Första boken i faktaserien “Historien om Sverige med Farah” bjuder på en fängslande resa genom Sveriges första fem epoker, där läsarna möter istidsjägare, böljande åkrar, glittrande brons, mystiska ritualer och spännande vikingatåg
Böckerna kan läsas både självständigt och som ett komplement till tv-programmet “Historien om Sverige med Farah”, som består av 10 avsnitt och som riktar sig främst till barn på låg- och mellanstadiet och erbjuder en pedagogisk och lättillgänglig variation av ämnet.
En av styrkorna med denna tv-serie är dess förmåga att inspirera barn att läsa faktaböcker.
Författaren Anna Sommansson Richter, tillsammans med Farah Abadi, vägleder läsarna på en historiskt spännande resa genom Sveriges historia, från de första människorna som vandrade in i landet och upptäckte den vildmark som var på väg att vakna ur istidens dvala. Vi möter stenålderns jägare och de första bönderna, förflyttar oss till metallernas tid under järnåldern, och utforskar en värld av mystiska riter, och bronsskatter, innan vi når de äventyrslystna krigarna och vikingatågen, med de vanliga bönderna i ett relativt jämställt samhälle under vikingatiden.
Detta är en bok som erbjuder en överskådlig bild av livet fram till 1000-talet, med fokus på hur människor levde, vad de åt och hur de tillbringade sin tid.
Det enda jag saknar i boken är en tidslinje för varje ny epok, som tydligt förklarar när varje tidsperiod började och slutade. Detta skulle ge en bättre förståelse för det tidsspann som sträcker sig mellan de olika epokerna.
Illustrationerna kombineras med bilder från tv-serien och autentiska fynd, vilket skapar en rik visuell upplevelse. De detaljrika illustrationerna, skapade av Anders Nyberg, tillsammans med övrigt bildmaterial, bidrar avsevärt till förståelsen för den unga läsaren. Dessutom finns det bilder av riktiga skelett, vilket är oerhört fascinerande för barn.
Texten är skriven på ett lättillgängligt sätt, men den avstår inte från att inkludera mer komplexa ord och ämnen när det är aktuellt. Den innehåller även faktarutor och ordförklaringar som hjälper läsaren att fördjupa sin förståelse. Varje uppslag erbjuder nya insikter att utforska, och tillsammans med bilderna och de noggrant utformade illustrationerna förstärker de förståelsen för den yngre läsarna.
Detta är en bok att återkomma till, och det ska bli spännande att följa seriens fortsatta utgivning, där den andra boken, “Historien om Sverige med Farah 2 – Riddare, pesten och Vasa”, redan har släppts. Den tredje boken kommer att heta “Historien om Sverige med Farah 3 – Häxor, krig och vetenskap” ((utkommer juni 2025) och “Demokrati, maskiner och rikedom. 1809 till våra dagar” (utkommer januari 2026).
Om man ska uppdatera skolbibliotekets utbud av nya faktaböcker då är verkligen faktaserien ”Historien om Sverige med Farah” något att införskaffa.
Utforska en fascinerande tidslinje genom historien från Big Bangs explosiva början till vikingatidens fängslande äventyr.
Materialet ”Tidslinje från Big Bang till vikingatiden” är utformat som en lämplig resurs för elever i åldrarna 3 till 9. Det innehåller bilder och fakta om varje tidsperiod, presenterade både som faktatexter och pratbubblor. Alla geologiska perioder har en egen sida.
Jag har även skapat materialet “Tidssnöre från Big bang till vikingatiden”som har en tydlig tidslinje med tydlig text på vilken tidsepok det är med tillhörande bilder och fakta som ibland även finns med som text i pratbubblor.
Tidssnöret innehåller sammanlagt 12 tidsepoker med sammanlagt 14 sidor som är utformat i liggande A2 format.
I mitt temainlägg “Från Big Bang till Vikingatiden”kan ni ta del av boktips som passar till både individuell läsning som till högläsning med tema dinosaurier, forntiden och vikingatiden.
Här kan ni även ta del av olika lektionsmaterial som handlar om dinosaurier, forntiden och vikingatiden. Allt från tidslinjer och tidskartor till målarbilder, prov, tipspromenader och spel.