ZombieLars av Kim W. Andersson

Lars är till hälften zombie och till hälften människa, eller halvt levande-olevande som är den politiskt korrekta termen. I den nya staden och skolan han flyttar till är det dock inte alla som vill ha honom där. Honom och de andra “främmande”. Men han upptäcker snart andra som också är annorlunda: en ninja, en häxa, ett troll och en tomte, för att nämna några. Tillsammans utforskar de sin sanna natur i ett konformistiskt och djupt fördomsfullt samhälle. Ett samhälle som osar av avsky för främlingar såsom levande olevande, häxor och ninjor som kan bli osynliga och de arbetar för att utesluta de främmande från stan.

 

ZombieLars är en modern grafisk serieroman för äldre barn om vänskap, utanförskap, mobbing och kampen mellan viljan att passa in och rätten att få vara sig själv och den första kärleken. Bokserien ZombieLars är baserad på den väldigt populära tv-serien med samma namn som går på SVT.

I ZombieLars tecknas en helt ny zombiekaraktär. Lars är inte ett klassiskt köttätande monster, utan en elvaårig pojke som har ett lite brokigt förflutet och en till synes likgiltig inställning oavsett vad som händer. Han är son till en levande mamma och en far som är helt zombie och som en halv zombie sägs det att Lars har förmågan att slå på och stänga av sina känslor, men detta är inte oproblematiskt. Han kan inte heller dölja sin ilska eller förtvivlan över att vara annorlunda i ett främlingsfientligt samhälle. I gemenskapen med vännerna som också är ”främmande” finner de både glädje och kämpar vilja för att stå emot de mörka krafterna. Samtidigt som Lars halvt döda hjärta att börja slå för någon speciell, något som är väldigt farligt, då det gör honom väldigt sårbar, men vad ska han göra om han för första gången drabbats av en kärleksbacill?

Det här är en serie som många kan känna igen sig i som utanförskap och önskan att passa in. Här synliggör skaparen vardagliga detaljer som fördomsfulla kommentarer och händelser, något dom i minoriteten blir utsatta för i vårt samhälle för att sedan skapat en parallell med Zombielars, något som på ett tydligare sätt synliggör de fördomsfulla orättvisorna.

De första två böckerna i den grafiska serien ZombieLars heter Levande olevande och ”Vi och dom”, en grafisk serie som behandlar och lyfter främlingsfientligheten på ett nytt sätt och på så sätt där man kan använda serien i undervisningen och ta hjälp av den tillhörande lärarhandledningen som riktar sig till den första boken.

Bokserie: ZombieLars

Författare och Illustratör: Kim W. Andrsson

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategorier: Zombie, tomtar, troll, häxa, ninja, annorlunda, utanförskap, fördomsfulla, orättvisa, nya vänner, kärlek, grafisk serie

Bokförlag: Rabén & Sjögren

Ta del av böckerna via: Adlibris, Bokus Bokfynd.nu 

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar