Ishavspirater av Frida Nilsson

Följ med på en isande äventyrsresa i en sorts sagotid där kylan biter och havet piskar i en fantasyberättelse bland pirater, sjöjungfrur och vargjägare. Det är en berättelse som lär oss att både det goda och det onda vi gör lämnar spår.

BildAlla karaktärer från boken Ishavspirater.

”Berätta om Vithuvud” brukar Miki säga till Siri på kvällarna när de ligger nerbäddade i sin utdragssoffa. Det är en otäck historia som får Miki att ligga sömnlös och gråta, men hon vill höra den ändå. Så Siri berättar. Hon berättar om den onda piratkaptenen Vithuvud som seglar omkring med sitt vita skepp och rövar från befolkningen på de små öarna i Ishavet. Men det är inte guld, silver och diamanter han är ute efter. Det enda byte han vill ha är barn, små magra barn som han använder som slavar i sin mörka och hemska diamantgruva … Att hamna där är det allra värsta som kan hända ett barn. Men en dag blir den hemska berättelsen verklighet, fastän de alltid aktar sig så noga när de är ute och plockar snöbär blir Miki tillfångatagen, Vithuvud har rövar bort Miki!

”Vithuvud har tagit min syster! Vi måste fara efter och ta tillbaka henne!”
Men ingen rörde sig. De såg bort, tittade ner i sina glas, började mumla saker till varandra, och snart var det någon som sa: “Siri, din syster är borta. Så är det med dem som Vithuvud tar. De … finns inte mer.”

Alla säger till Siri att det inte finns något hon kan göra. Det barn som hamnar i Vithuvuds händer är borta för alltid. Men det vägrar Siri gå med på. Hon tar på sina vinterstövlar, packar ner varma kläder och ger sig ut på det stora Ishavet för att leta rätt på Vithuvuds ö och befria Miki … För när han tar Siris lillasyster, får han en motståndare som han inte räknat med.”

Här har jag skapat en boktrailer till boken

Detta är en bok som nominerades till Augustpriset 2015 i barn- och ungdomskategorin med motivering:

”Ishavspirater är ett spännande äventyr om vänskap
och mod i en kall och vintrig övärld.
En stark läsupplevelse som ställer frågor om makt
och om att våga utmana den.”

Till boken ingår även en gratis lärarhandledning som riktar sig til åk 4 och upp.
Sveriges barnradio har även skapat en radiokalender baserat på boken. Här får barnen lära sig fakta om djuren i ishavet, pyssla med ord, rita en karta och mycket mer. Här har jag sparat ner det mesta av materialet ifall de skulle tas bort. Samt laddat ner alla avsnitt till radioteatern med tillhörande hörförståelsefrågor.

Författare: Frida Nilsson
Illustratör: Alexander Jansson
Målgrupp: 8-12 år
Kategori: Spänning, äventyr, fantasy
Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar