Gurktjuven av Emma-Frey-skött

Bild

Gurktjuven är inte så sött och gullig berättelse som man först kan tro vid första anblicken av bokens framsida och titel. Detta är en gripande och djup berättelse om känslor och relationer, som tar upp många viktiga och tänkvärda ämnen kring etik, moral och vänskap samt hur knepigt det kan vara att ibland leka tre.
Bild

Bild

Fia och Emma har alltid varit bästisar. De bor på samma gata och har känt varandra sen de var bäbisar och de går även i samma klass. De har alltid gjort allt tillsammans, som att gå till och från skolan tillsammans, besöka tanten i djuraffären där de drömt om ett eget djur, de umgås alltid. Men allt detta var förut. Innan Monkan började i klassen och allt blev annorlunda…
I början kunde de alla tre umgås tillsammans. Men den dagen i Monkans lekstuga, när Fia sitter med Monkans kanin – Gurkan i famnen och försöker övertala Monkan att hon ska få vara med i Monkan och Emmas nyskapade klubb inser hon att hon helt håller på att förlora Emmas vänskap, för Monkan har gjort så att Emma blivit som en annan person.. En som inte verka vilja ha Fia med längre.
Vad tar man sig till när någon har stulit ens bästa vän? Fia har faktiskt ingen aning. Det enda hon vet är att Emma och hon inte är bästisar längre och att Monkan är en kompistjuv!
Fia känner sig ledsen, sviken, utanför och arg och Fia vet inte vad hon ska göra med sig själv alla sina känslor.
Så när hon av en ren händelse råkar stjäla Monkans kanin Gurkan, känns det riktigt bra. Det visar sig dock vara mycket svårare att gömma och ta hand om en kanin än Fia någonsin trott och när hon dessutom börja ljuga, känns inte allt längre så bra.”
Bild

Här har författaren på ett bra och trovärdigt sätt lyckats beskriva alla olika känslor som man kan känna när man förlorar en vän och på ett bra sätt tagit upp hur knepigt det kan vara att ibland leka tre.
Bild

Det är med hög igenkänning både när man själv vara barn och den kamp man hade för att känna att jag ibland hade vänner som jag kunde lita på och känna gemenskap med, men även som den pedagog jag har vart under alla år inom grundskolan och alla de gruppsamtal jag haft med mestadels med tjejer under alla år och vikten av att ta alla stora och små känslor på stort allvar.
Bild

Detta är en verkligen en bok som öppnar upp för diskussioner kring flera olika ämnen både under och efter läsningens gång. Den tar upp känslor, relationer, etik och moral. Boken skulle även passa bra att använda som ett manus för en forumteater med klassen där man kan arbeta med värdegrundsövningar, där man b.l.a kan lösa konflikter och diskutera etik och moral på ett annorlunda sätt!
Bild

Boken passar att läsas som högläsningsbok, men kan även läsas på egen hand då det är en lättläst bok som exempelvis passar bra för unga läsare som nyligen gått över till att läsa lättlästa kapitelböcker.
Bild

Bild


Boktitel: Gurktjuven
Författare: Emma Frey-Skött
Bokförlag: Idus bokförlag
Målgrupp: 6-9 år
Kategori: vänskap, relationer, känslor, etik, moral, husdjur , kanin, tjejer, diskussion, samtal, lättläst, kapitelbok, högläsningsbok
ISBN: 9789175776859
Köp boken på: Adlibris, Bokus, Idus

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar