  • Popcorn låda att vika ihop
  • Popcornbox att sätta på väggen
  • Poppande bingo rutor
  • Popcorn meningar
  • Popcorn berättelser
  • Popcorn meddelande att skicka hem under lovet
  • Popcorn bokmärkenPopcorn affisch

Materialet går att köpa via mitt Skolmagikonto.

Exempel på bokaktiviteter som boktips i matsalen från elever, lärare, bibliotekarie via Ikeas ram Fiestad eller tidigare rammar som hete Tolsby. Enkelt och roligt sätt att visa upp bilder. Ramen saknar bakstycke så du kan visa två bilder samtidigt. En sidan är framsidan av boken andra sidan, baksidan av boken eller en kort recension.

Här nedan kan du se hur Östra skolan Öland och Superhjälparna har använt ramarna som boktips. Först har det satt bilden på bokens framsida och på baksidan har det en korta bokrecension.

Här har Superhjälparna skapat en frågelek om olika kända karaktärer från barnböcker som de sedan har i Östra skolan Ölands matsal. 

Bokburkar!

Skapa och presenter en bokrecension i en burk.

 

Tillsammans med en tillhörde nedskriven bokrecension kan eleverna skapa ett diorama i en burk med saker som representerar innehåll från boken som de sedan kan använda när de ska presentera sin bok muntligt för en klasskamrater.

 

Som här kan ni se hur åk 5 i Näslundskolan i Hallstahammar har skapat olika bokburkar.

Eller boktipsa som Ingelsta Skolbibliotek har gjort.

Gör egna läsbingo via programmet ”Free bingo Cards” där man kan välja tema, svenska och lägga till bilder. 

Istället för att skicka med ett läsbingo under lovet kan man som här skicka med en läsloppa som är  ifylld med sju olika läsuppdrag som kan locka till läsningen under lovet. 

 

Denna läsloppa har Gullis lästips skapat och innehåller en mall på läsloppan med sju lätta läsuppdrag med tillhörande påskmotiv.

 

Till häftet finns även en tydlig mall och tillhörde text hur eleverna ska gå tillväga för att vika loppan och hur man ska gå tillväga efter att man vikt läsloppan.

Gör korta boktrailers med appen Ripl , I Movie eller Kinamaster.

Själv har jag skapat boktrailern till adventsboken Snösystern – En julberättelse som du kan läsa mer om här som jag har skapat med Kinemaster och boktrailern till den skrämmande och spännande bokserien Varelserna som du kan läsa mer om här, den har jag skapat med hjälp av I Movie och boktrailer till den färgglad grafiska serien om Enhörningen Aurora som du kan läsa mer om här, den har jag skapat med hjälp av Ripl.

Tänk bara på att boktrailern inte bör vara längre en 1 minut för man orkar inte titta på mer och om man ska ladda upp den på Instagram så är det lättare med 1 min långa trailers.Samt att det är bra att man har en thumbnail till Youtube filmen (det är den första bilden du ser när du ska titta på filmen,) Läs mer om thumbnails här.

Observera att du behöver tillåtelse av antingen bokförlag, författare eller illustratör för att använda bokens bilder för att göra en boktrailer. Samma sak begövs om du ska läsa höht från en bok och spela in och lägga ut på sociala medier.

Om man ska använda sig av musik till trailern som är utanför filmredigeringsverktyget så behöver du se till att det är gratis musik eller ljud. På YouTube egna YouTube studio finns musik och ljud att tillhandahålla. Det finns även royal free music att tillhandahålla via olika Youtube filmer, dock lite krångligare att ladda ner musiken som en Mp3 fil, något som du kan göra här och här.

Jag har som sagt en Youtube kanal där jag publicerar mina boktrailers, titta gärna in och få boktips, använd dem i utbildning och undervisningen, men glöm inte nämna att det är Gullis lästips som skapat dem, men framförallt glöm inte att prenumerera på min Youtube kanal så att du inte missar någon boktrailer.

Gör en röstningsomgång om vilken bok som klassen alternativt vad skolan tycker är bästa boken utifrån högläsningsböcker som man läst under terminen eller som är mest utlånade på skolans bibliotek genom att använda gamla mjölkkartonger som röstnings kartonger.

 

Här kan ni se hur Vallhallaskolan har gjort.

Man kan även låta eleverna rösta på vad det ansåg om de högläsningsböcker som man läst i klassen. På det sättet får du som lärare vägledning vad din klass gillar för typ av böcker och kan bygga dina kommande högläsningsbok val efter det.

 

Här har Pedagogtankar skapat en överskådlig lista på böcker, där eleverna har har möjlighet att på ett demokratiskt sätt rösta om sin favoritbok. 

 

Läraren låter eleverna krypa ihop som små stenar för att sedan kunna rösta utan att se vad ens klasskompisar röstar.

Eller varför inte göra en flashmob där lärare och och pedagoger uppmärksammar läsningen och böcker på internationella läsdagen.

 

Lärarna, pedagoger och rektor går på en angiven tid ut på skolgården och läser tyst i varsin bok i ca 15 min.

 

Kul grej att göra för att uppmärksamma läsning och böcker!

Ha temat  “Just nu läser jag”  där alla på skolan, elever som mentorer och övrig personal har en bild på den bok de läser eller lyssnar på och sätter fast på klädesplagget.

 

Bokbilderna öppnar upp till diskussioner kring böckerna.

 

Här kan ni se hur Tullängsgymnasiets Bibliotek har gjort.

Skapa en boktrappa som   elever i Ytternäs skolan i Mariehamn har gjort under ett läs-och bildprojekt.

Smycka er skola, skolbibliotek och klassrum med underbara skyltar om “Vart kan läsningen ta dig”. Skyltarna är skapade av läraren Nelly Bonner . Här kan ni finna dessa skyltar. 

Synliggöra på ett tydligt och överskådlighet sätt hur många böcker som eleverna lästs i klassen. På bokryggen skriver eleverna upp boktiteln och vem som läst boken. Här kan vi se hur lågstadieläraren Amelie Östergaard har gjort.

Här finns det olika varianter på bokryggar, sådana färglagda bokryggar som är på bilden och en med möjligheten att färglägga sina egna bokryggar som Kunskapsrummet har skapat och här har Fröken Sarah skapat bokryggar med tydligt utrymme för bokens titel, författare och vem som har läst boken.

Låt barnen skapa egna böcker med Book Creator.

 

Här kan ni se hur eleverna på Rosenlundsskolans grundsärskola i Jönköping skapat egna små sagor med Book creator  och hur läraren Mitt digiloga klassrum gått till väga.

Skapa korta digitala boktips och bokrecensioner som synligörs på en digital platform som en digital fotoram, skolans informations-tv. Här kan ni se hur Gullis lästips har skapat boktips i skolbiblioteket via en digital fotoram. 

Inspirerade läsprojekt!

Varför inte ha en Läsnatt, ett inspirerade läsprojekt som Ytternäs Hem och Skola och Ytternäs skola i Mariehamn har haft under några år.
 
Mariehamns skolor ordnar med läsnatt för lågstadiets barn med vårdnadshavare i skolan. Detta är ett mycket uppskattat och roligt evenemang med inbjudna gäster där fokus har varit på att läsa och hitta glädjen i litteratur för både liten som stor. I år blir det annorlunda, men det blir av.
Här har jag fått möjligheten att ta del av några underbart bilder från en Läsnatt #läsnatt2021 fast på hemmaplan.
 
Denna gång blev det en annorlunda övernattning i tvättstugan med en massa läsning.
 
Tidigare har tradition i Mariehamns grundskolor vart att en natt varje år att bjuda in barn från lågstadiet för att spendera en läsnatt i skolan. Barnen ska ha en förälder eller annan stödperson med sig. Många gånger har de haft hela familjer med. Familjemedlemmarna dyker upp på fredagkvällen med en bokhög, liggunderlag, sovsäck, pannlampor (och extra batterier) och ett glatt humör. Vanligtvis bjuder Hem och Skola på ett författarbesök under kvällen men även någon som läser en godnattsaga, spökhistorier, sagor mm. Läsarna har varit allt från föräldrar, bibliotekarier i skolan, IFK spelare, kända åländska personer, politiker, skådespelare, poliser, brandmän m.fl.
 
Detta ger chans för vuxna och barn att samlas kring litteratur en stund. De bjuds på kvällste alt frukost från hem och skola.
 
Vuxna och äldre barn fungerar som underbara förebilder för yngre barn som får se hur det går till när man blir riktigt “inne i en bok” och inte kan sluta läsa. En läsnatt går ut på att barnen, just denna kväll, får läsa så länge de vill. Just denna kväll säger ingen vuxen “Nu är det sent, dags att släcka”. När man får läsa hur länge man vill kan man hitta ”det lilla extra” som behövs för att få flyt i sin läsning.

Bokbytardag!

Ha en “Bokbytardag” på hela skolan, så som Södervik skolan har haft.

Visste du om att stora bokbytardagen är den 16 maj!

Ta med bok/böcker och byt mot en annan bok/böcker. Så många böcker man lämnar in så många böcker får byta till sig. De böcker som blir över går till skolbiblioteket. Man kan även använda sig av bokbiljetter så att du som lärare vet hur många böcker varje elev har lämnat och ska få tillbaka.

Här har Nohlgrens Klassrum haft en bokbytardag  där Fröken Silver har skapat deras bokbiljetter.

Även 2 pedagoger har haft bokbytardag där de har använt sig av Emma Widegren författares bokbytarbiljetter.

 

Titta på youtubefilmen ”The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore” och låt eleverna diskutera efteråt.

Snipp, snapp slut, så var sagan inte slut!

Skriv egna slut på olika unika sagor där berättelserna avbryts när det är som allra mest spännande. Mitt i en mening. Det betyder att du kan komma på ditt eget slut. Låt fantasin leka fritt i en ovanlig och häftig läsresa.

 

Via Idus böcker ”Sagor utan slut” och ”Flera sagor utan slut” kan du ta del av 100 olika sagor.

 

Det finns många sätt att skapa ditt eget slut på också. Måla, skriv, skulptera, bygg eller något annat roligt. Allt du behöver är fantasi och fantasi är något alla har.

Skapa olika dramaövningar, lekar och underhållande dramaäventyr.

Med hjälpa av den pedagogiska boken ”Dramventyr i förskolan” kan pedagoger använda boken som ett flexibelt arbetsredskap och verktyg för att möta de unga barnen i deras fantasifulla världar.

 

Det finns även möjlighet för förskolor och annan pedagogisk verksamhet att beställa en digital workshop tillsammans med boken med hjälp av dramapedagogen Camilla Ekström.

 

Här kan ni ta del av den tillständiga bokrecensionen av boken. 

Barnbokskaraktärer

Börja med att arbeta med olika barnbokskaraktärer. Börja med att läsa böcker från olika barnboksförfattare och prata om det olika huvudpersonerna i de olika böckerna. Efter så kan eleverna måla av olika barnboksfigurer.

Kanske kan ni ha ett Pippi Långstrump tema, för i under 2020 fyller Pippi Långstrump 75 år. Här har jag samlat massa materiel för att ha ett Pippi tema.

Varför inte ha ett Ronja Rövardotter tema, med tanke på att det var för 40 år sen första Ronja Rövardotter boken kom ut. 

 

Här har jag samlat lite Ronja material. 

 

Här kan ni läsa mer om Ronja Rövardotter.

Man kan lyssna på Barnradions dramatisering av Mördarens apa som innehåller 10 avsnitt. Här finns alla avsnitt färdig nedladdade.

Till den dramatiseringen har jag skapat tillhörande lyssnarfrågor till varje avsnitt samt skrivuppgift kopplat till varje bokkaraktär.

 

Här kan ni ta del av den fullständiga bokrecensionen av Mördarens apa.

 

Och här kan ni ta del av andra radio dramatiseringar som jag samlat på mig.

Eller lyssna på dramatiseringen av Siri och ishavspiraterna som är baserat på boken Ishavspiraterna.

 

 

Till den finns det hörförståelsefrågor, spel, ordflätor, djurfakta och massa annat roligt.

Här har jag samlat andra radiodramatiseringar ifrån Barnens radio.

Ett alternativ är att ta texter från olika gamla böcker som man har till bakgrund som man sätter fast på svart pappersbakgrund.

 

Därefter skär man ut sago- och bokkaraktärer för att sedan “svampa” med svart färg över text bakgrunden så att det blir snygga schabloner.

 

Det går även att att göra samma sak men med kända barn- och ungdomsförfattare.

 

Ett annat alternativ är att ha samma bakgrund, sedan klipper man ut barn- och bokkaraktärer i färg och sätter fast med 3D stickers.

Här har Mitt digiloga klassrum skapat olika siluetter  av olika moderna och äldre barnbokskaraktärer som Pippi Långstrump, Alfons Åberg; Lasse och Maja och Lisa aka Röda masken mfl. 

 

Till detta material finns det även författarporträtt.

 

Sätt upp de olika siluetterna av barnbokskaraktärer tillsammans med tillhörande författarfakta. Bakom varje siluett finns ett utdrag ur en av böckerna med respektive karaktär.

 

För varje dag kan man presentera författarna läsa en bok/del av bok på högläsningsstunden!

 

Här ovan kan ni se hur Sofias klass har använt dem i sin verksamhet, vimplarna kommer ifrån Fröken Anna.

Här har Östra skolan Öland och Superhjältarna skapat barnbokskaraktärerna och författarporträttet med hjälp av Mitt digiologa klassrums material. 

r är några av Astrid Lindgrens karaktärer. Korten klipps ut och blandas. Eleverna ska para ihop citat med rätt karaktär. Materialet är skapat av WidgitOnline.com av Mårtenskola.

Låt barn och mentorer klä ut sig till olika sagokaraktärer under en dag, kanske göra en bokparad.

 

Som här kan vi se en elev från Hultskolan i Göteborg klä ut sig som Röda masken i från bokserien Handbok för superhjältar.

 

Även lärare och pedagoger kan klä ut sig som Röda masken som här har Fröken Hajdus tillsammans med Fröken Silver som klätt ut sig som katten Findus.

 

Eller som Nohlgrens Klassrum som har klätt ut sig som Kusin vitamin.

 

Och lärare och pedagoger på Olandskolan i Alund som Ida Forsman har även uppmärksammat barnboksveckan och klätt ut sig till olika sagokaraktärer.

 

Eller att man klär ut sig efter olika barnbokskaraktärer efter ett speciellt boktema som här har School adventure of Sweden  tillsammans med andra lärare och pedagoger haft tema Pippi Långstrump.

 

Eller som när 2 pedagoger har haft Mumintrollen tema för att fira att Mumin som fyllde 75 år.

 

Här har jag skapat två olika tipspromenader med tema barnboksfrågor.

Bokpromenaden är en tipspromenad med 10 frågor, svarsmallar och tillhörande facit som riktar sig till förskolebarn upp till åk 1.

 

Barnbokspromenaden finns på mitt Skolmagikonto.

Tipspromenaden med barnboksfrågor innehåller 20 frågor, svarsblanketter samt ett tillhörande facit som riktar sig till åk 1 till åk 6.

 

Tipspromenaden finns på mitt Skolmagikonto.

Första boken om Harry Potter kom ut år 1997!

 

Så måndagen den 26/6-17 kan vi fira Hogwarts tjugoårsdag. Och den 2 maj är det Harry Potter dagen.

 

I ett större Harry Potter tema kan ni ta del av pyssel tips, bokaktiviteter och mycket mer.

Här har jag skapat en Harry Potter tipspromenad med sammanlagt 20 frågor med flervals svar bestående av 1,X,2.
 
Till häftet finns även även tre stycken svarsblanketter samt tillhörande facit.
 
Harry Potter tipspromenaden finns att köpa på mitt Skolmagikonto.

Jag har även skapat Ett “Harry Potter test – Vilket elevhem på Hogwarts tillhör du?”

 

Hur skulle du reagera om du blev instängd i ett mörkt rum? Eller, vilken trolldryck väljer du? Gör testet på 10 frågor där du får svar på vilket elevhem du passar bäst i.

 

Häfte med frågor består av 17 sidor, där 16 av sidorna består av själva testet. 

Testet går att köpa på mitt Skolmagikonto.

Jag har även skapat ett häftet med Harry Potter målarbilder som innehåller 14 stycken svartvita illustrationer att färglägga.

Jag har även skapat ett Handbok för Superhjältar quiz.

Denna frågetävling riktar sig till alla som läst eller lyssnat på det sex första böckerna i serien Handbok för Superhjältar.

Med appen eller programmet Comic life 3 kan man göra mycket, exempelvis för att både göra snygga recension bilder på böcker och dess karaktärer. Se exempelbild på Pax bok affischen och Halloween frågor som går att köpa via mitt Skolmagi konto för 10 kr. Jag har endast använt appen. Jag har även skapat andra bokaffischer som du kan ta del av här.

Jag har även skapat en PAX tipspromenad med 20 frågor med svarsblanketter och tillhörande facit.

 

Finns att köpa på mitt Skolmagikonto .

 

Trailern har jag skapat med film appen Ripl

Här kan du läsa mer om den fängslande och spännande Pax bokserien där vi får läsa om olika naturväsen som kommer till liv i Mariefred. I det blogginlägget kan du även ta del av lärarhandledning och olika bokaktiviteter som att gå Pax vandring i Mariefred samt ta del av andra liknade böcker efter att man läst Pax böckerna.

Med hjälp av appen Canva har jag skapat en Halloween tipspromenad med 16 frågor ämnat för grundskolan.

 

Tipspromenaden går att köpa via mitt Skolmagikonto för och Halloween frågorna.

För att få mer liv till bild till exempelvis till ett boktips eller bokrecensionen och för att locka mera finns appen Lumyer och Werble, via Lumyer kan man kan lägga till tre effekter till själva bilden. Men man måste se till att bilden får till rätt storlek så att den passar in i Lumyer appen samt ha rätt storlek till Instagram. I Werble appen kan du lägga ner mycket mer effekter och få själva bilden att röra sig.

 

Snöugglans sigill har jag skapat med hjälp av Werble appen och till trilogin Havsfolket har jag använt mig av Lumyer.

 

Här kan du läsa mer om boken Snöugglans sigill som är den sjunde och avslutande delen till Sagofallen-serien som är en jättebra fantasy serie med dolda budskap som passar perfekt för högläsning och flera av böckerna passar so klassuppsättning, här du kan läsa mer om serien Äventyren i Sagofallen.

 

Här kan du läsa mer om trilogin Havsfolket som är en spännande bokserie om naturväsen. 

Eller varför inte få en figur eller något annat att prata och blinka med hjälp av appen Animate anything  eller appen Chatterpix.

 

Här har jag animerat den lilla grisen Lisen i boken Lisens jul som du kan läsa mer om här.

För att få till den rätta bildstorlek använder jag mig av appen eller programmet Canva, där man kan finna flera gratis mallar för rätt ändamålet och du kan göra så mycket mer med Canva.

Med hjälp av appen Headline kan man göra mycket roliga saker, själv tipsade jag eleverna på skolan när skolbiblioteket var fyllt med nya böcker, eller som här tipsa om bilderboken Äventyrsgatan som du kan läsa mer om här.

Start upp barnboksveckan med bokcafé så som Lindas kreativa klassrum har gjort.

 

Med ett bokcafé får ni ett mysigt och annorlunda boksamtal för att inspirera varandra till mer läsning och förhoppningsvis upptäcka nya genrer och böcker.

 

Man kan börja redan under läslovet där eleverna får läsa egenvalda böcker och fylla i ett läsbingo samt lite annat smått och gott.

 

Förberedelserna inför bokcaféet är att eleverna ska följa en instruktion från cafémenyn” och fylla sin tallrik med smarriga bokingredienser.

 

Tallriken används som stöd för eleverna för ett enklare boksamtal. Eleverna delas in i mindre grupper inför boksamtalen. Inledningsvis bjuds alla i gruppen på en aperitif genom att alla visar och berättar kort om handlingen.

Bokcaféet här ovan skapat av Lindas kreativa klassrum gav mig inspiration att skapa en egen smarrig bokbuffé som är uppbyggt på liknade sätt.

Pizzan användas som en underhållande och smarrig bokrecension som sedan kan användas som stöd vid ett boksamtal.

 

Eleverna fyller i bokens uppgifterna i den mumsiga pizzabuffén med smarriga bokingredienser.

 

Till denna bokbuffé kommer det även med en meny, med enklare beskrivningar hur bokbuffén går till. Menyn i sig går att vika ihop i  tre delar, som en riktig meny.

 

Materialet till bokbuffén går att beställa via mitt Skolmagi konto. 

 

Själva materialet har jag skapat via appen och programmet Canva. 

Eller varför inte göra dessa underbart söta “Jag har läst en bok” mall som kommer i från sidan Krokotak som är fylld med material.

Man kan gå på Våra små klassrums tipsrunda där temat självklart är barn- och ungdomsböcker. Perfekt att hänga upp ute såväl som inne och använda på exempelvis lektionen, rasten eller fritids. Tipsrundan innehåller 15 frågor ink facit. 

Om man inte kan läsa så har man svårigheter att lära sig andra skolämnen, därför är läsning viktig, så som läsläxa.

Till läsläxan har jag gjort denna mall, som är fritt att använda sig av här.

Här har jag skrivit mer om varför det är bra med läsning och varför man ska börja väldigt tidigt med högläsning. 

Ha ett läsäventyr som är en läsutmaning för elever att kunna fördjupa sig i bokens text och hitta guldkorn och samtidigt delta i kreativa och aktiva läsutmaningar.

 

Läsäventyret är som en fördjupad bokrecensionen som kan användas till valfri bok.

 

Läsäventyret går att användas av elever från åk 3 till åk 6, men kan även användas av elever upp till åk 9 om eleverna har svenska som andra språk eller skriv- och lässvårigheter och dyslexi.

 

Detta läsutmaningshäfte är även bra att sätta i händerna hos eleverna som behöver få extra utmaning i sin läsande och skrivande och passar även som extrauppgift.

Häftet består av sammanlagt 16 sidor.

Ett annat råd är att som skolbibliotekarie eller bibliotekarie tipsa lärare och föräldrar om olika passande högläsningsböcker genom att klistra fast en tydlig bild på bokens rygg eller framsida på passande högläsningsböcker. Eurobib har ett passande klistermärke.

Ett annat tips är att klistra in en QR kod på baksidan av boken eller inne i boken som går till bokens tillhörande lärarhandledning, eventuella bokaktiviteter eller liknande. Här kan ni hitta lärarhandledningar, boktrailersoch här har jag samlat olika bokaktiviteter, eller lägga till andra böcker i bokserien.

 

Med hjälp av appen Cloud QR finns en stor möjlighet till att skapa egna qr koder från olika sorters media, som bilder, ljud, video, dokument, bildspel och text, du kan även färglägga, döp om och förhandsgranska dina QR-koder. Det finns även en app som heter Aurasma appen.

Skapa bokmärken

Gör egna glassiga glassar som bokmärken. Det som behövd är två kopior av denna mall och en gammal glasspinne som man limmar fast emellan mallarna efter att målat mallen. Vill man att det ska se ut som någon tagit en bit av glassen är det bara att klippa ut så de ser ut som det.

Perfekt bokmärke att ha till blivande sommarläsning.

Dessa häftiga bokmärken av eleverna själva. Eleverna ställer sig en och en i roliga och annorlunda ställningar liknande de på bilden nedan. Fotografera och skriv ut bilderna som ni sen laminerar och klipper ut efter personen därefter kan man sätta snören och gör som en tofs i ena änden som man kan tejpa fast på baksidan av bilden. Det är ingen som kan ta miste på vems bokmärke det är.

Här finns en beskrivning till hur man kan göra ett bokmärke som är ett som ett litet bokmonster som man sätter på sidan av bok bladet och här finns själva ritningen.

 

På sidan Krokotak kan ni hitta massa andra mallar till  bokmärken.

Här har lärare Angelica Agge Larsson skapat olika bokmärken efter elevernas önskemål. Här kan du ta del av dessa mallar.

Bokpoesi

Gör  bokpoesi och Black out dikter så som Backaskolans bibliotek i Lund har gjort. Läs mer om hur det har gått tillväga och ta del av fler bilder via Backaskolans blogg.

 

Eller gör ordmoln med hjälp av sidan Word art”.

I ett annan blogginlägg tipsar jag om andra sakar som man kan göra på läslovet som även fungerar att göra året om.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *