Gruvan av Sara Lövestam

Bild

En spännande blandvändare där dåtid & nutid möts…

”Ellen ska tillbringa sommaren tillsammans med sin familj ute på sommarparadiset Utö i Stockholms skärgård. Problemet är hon ska vara där med sina retsamma storasyskon och pappa och hans nya tjej.  Ellen känner sig attackerad från alla håll så en natt beslutar hon för att sova i de gamla rangliga skjulet som tillhör de sommarstuga de hyr.
Hennes syskon skrämmer henne med legenden om Utöskräcken, och när Ellen ligger ensam ute i rucklet blir hon livrädd när hon hör något krafsa i väggen. När hon undersöker väggen upptäcker hon att någon gömt en bok innanför brädorna. Det visar sig vara en dagbok skriven av tolvårige Anton från år 1848, en tid då Utö var ett gammalt gruvsamhälle och där även barnen arbetade i järngruvan på ön. När Ellen börjar tyda den gamla snirkliga skriften börjar hon engagerar sig i Antons dramatiska öde dag för dag och upptäcker ett gammalt olöst mysterium.
Kan hon lösa det, hundrasjuttio år senare?”
Bild

Bild

Boken Gruvan nominerades till Spårhunden 2018 och till boken finns det en gratis lärarhandledning. Boken passar även som klassuppsättning från åk 6.


Boktitel: Gruvan
Författare: Sara Lövestam
Målgrupp: 9-12 år
Kategori: Fantasy reality, förr i tiden, Svensk historia, fakta, Utö gruva, barnarbete, dagbok, mysterium
ISBN: 9789178130030
Köp boken på: Adlibris, Bokus
Lyssna på boken genom bland annat Storytel. 

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar