Barnboksveckan

Bild

Barnboksveckan firas i november då även den nationella läsdagen firas. Torsdagen under vecka 46 är en nationell läsdag. Det arrangeras olika aktiviteter runt om i landet för att fira detta. Samt att Världsbokdagen firas i april och infaller på olika dagar beroende på året.
Läsa är ett viktigt inslag varje dag men visst är det fint att uppmärksamma läsningen extra ibland, förhoppningsvis mer än en gång per år! Jag tror att läsningen behöver lyftas ur så många perspektiv, att göra kopplingar till läsningen på olika sätt.

Här nedan delar jag en del läsaktiviteter uppdelade i tre blad till kopplat till läsning.

​Exempel på bokaktiviterter som boktips i matsalen från elever, lärare, bibliotekarie via Ikeas ram Tolsby. En sidan är framsidan av boken andra sidan, baksidan av boken eller en kort recension. Gör egna läsbingo via programmet ”Free bingo Cards” där man kan välja tema, svenska och lägga till bilder. Gör korta boktrailers med appen Ripl. Eller varför inte göra en flasmob där lärare och och pedagoger uppmärksammar läsningen och böcker på internationella läsdagen. Läs nedan hur det kan gå till.
Gör en röstningsomgång om vilken bok som klassen alternativt vad skolan tycker är bästa boken utifrån högläsningsböcker som man läst under terminen eller som är mest utlånade på skolans bibliotek genom att använda gamla mjölkkartonger som röstnings kartonger. Här kan ni se hur Vallhallaskolan har gjort.
På den här sidan kan man göra egna läsbingon.
Här kan ni ta del av ett exemplar av Halloween bingot och här finns flera exemplar.
Bild Gör en Flasmob på nationella läsdagen. Lärarna, pedagoger och rektor går på en angiven tid ut på skolgården och läser tyst i varsin bok i ca 15 min.

Kul grej att göra för att uppmärksamma läsning och böcker!
Barn- och bokkaraktärer
Börja med att arbeta med olika barnbokskaraktärer. Börja med att läsa böcker från olika barnboksförfattare och prata om det olika huvudpersonerna i de olika böckerna. Efter det kan eleverna måla av olika figurer.

Ett alternativ är att ta texter från olika gamla böcker som man har till bakgrund som man sätter fast på svart pappersbakgrund.
Därefter skär man ut sago- och bokkaraktärer för att sedan svampa med svart färg över text bakgrunden så att det blir snygga schabloner.
Det går även att att göra samma sak men med kända barn- och ungdoms författare.

Ett annat alternativ är att ha samma bakgrund, sedan klipper man ut barn- och bokkaraktärer i färg och sätter fast med 3D stickers.

Boktips – Bokrecensioner 

När jag gör bokrecensionerarbetar jag som oftast med appen IMovie och dess olika trailers. (Applestore) (Google play)
Dessa gör recensioner mer spännande och lockar på ett annat sätt till läsning.

Se en boktrailer nedan samt se alla andra trailers på min YouTube kanal.

Här kan du läsa mer om adventsboken Snösystern.

Med appen eller programmet Comi life 3 kan man göra mycket, exempelvis för att både göra snygga recensions bilder, på böcker och dess karaktärer. Se exempel bild på Pax bokaffischen och Halloweenfrågor där jag endast använt appen.
Bild

Ta del av bokrecensionen kring PAX-bokserien.

Jag har även skapat en PAX tipspromenad med 20 frågor med tillhörande facit. Trailern har jag skapat med film appen Ripl

Bild

För att en bild exempelvis till ett boktips eller bokrecensionen ska få mer liv och locka mera finns appen Lumyer, där man kan lägga till två effekter till själva bilden. Men man måste se till att bilden får till rätt storlek så att den passar in i Lumyer appen samt ha rätt storlek till Instagram, då använder jag mig av gratis appen eller programmet Canva, där man kan finna flera gratis mallar för rätt ändamål.

Med hjälp av appen Headline kan man göra mycket roliga saker, själv tipsade jag eleverna på skolan när skolbiblioteket var fyllt med nya böcker.
Om man inte kan läsa så har man svårigheter att lära sig andra skolämnen, därför är läsning viktig, så som läsläxa. Till läsläxan har jag gjort denna mall, som är fritt att använda sig av här.
Bild

Ett annat råd är att tipsa lärare och föräldrar om olika passande högläsningsböcker genom att klistra fast en tydlig bild på högläsningsböcker. Eurobib har en passande klistermärke.

Ett annat tips är att klistra in en QR kod på baksidan av boken eller inne i boken som går till bokens lärarhandledning, bokaktiviteter eller liknade. Här kan ni hitta lärarhandledningar och här har jag samlat olika bokaktiviteter, eller lägga till bokseriers. Med hjälp av appen Cloud QR finns en stor möjlighet till att skapa egna qr koder från olika sorters media, som bilder, ljud, video, dokument, bildspel och text, du kan även färglägga, döp om och förhandsgranska dina QR-koder. Det finns även en app som heter Aurasma appen.

Gör egna glassiga glassar som bokmärken. Det som behövd är två kopior av denna malloch en gammal glasspinne som man limmar fast emellan mallarna efter att målat mallen. Vill man att det ska se ut som någon tagit en bit av glassen är det bara att klippa ut så de ser ut som det.
​Perfekt bokmärke att ha till blivande sommarläsning.

Dessa häftiga bokmärken av eleverna själva. Eleverna ställer sig en och en i roliga och annorlunda ställningar liknade de på bilden nedan. Fotografera och skriv ut bilderna som ni sen laminerar och klipper ut efter personen därefter kan man sätta snören och gör som en tofs i ena ändan som man kan tejpa fast på baksidan av bilden. Det är ingen som kan ta miste på vems bokmärke det är.

Här finns en beskrivning till hur man kan göra ett bokmärke som är ett som ett litet bokmonster som man sätter på sidan av bokbladet och här finns själva ritningen.
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *