Ester Tagg och Den flygande holländaren av Linn Åslund

”Ester Tagg och den flygande Holländaren” är den första delen av den fängslande steampunk- och pirattrilogin "Ester Tagg".

Barnhemsflickan Ester Tagg har växt upp på Silverskedens barnhem, som är en fruktansvärd plats där den grymma föreståndarinnan Tant Stella ivrigt ser fram emot Esters tioårsdag, för då planerar hon att sälja flickan till stadens strumpfabrik.

Ett av få minnen av Ester har av sina föräldrar är något som hon misstänker kan vara en gammal del av en skattkarta, men orsaken till att hon har den är ett mysterium.

 

På baksidan av kartan finns en och oförståelig text som lyder: “Genom eld och genom vatten. Vänta till den mörka natten. Djupt under jorden har Svartskägg gömt skatten.”

Några dagar innan sin tioårsdag ser Ester en bild av ett flygande piratskepp i tidningen. Under bilden står det att skeppet “Den flygande holländaren” ska lägga till vid stadens torg, där den beryktade piratkaptenen Beryll Stålhjärta ska hämta mat och förnödenheter innan hon ger sig av för att söka efter Svartskäggs legendariska skatt.

 

När Ester upptäcker att skeppet i tidningen är identiskt med det som avbildas på hennes karta, tänds hennes hopp – kanske är hennes föräldrar ombord!

Tiden är knapp; Ester måste rymma från barnhemmet och smyger ombord på “Den flygande holländaren” i hopp om att hitta sina föräldrar.

 

Men vad kommer att hända? Kommer piraterna att kölhala henne eller tillåta henne att stanna? Kan hon kanske till och med hjälpa dem att finna skatten? Det stora piratäventyret har just börjat…

 

”Ester Tagg och den flygande Holländaren” är en lättläst, spännande och fartfylld berättelse från första sidan, som är uppbyggd av korta kapitel skriven av Linn Åslund och tillsammans med de härligt detaljrika svartvita illustrationerna skapade av Rebecka Helmersson som bidrar till att levandegöra berättelsen och förstärker dess karaktärer på ett imponerande sätt och utgör detta till en perfekt bok för högläsning, samt för självständig läsning för dem som just har lärt sig läsa lättlästa kapitelböcker.

”Ester Tagg och den flygande Holländaren” är en lättläst, spännande och fartfylld berättelse från första sidan, som är uppbyggd av korta kapitel skriven av Linn Åslund och tillsammans med de härligt detaljrika svartvita illustrationerna skapade av Rebecka Helmersson som bidrar till att levandegöra berättelsen och förstärker dess karaktärer på ett imponerande sätt och utgör detta till en perfekt bok för högläsning, samt för självständig läsning för dem som just har lärt sig läsa lättlästa kapitelböcker.
”Ester Tagg och den flygande Holländaren” är en lättläst, spännande och fartfylld berättelse från första sidan, som är uppbyggd av korta kapitel skriven av Linn Åslund och tillsammans med de härligt detaljrika svartvita illustrationerna skapade av Rebecka Helmersson som bidrar till att levandegöra berättelsen och förstärker dess karaktärer på ett imponerande sätt och utgör detta till en perfekt bok för högläsning, samt för självständig läsning för dem som just har lärt sig läsa lättlästa kapitelböcker. ”Ester Tagg och den flygande Holländaren” är den första delen av den fängslande steampunk- och pirattrilogin "Ester Tagg".

Här kastas vi in i en spännande berättelse med steampunk känsla, bland zeppelinare flygande piratskepp, kvinnliga pirater och skattjakter.

Detta är den första delen av den fängslande steampunk- och pirattrilogin “Ester Tagg”.

Författaren Linn Åslund har här skapat en normkritisk litterär värld som belyser flera starka kvinnliga karaktärer i en mansdominerande värld med karaktärer av flera varierande hudtoner. Dessa karaktärer utstrålar inte bara mod och styrka, utan de visar också mänskliga känslor som rädsla, oro och sorg, vilket gör dem till inspirerande förebilder för yngre läsare.

I berättelsen får vi träffa kraftfulla gestalter som den orädda flickan Ester Tagg, den tuffa piratkaptenen Stålhjärta, den grumpy och misstänksamma besättningskvinnan Bess, samt den kloka och vänliga kocken England.

Det är en spännande och välskriven piratäventyr som med en fängslade handling med ett fartfyllt och innehållsrikt äventyr.

Till alla tre böcker ingår enskilda lärarhandledningar som riktar sig från åk 1 till åk 3.

Böckerna finns även att ta del av som talböcker via Legimus.

“Jag rekommenderar trilogin “Ester Tagg” som passande böcker för klassuppsättning eftersom böckerna är kapitelböcker med luftig text och inslag av svartvita bilder.

 

Trilogin erbjuder en fantasifull äventyrsberättelse med kopplingar till historien, vilket ger barnen möjlighet att jämföra dåtid och nutid. Även om vissa ord kan vara svåra, bidrar de till att öka barnens ordförståelse och öppnar upp för diskussioner kring deras betydelse.

 

Om eleverna uppskattar den första boken som klassuppsättning, finns det även möjlighet att läsa de två följande delarna på egen hand.

 

Detta är en häftig och originell berättelse om äventyr, mod och kamratskap, där språket, storyn och illustrationerna bildar en perfekt enhet. Det är en perfekt trilogi för högläsning, men som även passar att läsas som de första kapitelböckerna”

Här kan man ta del av andra boktips på passande böcker för klassuppsättning för elever inom grundskolan och högstadiet.

Boktitel: Ester Tagg och den flygande holländaren, del 1

 

Trilogi: Ester Tagg

 

Författare: Linn Åslund

 

Illustratör: Rebecka Helmersson

 

Målgrupp: 6 – 9 år

 

Kategorier: Spänning, äventyr, piratäventyr, sjörövare, skattletning,  girl power, steampunk, förr i tiden, barnhem, barnarbete, lättläst

 

Lärarhandledning 

 

Bokförlag: Rabén & Sjögren

 

ISBN: 9789129702705

 

Ta del av böckerna i trilogin Ester Tagg som: ljudböcker och e-böcker.

 

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus, Bokfynd och Rabén & Sjögren

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar