Vilse i trollskogen av John Holmvall

Bild

Följ med på ett hisnande och mystiskt äventyr i denna sagofyllda skogen i trollens och älvornas värld, med förvandlingar och magi, talande djur och förtrollade natur.

“När flickan Lovisa är ute och plockar myrull, möter hon ett troll som lurar ner henne i sin säck och tar henne hem till trollgrottan, men väl hemma i trollgrottan verkar trollen inte veta vad de vill, kanske vill de äta upp henne, kanske inte. Man vet aldrig med bergstroll. Tillsvidare stängs Lovisa in i en mörk skrubb och matas med mask, tills trollen vet vad de ska göra med henne.
Hemma i stugan börjar Louisas familjen att bli oroliga.

Alla hennes tre bröder beslutar sig stolta för att ger sig ut för att leta rätt på henne, men deras väg är även kantade med faror och de själva hamnar i större knipa än Louisa, som själv lyckas rädda sig ut trollens fångenskap med lite hjälp av en fågel.”
Berättelsen är uppbyggd som en gammal saga, fast i ny tappning då den är skriven i serieformat.
Även om berättelsen är skriven som en klassisk saga där trollen är fula, älvorna fjäderlätta och människobarnen hamnar ofta i trubbel, så är det en saga med en stark tjej med skin på näsan.”
Sagan är illustrerad med underbart vacker skildring av sagoväsen med vacker trolsk natur där bilderna trollbinder en helt med en känsla av John Bauer naturromantiska drag.
Språket går emellanåt i rim samt att författaren använder sig av äldre ord för att bättre passa ihop med handlingen.
Bild

Bild

Dessa bilder är tagna från “Trollskogen” av john Holmvall som är uppbyggd på samma sätt som “Vilse i trollskogen.”
Jag älskar just att det är en saga i serieform, som på så sätt kan locka barn och unga att ta del av en saga i gammaldags stil.
Dock hade jag önskat att texten kunde fått en mer konstnärligare utrymme i de fantastiska bilderna, då de ordinarie pratbubblorna inte passar in.

Boken är lagom läskig, inte för gullig och passar inte bara barnen utan även vuxna.
Då boken riktar sig till en bred ålder hade de vart bra med en översättning av de äldre orden ex längst bak i boken.
Boken avslutas med lite rolig information om olika sorters troll, älvor och småfolk.
Bild

Detta är författare och illustratören John Holmvalls andra fristående bok om trollen varav den första heter “Trollskogen” . Jag har tidigare recenserat Johns bok“Den magiska ärtan” som även den är skapad baserat på gamla svenska myter med sagor om älvor och troll.

Författare: & illustratör John Holmvall
Bokförlag: Rabén & Sjögren
Målgrupp: 6-9 år
Kategori: Saga, troll, älvor, serieformat, förr i tiden, naturväsen, svensk mytologi, högläsning
ISBN: 97891-29698046
Köp boken på: Adlibris, Bokus

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar