Internationella kvinnodagen ~ 8 mars

 
Den 8 mars firar vi dagen alla kraftfulla kvinnor som växt upp och blivit banbrytande kvinnor!
 
 
 
 
 
Vad är med stötande? En liten tjej som säger “fuck” eller det ojämna och sexistiska sättet samhället baehandlar flickor och kvinnor?
 
 
 
 
 
 
 
Bild

Hälften av världens befolkning består av flickor och kvinnor. Men i historieböckerna saknas ofta berättelser om deras liv. Många av de starka, modiga och viktiga kvinnor som har påverkat vår historia är märkligt osynliga och bortglömda. Varför är det så? Varför har man i historieskrivningen fokuserat på att berätta om kungar, krig och erövrare? Varför är det fullt av ståtliga statyer av mäktiga män på gator och torg? Varför vet vi så lite om de kvinnor som kämpade mot barnaga, stred för kvinnlig rösträtt, slogs för kvinnors rätt att bestämma över sin kropp, arbetat för mänskliga rättigheter och gjorde viktiga vetenskapliga upptäckter? Kort sagt, var är berättelserna om alla fantastiska flickor och kvinnor?

 
Jag har samlat en massa böcker i ett boktema inlägg med historiska kvinnor som gjort storartade saker. De kommer från alla tider och alla världsdelar. De har brutit ned barriärer, gjort uppoffringar och uppror. De har tagit plats och inspirerat.
 

Det finns det många böcker som skildrar kvinnor med just en stark vilja. – antingen på ett vardagligt plan eller ur ett större perspektiv.

 

Visste du exempelvis att löneskillnaden mellan kvinnor i Sverige är så stor att svenska kvinnor i princip jobbar gratis 2 månader per år.

Bild

Illustration skapad av Karin Boström från Sötpotatis.se

 

Bakom varje framgångsrik kvinna är hon själv! Bara tro på dig själv och jag lovar att du kommer långt i livet!

 

Bild

Bokserien Fantastiskt fenomenala kvinnor är fullspäckade med fenomenala kvinnor som förändrat världen. Dessa faktaböcker är fyllda med färgstarka och fantasifulla illustrationer som täcker bokuppslagen med humoristiska och häpnadsväckande bilder av varje enskild kvinna. Tillsammans med fascinerande och intressant fakta som är uppdelad i faktarutor där man kan läsa om kvinnornas specialområden. Här samverkar både bilderna och texten på ett nytt och annorlunda sätt där språket är lättsamt humoristisk utan att tappa respekten för de porträtterade. Det är helt fenomenala bilderböcker som lär fånga ung och gammal då de är fyllda med enkel och lärorik fakta om det fantastiskt kvinnor som gjort skillnad och förändrat historien.

Det här är helt klart fenomenal bilderböckerna fylld av korta och spännande faktaberättelser som riktar sig till de yngre läsarna i åldrarna 6 – 9 år men som lär engagera både små och stora.
 
Här kan ni ta del av den enskilda bokrecensionen kring böckerna Fenomenala kvinnor som förändrat världen och Fenomenala kvinnor som skapat historia.
 
Bild
Har du någonsin undrat hur den fenomenala fysikern Marie Curie hanterade ett stort prov i skolan eller vad den fantastiska feministen Harriet Tubman skulle säga till en grupp mobbare som retar någon som inte passar in?
 

 

I boken får du möta den egyptiska ikonen Kleopatra, tonårsledaren Jeanne d Arc, den ryska regenten Katari­na den stora, den vårdande välgöraren Florence Nightingale, konstnärsrebellen Frida Kahlo, den orädda feministen Malala Yousafzai och tjejernas förkämpe Michelle Obama
med flera. Du får ta del av deras liv och hur de har kämpat för att uppnå sina mål, vilka motgångar de har haft och vilka framgångar de har nått.

 

Dessa rebellkvinnor åstadkom inte bara fantastiska saker, utan tog sig över samma problem som unga tjejer över hela världen fortfarande stöter på i sin vardag.I slutet av boken finns det en självupptäcktsquiz och en tidslinje för de berömda kvinnorna i boken. Här kan ni ta del av den enskilda och längre bokrecensionen av “Starka kvinnor: Sanna historier om sanna historier.”

 

Bild

Peppbok för tjejer är ett komplement till boken Starka kvinnor som ingår i samma serie som ni kan läsa mer om här.

Upptäck dig själv och vem du vill vara i den färgstarka och inspirerande fyll-i -boken ”Peppbok för tjejer”. Med bokens hjälp kan du analysera vem du är idag och vart du vill nå.

Med hjälp av logg-sidor, listor att fylla i, inspirerande planeringssidor, quiz, topplistor, utmaningar, faktarutor, citat och med mera kan boken inspirerar unga tjejer att gå sin egen väg och hitta sin Inre rebell!

Tillsammans med vackra illustrationer och peppade text från andra förebilder lyfter de fram exempel på mod, styrka, uthållighet och kreativitet samt tips och råd kring hur man kan stärka sig själv, våga tro på sig själv, stå upp för sig själv och vara stolt över sig själv.

Här kan ni läsa mer om denna pappande och inspirerade moderna dagbok. 

 

 
Bild
Godnattsagor för rebelltjejer är en bok fylld av kvinnliga förebilder – hundra fantastiska kvinnor som åstadkommit något speciellt eller stått upp för sina ideal. Författare, astronauter, konstnärer, dansare, kockar, rappare, boxare, forskare och politiska ledare från hela världen. Stärkande, rörande, inspirerande och absolut sanna sagor för tjejer i alla åldrar.
 
Här får vi läsa om de olika kvinnor som tack vare sitt mod förändrat världen, var och en på sitt eget sätt. Det är livsöden som skett genom århundraden och som fortfarande pågår.

Det är väl såhär vi vill somna. Till sagor om hjältinnor och modiga äventyr, till ord om att ingenting är omöjligt. Att världens stordåd är till för alla. Läs högt ett kapitel i hundra dagar. Maxad framtidsinspiration och sanning för rebelltjejer och alla andra.

Det här är en riktigt bra bok som riktar sig till unga och gamla med grymma bilder och intressanta berättelser.

Här får man läsa om spännande kvinnor med intressanta historier från olika tider och platser och med olika personligheter i lagom långa berättelser.

Det är helt klart en bok som bör finnas på alla skolor.

Här kan ni läsa mer om denna inspirerande boken Godnattsagor för rebelltjejer – 100 berättelser om 100 kvinnor.

Bild
Här får läsarna åter ta del av 100 olika kvinnors livsöden från olika platser och tider genom historian, där vi åter igen får möjligheten att fascineras och inspireras av ännu flera kvinnors olika stordåd.

Vi får läsa om kungligheter, politiker, idrottare, äventyrare och skådespelare och många andra coola kvinnor som levt och lever en idag.

De är allt från komikern och tevestjärnan Ellen Degeneres, sångerskan Beyoncé, drottning Nefertiti, författaren JK Rowling, programledaren och skådespelaren Oprah Winfray, sjörövaren Anne Bonny och skådespelaren Lauren Potter.

Något som jag gillade extra med denna boken är att de är flera kvinnor med funktionsnedsättningar som synliggörs, samt att de är flera kvinnor som inte är vita och jag upplever att det är fler kvinnor i boken som fortfarande lever och i denna bok är de flera kvinnor jag aldrig hört talas om.

Även denna bok avslutas med sidor där du har möjlighet att skriva ner din egna historia och rita ditt egna självporträtt, Samt sidor med ordförklaringar.

Böckerna Godnattsagor för rebelltjejer är helt klart motiverade tjejbiblar fyllda av förebilder som inspirerar sina läsare till att våga tro på att de kan bli precis vad de vill.

Även denna bok är ett måste i alla skolor och en bra läsning inför Internationella kvinnodagen.

 Här kan ni ta del av den enskilda recensionen av Godnattsagor för rebelltjejer 2.

Bild
 
“Jag är en rebelltjej” är en härlig fyll-i-bok där tjejerna har stor frihet att fylla i.
 

Med hundra kreativa uppslag som bara väntar på att slutföras finns denna fyll-i-bok som sporrar tjejer i alla åldrar att nå sin fulla potential.De jag gillar med boken är att den är normbrytande där alla slags flickor presenteras tillsammans med helt underbara och underhållande färgande illustrationer.

Här kan ni läsa mer om denna stärkande presentbok som är underhållande och rolig till alla blivande rebelltjejer.

Bild

Om man tycker att boken Godnattsagor för rebelltjejer är lite mastig så vill jag tipsa om Poddserie om elva rebelliska kvinnor som förändrat historien. som finns att ta del av på Barnradion. Det är en intressant dramauppläsning om andra nutida kända kvinnor som riktar  sig till unga mellan 9 – 13 år. Jag har laddat ner ner dessa avsnitt med tillhörande faktabilder och information i ett dokument.

Bild

Svenska hjältinnor: 100 berättelser om smarta, starka och modiga kvinnor är den första boken om SVENSKA hjältemodiga kvinnor som har åstadkommit något speciellt, stått upp för sig själv eller andra och förverkligat sina drömmar. Hundra inspirerande berättelser om tappra rösträttskämpar, musiker, miljöaktivister, engagerade läkare, uppfinnare och banbrytande författare, anmärkningsvärda och extraordinära svenska kvinnor som spänner över nästan tusen år, från en mäktig vikingakvinna till dagens moderna rebeller.

Det här är nog en av de mest fängslande böcker jag läst om starka och inspirerande kvinnor.Här får vi ta del av olika kvinnors historia från vikingatiden till 2000-talet i alfabetisk ordning.Boken är skriven men lättförståelig svenska där olika ord och begrepp förklaras och är fylld med fascinerade och detaljrika personporträtt av Sveriges främsta kvinnliga illustratörer.En inspirerade bok fylld av förebilder som passar perfekt som present till unga hjältinnor.

Bild

Boken Lev som du vill handlar om tio svenska kvinnor som genom sin kunskap, sin envishet och sin övertygelse varit förebilder för andra. Dom har hittar sin väg i livet och kämpat för de som dom trot på, ofta har dom stött på motstånd, ibland har de vart för att dom varit kvinnor, men dom har ändå fortsatt kampen. Så har det varit för många kvinnor genom vår historia. Utan kamp hade aldrig kvinnor fått rösträtt. Utan strid hade aldrig kvinnor kunnat bli författare, politiker och forskare. Utan mod hade de som vi ser som självklarhet idag aldrig hänt.

Här får vi ta del av tio spännande och inspirerade kvinnor i en halsbrytande blandning av aktivister, författare, forskare, helgon, journalister, klimataktivist, lärare, matematiker, nobelpristagare, en regent, sexualupplysare och skådespelare.

Här kan ni läsa mer om den inspirerande och fascinerande boken Lev som du vill: Tio svenska kvinnor visar vägen.  

Bild

Fantastiska flickor och modiga kvinnor har det funnits i alla tider. Men beroende på ställning, lagar, kultur och tradition har det varit mer eller mindre svårt att kliva fram och ta plats i samhället. Fram till slutet av 1900-talet hade kvinnor heller ingen självklar plats i historieböckerna. Den svenska historien vimlar av fantastiska flickor som mot alla odds påverkat samhället och utvecklingen. I boken ”Fantastiska flickor: Från vikingatiden till 1900-talet” får vi ta del av ett tjugotal svenska kvinnor som inspirerat, utmanat och tagit plats som ni kan läsa mer om här.

Bild

Berättelsen om Greta Thunberg är en historia om hopp, mod och övertygelse. Detta är berättelsen om Greta Thunberg, men också om många andra barn över hela världen som trotsar vuxenvärldens ointresse och bristande engagemang och kämpar för en bättre framtid.

Man är aldrig för liten för att göra skillnad!

Syftet med boken Gretas historia: Ingen är för liten för att göra något stort är inte så mycket att berätta i historia vem Greta är, utan snarare låta oss komma in i hennes värld. Förklara till exempel de centrala teman för miljöhänsyn till de yngsta, med lämpligt språk och medling av illustrationer.

Texten är därför inte en biografi utan en analys av vad som är “huvudpunkterna i Gretas tanke och den mycket allvarliga och oroande, men vetenskapligt beprövade fakta som Greta tillsammans med miljontals människor i världen protesterar för, de hoppas att de kan få världens ledare att besluta så att alla länder ska öka sina klimatambitioner.

Boken är uppbyggd med korta kapitel som även är berikad med en ordlista med nyckelord som ger texten insikter och fakta.

Här kan ni läsa mer information om boken Gretas historia och om hennes liv.

Bild

I faktaboken ”Dömda kvinnor: förbryterskor i Sveriges historia” får läsarna ta del av sjutton kvinnors dramatiska öden från olika platser, i olika tider och som tillhörde olika grupper i samhället i från Sveriges historia. Nästan ingen av dessa kvinnor är en bra förebild, hjältar eller pionjärer, men deras historia är också viktig. Deras historia är också vår historia. De visar också hur synen på kvinnor har förändrats genom historian.

“Dömda kvinnor: förbryterskor i Sveriges historia” är en fascinerade och stundtals skrämmande faktabok om Svenska rättsväsendet från 1400-talet till 1960-talet då det var tider som du behövde bevisa att du var oskyldig och inte tvärtom. Då det var brott att vara otrogen eller skämta om fel saker, det var vanligt att kvinnor av olika anledningar pekades ut som häxor och dömdes till döden, att klä dig i mans kläder eller älska någon av samma kön var några av de brott man kan läsa om i de olika berättelserna som ni kan läsa mer om här.

Jag har här nedan skapat en affisch på barn och ungdomsböcker om starka kvinnor genom tiden och även samlat material och andra boktips att kunna användas till internationella kvinnodagen.
Bild

Bild

Via Historierummet från Barnradion kan man höra dramatiserade berättelser om kända personer, jag har samlat 17 av kvinnors berättelser som genom historien vart med eller gjort stora saker. Programmen riktar sig till unga mellan 9 – 13 år.

Via filen kan ni ta del av de samlade kvinnornas dramatiserade berättelser via de nedladdade länkarna till varje berättelse.

Bild

Anta Selma Stories stora feministiska läsutmaning via detta bokbingo.

Bild

 
Runtom i världen firar kvinnlig rösträtt 100 år. I Sverige fick kvinnorna gå till valurnorna första gången 1921. Men vad ledde fram till denna förändring? Följ med på en fartfylld resa genom historien, och lär dig mer om kvinnorna som var feminister långt innan ordet var känt. Här kan ni ta del av lektionsupplägg med diskussions- och funderingsfrågor mm.

Bild

 
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...