Gruvans hemlighet: En tidsresa på liv och död av Dan & Lotta Höjer

Bild

 

“Gruvans hemlighet; En tidsresa på liv och död” är andra delen på Dan & Lotta Höjers bokserien om Hampus som bor i Sundbyberg och är utgiven av bokförlaget Opal.
 
Del 1 heter “Stoppa Greven! En tidsresa på liv och död” här finner ni bokrecension om den spännande boken.
Gruvans hemlighet är även denna en tidsresa genom rum och tid.

“Sommarlovet är över för Hampus och han ska börja skolan och de är på sätt och vis skönt för då kan Hampus tänka på annat en hur Emma har det. Han har saknat Emma under resten av sommaren. På vägen till skolan går han förbi tunnelbanan och han känner igen doften som kommer upp ur tunnelbanan, de är samma illaluktande rutan lukt som när han fann förra tids hålet, kan de vara så att ytterligare tidshål har öppnats?
Tänk om han kan träffa Emma igen!?
När han kommer till skolan möter han en nyinflyttad elev och det skrämmande är att hon är på pricken lik Emma, så lik att Hampus tror de är Emma.
Först tycker Tindra att Hampus är underlig, men snart hittar de gemensamma intressen, den dagen följer Hampus Tindra hem, där finner Hampus Emmas gamla dagbok, det blir alldeles för mycket för Hampus som rusar ut ur lägenheten och mot tunnelbanan,
för det är något med tunnelbanan den här dagen, det kände han redan samma morgon. Det kommer en äcklig lukt därifrån, samma lukt som han kände från tidshålet förra gången. Han liksom dras ditåt, ner på spåret och in i tunnelgången, och efter kommer Tindra som har följt efter för att lämna jackan som Hampus glömt. Med sig har hon sin hund Vilgot.
Precis när Tindra kommer ikapp Hampus och tar tag i Hampus hand försvinner tid och rum. Det spjärnar till i kroppen. Det rycker och drar i Tindra, allt snurrar runt, som om hon var i en torktumlare och hon känner sig tung, samtidigt som hon svävar tyngdlöst och hur mycket hon skriker så hörs ändå inte ett ljud från hennes mun.
Alla tre har de följt med i ett nyöppnat tidshål. Hampus hoppas självklart att de är tillbaka till Emmas tid år 1913, men när de vaknar upp i en mörk grotta. Det enda som som lyser upp grott rummet är två brinnande facklor som hänger på väggen. Det luktar rök och och fukten dryper om vägarna och det hörs dova hammarslag i berget.
Det visar sig att denna gång har de kommit till Falun under 1600 talet och de är långt ner i Falu gruva
tillsammans med krigs slavar och barnarbete.
Här möter de ett hemligt råd som styrs av en ond ledare som är på jakt efter en stor speciell diamant som sägs ska ge evigt liv.
Men även här får Hampus träffa Emma igen. Men i den här tiden är hon dömd till döden för häxeri!
Det blir en kamp för att stoppa den onda ledaren och hindra Emma från att brännas på bål och samtidigt försöka stoppa orättvisorna som barnarbete.
Det blir en kamp på liv och död, genom tid och rum.”

 

Bild

 

 
Här har jag gjort en tillhörande boktrailer till boken
 
 
 
 
 
 
 

 


 
Serietitel: Hampus

Författare: Dan och Lotta Höjer

Illustratör: Maria Sundberg

Bokförlag: Bokförlaget Opal

Målgrupp: 9-12 år

Kategori: Tidsresa, spänning, äventyr, tidshål, förr i tiden, 1600 – talet, Falugruva, barnarbete, krigsslavar, häxa, historisk fakta, högläsning

ISBN: 9789172998537

Köp boken på: Opal, Adlibris, Bokus


Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar