Pax bokserie av Ingela Korsell, Åsa Larsson & Henrik Jonsson

I PAX-bokserien växer de gamla sagorna fram och ger ett nytt liv åt de bortglömda och gömda väsen och tillsammans med moderna skildringar blir det till riktigt fängslande, spännande, mystiska och

Här växer de gamla sagorna fram och ger ett nytt liv åt de bortglömda och gömda väsen och tillsammans med moderna skildringar blir det till riktigt fängslande, spännande, mystiska och skrämmande nagelbitande bladvändare.

PAX – bokserien är magiskt, mystisk, spännande och roliga urban fantasy serie i 10 delar som utgår från den nordiska mytologin och utspelar sig i nutida vardagliga miljöer i staden Mariefred tillsammans med övernaturliga inslag av olika läskiga väsen.

Böckerna är skrivna med ett enkelt och lättflytande språk som är rappt, vassa, härligt halv sarkastiska och roligt språk som känns ungdomligt. och modernt och som på ett väldigt träffsäkert och på ett stimulerande sätt då texten är skrivet på ett ungdomligt sätt som blir till ett lustfyllt läslyft, tillsammans med korta kapitel blir de riktiga bladvändare. Böckerna innehåller även otroligt realistiska och serietidningar liknande illustrationer i svartvitt som ger läsarna en visuell och filmisk upplevelse genom att lägga till ordlösa svartvita illustrationer sida vid sida med traditionell boktexten. Scenerna ger extra liv genom att fångar upp miljöer, karaktärer och de olika obehagliga väsen i böckerna som gör att de blir en naturlig paus i berättelsen och hjälper fantasin att spinna vidare med hjälp av de känslosamma och skrämmande bilderna. Även böckernas färggranna och spännande framsida med sina spännande bilder lockar även till läsning.

Provläs första boken Nidstången i serien Pax genomatt klicka på bokbilden ovan.

Böckerna har en bred åldersinriktning, men främst är de ämnade åt 9-12 åringar, men går även att läsas av både yngre och äldre barn och vuxna. Det här är böcker som kommer förvandla bokstrejkare till bokslukare.

Böckerna är fruktansvärt spännande, helt magiska, fyllda med mystiska, absolut beroendeframkallande och fängslande och är stundvis ganska nagelbitande läskiga och faktiskt också väldigt roliga.

 

Böckerna tar även upp vardagliga händelser, som skola och kompisar och svåra, allvarliga, men dock viktiga ämnen som att vara fosterbarn och allt det som hör till samt mobbning och trakasserier, ångest, ADHD och alkoholism.

Pax-serien handlar om de utvalda bröderna Viggo och Alrik som från början tror att de bara än en gång byter fosterhem då de blir fosterhemsplaceras hos de snälla fosterföräldrarna Laylah och Anders i den lilla staden Mariefred. Men snabbt visar sig det handla om något helt annat. Här möter bröderna det gamla syskonparet Estrid och Magnar Miner. De är väktare till ett hemligt magiskt bibliotek som har funnits under kyrkan i hundratals år. Men onda krafter vill erövra biblioteket, så det är väktarnas uppgift att skydda det mot alla otäcka väsen som väckts till liv i staden.

Till sin hjälp har de bröderna Alrik och Viggo som kastas in i att ta kampen mot olika mörka krafter där det behöver använda sig av både styrka och list för att övervinna alla övernaturliga otyg som väcks till liv tagna från de nordiska mytologin som hotar det till synes lugna och idylliska Mariefred.

 

Men pojkarna har också strider att utkämpa i sitt vardagsliv, då de samtidigt tvingas kämpa mot elaka skolkamrater och en längtan efter mamman, men som inte är att lita på. Det är en kamp som fortsätter med nya hisnande grepp i bok efter bok. 

PAX-bok affisch

Här ovan har jag skapat en bokaffisch med alla  böckerna i Pax-serien, i den ordningen de ska läsas. Pax- affischen går fritt att laddas ner för marknadsföring i bibliotek, skolbibliotek och i klassrum.

I Pax-bokserien ingår böckerna:

  1. PAX. Nidstången
  2. PAX. Grimmen
  3. PAX. Mylingen
  4. PAX. Bjäran
  5. PAX. Gasten
  6. PAX. Näcken
  7. PAX. Pesten
  8. PAX. Vitormen
  9. PAX. Maran
  10. PAX Draugen

Det ingår även en lärarhandledning där det finns en mängd bonusmaterial och tips på hur man kan arbeta med PAX i undervisningen och speciellt Nidstången som är den första boken i serien.

 

Boken passar även som klassuppsättning från åk 4 till åk 6.

 

Vad ska man nu läsa när man läst hela Pax-bokserien?

Här nedan har jag skapat  bok-affischer på böcker som passar att läsa efter Pax -böckerna. Samt faktaböcker om olika väsen. Dessa går att ladda ner fritt för att använda i utbildning syfte i bibliotek, skolbibliotek och klassrum.  

 

Här har jag även samlat boktips på skönlitterära- och fakta böcker som handlar om natur- och sagoväsen.

Det finns även en PAX – målarbok där du kan bläddra bland scener ur böckerna eller utforska det magiska biblioteket. Färglägg imparna, grimmen, mylingen och alla de andra övernaturliga varelserna, eller ge dig i kast med det myllrande persongalleriet.

 

 

Vilken är din favorit? Alrik som älskar djur, lillebrorsan Viggo som klättrar på allt han ser, den coola häxan Iris eller bibliotekets väktare; Estrid och Magnar?

 

Ge din fantasi fritt spelrum! Färglägg den magiska bildvärlden i Pax- böckerna och upplev Alriks och Viggos äventyr i dina färger.

 

Läs också textutdrag ur böckerna och kortare citat!

Följ med på PAX – en ljudvandring i Mariefred

 Mörka krafter är i rörelse i Mariefred. Alrik, Viggo, Estrid och Magnar har bekämpat många av dem, men kriget är inte slut. Och när mörkret samlar sina krafter måste godheten slå tillbaka. Det är här du kommer in. Sätt på telefonen, plugga in hörlurarna och bege dig till runstenarna utanför Gripsholms slott i Mariefred. Där väntar Estrid Mimer på dig. Hon ger dig ett uppdrag: att bära en magisk sten genom Mariefred till Kyrkoruinen där ondskan just nu är som starkast. Om du vågar. “För längs vägen kommer du att möta många otäcka varelser som vill stoppa dig.” Nu är du redo att gå Pax vandring i Mariefred.

Geocaching är en GPS-stödd variant av skattjakt med Pax -tema i Mariefred. En slags utomhuslek som utövas av miljoner människor över hela världen.

 

Tolv cachers ligger ute och väntar på att bli hittade Mariefred Bara att ladda ner appen Geocachin” och köra!

Jag har även skapat en PAX-Tipspromenad med 20 frågor med tillhörande facit.

 

Materialet finns att ladda ner gratis på Gullis lästips butik på Skolmagi.

 

*Materialet är godkänt att användas av alla berörda parter.

Här har jag skapat en PAX-tipspromenad med 20 frågor med tillhörande facit samt svarstalong.


Denna bokaktivitet kan passa bra att använda sig av som läsförståelsefrågor efter att man läst Pax böckerna av Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson och böckerna är utgivna av Bonnier Carlsen.

*Materialet är godkänt att användas av alla berörda parter.

Tipspromenaden passar för elever mellan 9 till 12 år, samma ålder som böckerna riktar sig till.

Tipspromenaden passar också om man har PAX-tema eller under barnboksveckan och Världsbokveckan eller liknade dagar.

Tipspromenaden riktar sig till elever mellan åk 3 till 9. Det fungerar lika bra som en avslutning efter ha läst ut böckerna i skolan som att ha ett tema i biblioteket, skolbiblioteket eller vid ett kalas.

 

Här ovan kan ni se hur Fjällenskolan använder sig av tipspromenaden.

Eller varför inte skapa en mobil inspirerad av bokserien PAX.

 

Via sidan Barnens bibliotek kan man skapa en mobil utav de två korparna, Hugin och Munin som går att läsa  mer om i bokserien PAX.

 

Instruktionerna för att skapa denna mobil  som du kan hänga upp som en häftig dekoration hemma, i biblioteket eller i klassrummet går att ta del av via Barnens biblioteks sida.

Smycka biblioteket eller klassrummet med ett PAX tema, så som jag gjorde när jag arbetade på ett skolbibliotek i en grundskola.

Smycka biblioteket eller klassrummet med ett PAX tema, så som jag gjorde när jag arbetade på ett skolbibliotek i en grundskola.

Serietitel: PAX

Författare:Ingela Korsell,Åsa Larsson

Illustratör: Henrik Jonsson

Bokförlag: Bonnier Carlsen 

Målgrupp: 9-12 år

Kategori: Fantasy reality , magisk realism, urban fantasy, spänning, rolig, magi, nordiska väsen, äventyr, fosterbarn, nordisk mytologi, väsen, hemlighet, Mariefred, mobbing, bokserie

Ta dela av böckerna som ljudböcker eller E-böcker via: BookBeat, Storytel, Nextory

Ta del av böckerna via: Adlibris, Bokus, Bokfynd.nu

 
 
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar