Williams kompisar av Marie Bosson Rydell & Karin Eriksson

Med de magiska vattenfärgsillustrationerna skapade av illustratören Karin Eriksson och det lärorika samt inspirerande innehållet av författaren Marie Bosson Rydell, är serien "Williams kompisar" den ultimata bokserien för att sätta igång spännande samtal om viktiga ämnen. Dessa ämnen är som en superboost för det grundläggande arbetet med värderingar för de yngsta barnen på förskolan och i förskoleklassen.

Williams kompisar är lekfulla och fantasifyllda vardagsberättelser med igenkännande handling och händelser som sätter igång spännande samtal om viktiga ämnen som ger en superboost för det grundläggande arbetet med värderingsarbetet tillsammans med de yngsta barnen.

I bokserien “Williams kompisar” får vi möta William, en femåring som har en rad olika kompisar som alla bryter normer på olika sätt. Var och en av dem har sin egen unika superkraft eller talang, som Björn som är expert på bilar och Caroline som har en outtömlig fantasi. Williams superkraft är att vara en enastående bra kompis, en som förstår och uppskattar det som gör varje individ unik. Böckerna i serien belyser mångfald genom olika hudfärger och genom att bryta stereotypa könsroller. Ludde, Williams hund, är också en viktig del av berättelserna, både som kontaktskapare och glädjespridare.

I bokserien “Williams kompisar” lär vi oss också att Williams kompisar har olika behov och att det är viktigt att behandla alla rättvist genom att anpassa sig efter deras behov. Det som är enkelt för vissa kan vara svårt för andra, som när Caroline inte behöver vänta på sin tur eller när Björn slipper duka av efter maten. Vi får lära oss att “lika” inte alltid betyder “rättvist” och att det är viktigare att se möjligheter än svårigheter. Framför allt betonas att alla barn har rätt att få hjälp utifrån sina specifika behov.

I serien träffar vi också Williams nya granne, Alan, som är flykting. I början är Alan blyg, men tack vare Ludde knyts en vänskap mellan barnen. Tillsammans lär sig William, Alan, Björn och Caroline olika saker från varandra. Vi får också lära oss att Alan har flytt från sitt hemland Syrien där det pågår krig. Böckerna tar upp ämnen som flyktingar, mångkultur, krig och flykt, samt vikten av att dela med sig av sina kunskaper.

Ibland hamnar kompisarna i vanliga konflikter, ofta på grund av att några vill ha samma sak. Det leder ibland till olyckor där barnen skadar sig och får ont. Det blir svårt att veta vem som har gjort rätt eller fel när någon inte har varit där eller inte har sett exakt vad som har hänt. Dessa vardagliga konflikter tar upp frågor som att dela med sig, lyssna på båda sidorna i en konflikt, hjälpa till när någon är skadad och reflektera över hur man själv kunde ha betett sig annorlunda för att få ett annat resultat. Böckerna ger läsarna möjlighet att reflektera över ryktesspridning, rätt och fel, bråk och självinsikt samt att förlåta.

Provläs två av böckerna i bokserien “Williams kompisar” genom att klicka på de två bokbilderna ovan.

Här har författaren Marie Bosson Rydell tillsammans med illustratören Karin Eriksson lyckats skapa bilderböcker där text och bilder samverkar på ett fantastiskt sätt.

 

Texten består av lättlästa stycken som gör att böckerna passar bra för högläsning i barngrupp och som till individuella högläsningsböcker för barn i åldrarna 3 till 6 år.

 

Tillsammans med färgrika och lekfulla illustrationer som täcker böckernas alla uppslag, gör de läsningen underhållande och samtidigt lärorika.

 

På många olika sätt och gör de att dessa böcker även kan användas som samtalsverktyg i de yngre barngrupperna, något som kan öppna upp för samtal och reflektion vid värdegrundsarbetet bland de yngre barnen.

Med de magiska vattenfärgsillustrationerna skapade av illustratören Karin Eriksson och det lärorika samt inspirerande innehållet av författaren Marie Bosson Rydell, är serien “Williams kompisar” den ultimata bokserien för att sätta igång spännande samtal om viktiga ämnen. Dessa ämnen är som en superboost för det grundläggande arbetet med värderingar för de yngsta barnen på förskolan och i förskoleklassen.

“Williams kompisar” är en serie fristående böcker som är både underhållande och lärorika. Böckerna utforskar olika individer med unika egenskaper och varierande hudfärger. I dessa böcker bryts stereotypa könsroller och vi möter vänliga och omtänksamma föräldrar och pedagoger.

 

Genom berättelserna får vi ta del av vardagsnära och igenkännande upplevelser.

 

Böckerna betonar vikten av att acceptera varandras olikheter och att uppskatta varandras färdigheter. Vi lär oss att vi alla har olika behov och att det är bra att vara olika på olika sätt. Dessutom förmedlar böckerna budskapet att livet inte alltid är rättvist, men att det är viktigt att alla mår bra.

 

En viktig del av böckerna är att se på möjligheterna istället för svårigheterna. De tar även upp vardagliga ämnen som att dela med sig och att lyssna på båda sidor i konflikter. 

Här kan läsfrämjaren Gullis lästips skapat en boktrailer till boken “Williams bråkiga kompisar” i samarbete och godkännande av illustratören Karina Eriksson.

På ett fint sätt är Williams kompisar berättelser om att acceptera varandras egenheter, se varandras färdigheter, att vi alla har olika behov och att olika är olika och unika.
På ett fint sätt är Williams kompisar berättelser om att acceptera varandras egenheter, se varandras färdigheter, att vi alla har olika behov och att olika är olika och unika.

Personligen har jag haft glädjen att kunna ta del av böckerna som fina bilderböcker att kunna läsa högt till mina gudbarn men även haft möjligheten att kunna bläddra och lyssna på dem via barnboks-appen Lylli.

Bokserie: Williams kompisar

 

Författare: Marie Bosson Rydell

 

Illustratör: Karin Eriksson

 

Bokförlag: Idus bokförlag

 

Ålder: 3 – 6 år

 

Kategori: vänskap, känslor, neurologiska behov, mångfald, rättvisa, konflikthantering, Hbtq, olikheter, värdegrundsarbete

 

Betyg: Fem av fem möjliga

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

 

Ta del av böckerna som ljudböcker och E-böcker via: Lylli barnboks-app

 

Ta del av böckerna via: Idus förlag, Adlibris, Bokus eller Bokfynd

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar