Hallahem: Staden under berget av Daniel Åhlin & Susanne Trydal

Bild

– ”En kvinna gömmer sig i ett skogsbryn och betraktar ett par som går ner mot en stenstrand för att bada i det svalkande vattnet. De lämnar kvar sitt sovande barn på stranden och under de få minuter barnet är utan uppsyn, kliver kvinnan fram ur skogsbrynet och byter ut sitt barn mot deras. När hon försvinner tillbaka mot skogen igen, är det med tårar i ögonen och en sorg i hjärtat…  stegen känns tunga, men hon vet samtidigt att detta är något hon måste göra.”
“Staden under berget” är en berättelse om nordisk mytologi med folktrons mytiska väsen och nutidens Sverige en bok som ingen kommer att vilja lägga ifrån sig eller sluta att lyssna på, så som jag själv sträck lysande på boken under ett dygn. Jag gillar verkligen hur man har blandat nordisk folktro med dess olika naturväsen och med dagens verkliga vardag i boken och fått till dessa parallella värdar så verkliga.
Även om inte boken har några illustrationer så är den en väl detaljerad bok med miljöbeskrivningar som får en att känna fukten från berget krypa in under skinnet, känna den mjuka mossan under ens fötter och kunna känna lukten av gran och tall. Boken tar även upp om att känna sig annorlunda och att höra hemma på två ställen. Ett dagsaktuellt ämne, då många idag är på flykt från olika saker. Boken tar även upp livsfrågor med igenkänningar i vardagslivet hos en som är på väg att bli tonårig, vad förväntas av en, hur ska man bete sig? Vänskap som kommer och går och bubblande känslor för det andra könet och föräldrarnas förväntningar av en.

Det som är synd är att alla böckerna har mindre lockande framsidor, så jag tror många unga läsare missar dessa spännande urban fantasy böcker, som skolbibliotekarie har jag satt boken i händerna på många unga läsare som tittat på framsidan, läst lite halvdant på baksidan och ändå gett boken en chans och kommit tillbaka och sagt att det vart en av de bästa böcker de läst på länge.

Det som jag dock gillar med bokens yttre är att de har satt QR kod bak på varje enskild bok, koden går till förlagets sida, där man får läsa mer om boken, författarna och prov läsa lite ur varje bok.
Boken riktar sig till 9-12 års åldern, men kan även läsas från 8 år om man har läsvanan inne. Boken passar perfekt att läsa högt. 
Bild

“Sveket vid sjön” är andra delen som ni kan läsa mer om här och “Striden i skogen” är sista delen som ni kan läsa mer om här.

Serietitel: Hallahem
Författare: Daniel Åhlin & Susanne Trydal
Bokförlag: Hoi förlag AB
Målgrupp: 9-12 år
Kategori: fantasy reality, kapitelbok, högläsningsbok, naturväsen, bortbyting, boktema, nordiska natur-och sagoväsen
ISBN: 9789175579719
Cdon eller lyssna på boken via bl.a. Storytel.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar