Första naturhjälpen ~ Rädda djuren av Greta Rotböll

Bild

 

 

 

“I boken Första naturhjälpen ~ rädda djuren får vi läsa om det bästa vännerna Leija och Udde som båda älskar djur. En natt sover Leija över hos Udde och under natten blåser det upp till storm, då är det skönt att ha varandra och tak över huvudet. Plötsligt hör de hur ett fågelbo flyger iväg och landar på marken utanför Uddes fönster. Barnen hjälps åt med att sätta upp det igen och räddar samtidigt en liten fågelunge från att bli kattmat. Då inser de att i naturen finns det mycket för dem att hjälpa till med. Så de bestämmer sig för att starta upp Första Naturhjälpen och deras ledord blir “Var inte rädd för naturen, var rädd om naturen!”
Vi får följa kompisarnas vardag och hur de stöter på olika djur som fladdermöss, svalor, fjärilar, grodor, möss, murarbin och igelkottar som behöver deras hjälp. Vi får även läsa hur de gör med de äckliga djuren som ingen verkar vilja ha? Som mördarsniglarna i trädgården.”

 

Varje gång som Leija och Udde stöter på ett djur som är behov av deras hjälp på ett eller annat sätt så djupdyker författaren med fakta om de enskilda djuret och illustratören lyfter fakta med tillhörande bilder.
Som läsare får man även ta del av tips som hur man tex. Kan gå in på naturskyddsföreningens hemsida och hitta färdiga skyltar med grodvarningsskyltar, en ritnings mall hur man kan bygga ett fladdermusholk eller hur man kan göra bihotell.

Bild

 

 

 

Udde och Leija har startat Första Naturhjälpen. Det finns många djur därute som behöver deras hjälp och en del finns överraskande nära, både runt husknuten och hemma i byrålådan! Klubben har ett motto: “Var inte rädd för naturen, var rädd om naturen!”, och det är också Grethe Rottbölls budskap i denna lättlästa och viktiga naturbok för nybörjarläsare. Med Anna-Karin Garhamns härligt inspirerande och informativa illustrationer blir detta en skön blandning av faktabok och berättelse.
Bild

 

 

 

Första Naturhjälpen ingår i serien “Lätt att läsa Fakta” som riktar sig till naturintresserade och djurälskare barn i åldrarna 6-9 år. Den passar även bra att sätta i händerna på nybörjarläsare då de är en bok med som består utav korta kapitel, korta stycken och med luftig text.
I “Första Naturhjälpen” varvas berättelsen med faktarutor om de olika djuren och konkreta tips på hur man kan underlätta deras liv.
Boken passar även bra att använda som faktabok att ta del av som högläsningsbok när man b la läser om olika djurs livscykel.

 

“Var inte rädd för naturen, var rädd om naturen!”, och det är också författarinnan Grethe Rottbölls budskap i denna lättlästa och viktiga naturbok och tillsammans med illustratören Anna-Karin Garhamns härligt färgrika inspirerande och informativa illustrationer som fyller alla sidor blir detta en härlig blandning av faktabok och berättelse.

Bild

 

 

 

Bild

 

 

 

När min son var yngre i ca 6-9 års åldern så var de svårt för han att hitta skönlitterära böcker som han fattade tycke för och som han gillade, så han hade det svårt att komma igång med läs rytmen.

 

Då märkte jag av att han gillade att läsa faktaböcker av alla de slag och kunde återberätta allt han läst, även om texten var liten och det var mycket text, men han tyckte det var jobbigt när böckerna var tjocka och de var för mycket text.

Dock ansåg hans lärare att han borde välja mer skönlitterär böcker, där höll jag och specialläraren inte med om, det var ju bättre om han kom igång med läsningen.

På den tiden fanns det inte böcker som denna bok som ingår i “Lätt att läsa fakta bok” och jag är så glad att Bonnier Carlsen samt andra förlag har kommit ut med liknade böcker.
Själv har jag läst alla fristående böcker i “Lätt att läsa fakta böcker” och alla är lika bra även om de är skrivna av olika författare och illustrerade av olika illustratörer.
Efter att jag läst denna bok har jag lärt mig massa nytt som jag inte visst förrut, som tex att en fjäril kan flyga upp till 20 km i timmen.

Bild

 

 

 

Här har jag skapat en tillhörande boktrailer till boken

 

 

 

 

 

 

 

 


Boktitel: Första naturhjälpen – rädda djuren

Författare: Grete Rottböll 

Illustratör: Anna-Karin Garhamn

Bokförlag: Bonnier Carlsen

Målgrupp: 6-9 år

Kategori: Natur, lättläst, fakta, miljö, djur, lätt att läsa fakta

ISBN: 9789163889370

Köp boken på: Adlibris, Bokus


Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar