Kompis-gänget av Sylvaine Jaoui & Annelore Parot

”Kompisgänget” är en fristående bokserie där vi får träffa medlemmarna i kompisgänget som både bor i samma hus och går i samma klass. Serien tar på ett vardagligt sätt upp problemställningar lämpade att diskutera i lågstadiet miljö.

I den fristående bokserien ingår idag böckerna: ”Ali vill inte gå i skolan”, Elias kan inte sluta spela”, ”Mia får ett syskon” och ”Ava tycker inte om att läsa”.

Kompisgänget är en serie med mycket bilder, lättlästa och korta texter som tillsammans är uppbyggda i stil med grafiska serieböcker, på så sätt får läsaren bildstöd när den läser de korta meningarna som är skrivna med ett speciellt typsnitt som heter Dyslexie, ett typsnitt som är speciellt framtaget för att underlätta läsningen för personer med dyslexi och samtidigt hjälper dem att hålla reda på bokstäverna.

Jag har passat på att läsa boken ”Ava tycker inte om att läsa” så här inför dagens temadag som är ”internationella dyslexi dagen” (8 oktober). I ett tidigare blogginlägg har jag skrivit om dyslexi och möjliga hjälpmedel som man kan använda vid läs- och skrivsvårigheter och dyslexi.

I boken ”Ava tycker inte om att läsa” handlar det om att läsa och förstärka de positiva med att läsa när man bara ser problem med att läsa.

”En del barn i klassen älskar att läsa. De kan inte få nog av böcker. Men andra hatar att läsa. De tycker att det är svårt och jobbigt.

Idag har kompisgänget fått i läxa att läsa en bok. På vägen till skolan träffar de på Ava som inte har läst boken och inte förstår varför man ska läsa. Det hela leder till ett stort bråk mellan de som inte tycker om att läsa och de som tycker om att läsa.

Som vanligt försöker vännerna i Kompisgänget att hitta på något sätt lösa problemet. Denna gången kanske de kan ta hjälp av skolbibliotekarien för att alla kan förstå hur mysigt det kan vara att läsa?”

Det som även är bra med bokserien är att det finns flera böcker i en och samma fristående serie så att läsarna känner igen karaktärerna, miljön och språket. Detta i sin tur skapar ett bra flyt i läsningen.

Kompisgänget är en bokserie med aktuella och viktiga ämnen som är igenkännande hos barn i lågstadieåldern. Här lyfts problemställningarna på ett lättförståeligt och pedagogiskt sätt och öppnar upp för diskussion. 

Böckerna är uppbyggda i stil med grafiska serieböcker med en väldigt lättläst text som är lätt att avkoda och med hjälp av bilderna som ger mycket bildstöd hjälper de till att skapa ett bra flyt i läsningen.

Bokserien Kompisgänget är en passade bokserie som specialpedagoger och grundskolelärare kan ha som redskap för att hjälpa barn med lässvårigheter och dyslexi.


Boktitel: Ava tycker inte om att läsa

Bokserie: Kompisgänget

Författare: Sylvaine Jaoui

Illustratör: Annelore Parot

Målgrupp: 6 – 8 år

Kategorier: Lättläst, kompisar, klasskamrater, läsning, dyslexi, problemlösning, serieformat, diskussionsbok

Bokförlag: Hegas

ISBN: 9789178816675

Provläs

Lärarhandledning

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus, Bokfynd.nu, Hegas


Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar