Solhjärtats hemlighet av Pär Sahlin

Bild

Bild

Solhjärtats hemlighet är första delen i serien med samman namn.
Kim är en pojke på snart tolv år som är rädd för precis allt, spindlar, ormar, vatten, eld och hög höjder. Nu står han plötsligt längst upp i det lutande tornet i italienska staden Pisa och bredvid sig står den främmande flickan Nela och under tiden hör de hur ondsinta svartmunkar förföljer dom i trappen.

​- Vi måste hoppa, ropar Nela till Kim.
– Hoppa? Då dör vi ju, svarar Kim.
– Det är det ända sättet att komma till landet Elorien, så att du som är den utvalda kan befria mitt land från ondska, svarar Nela och tar tag i Kims hand och hoppar ner från tornet..

Bild

Boken handlar om Kim, snart tolv år. Under en semester i den italienska staden Pisa möter han flickan Nela. Det visar sig att hon har ett uppdrag åt honom. Ett uppdrag som innebär att han måste följa med henne till landet Elorien och befria landet från den onda tyrannen Ajcüll. Men hur ska en vanlig kille, som nyss var på semester med sin pappa i Italien, kunna slåss mot ondsinta svartmunkar och lömska förrädare i ett land han inte ens visste fanns? 

Tillsammans med flickan Nela får Kim uppleva ett spännande och farofyllt äventyr där han inte bara tvingas utmana sina rädslor utan också finner en hemlighet han inte i sin vildaste fantasi hade kunnat drömma om.

Bild

Saltregnet är den andra delen i Solhjärtats hemlighetBild

Kim är i landet Elorien och det är på hans tolvårsdag som han får en överraskning av sina vännerna Nela och Serkzes. Men det är inte den enda överraskningen som väntar.

​När katastrofen återigen drabbar Elorien höjs röster för att någon måste offras för att få slut på eländet och en oväntad händelse tvingar Kim att lämna tryggheten i staden Azipa.

Bild

Han ger sig ut på en farlig vandring för att rädda en vän och förhindra en spådom att slå in.
Bild

Silverdrottningen är den tredje delen i Solhjärtats hemlighetBild

Livet i Elorien har blivit vardag för Kim och hans familj. Men under ytan lurar ständigt hotet om landets undergång. När Kim, Nela och Serkzes besöker den gamla fyren blir de vittne till något fasansfullt, något som tvingar dem att ge sig av från Elorien. 

Bild

Resan blir inte bara ett livsfarligt och händelserikt äventyr utan också en resa där vänskapen sätts på prov.
Bild

Skuggljusen är den fjärde och sista delen i Solhjärtats hemlighetBild

Tiden är knapp för Kim, Nela och Serkzes. Hur ska de lyckas stoppa Silverdrottningens väldiga armé och samtidigt förhindra att spådomen om Eloriens undergång slår in? De har inga vapen eller soldater till sin hjälp och på botten av Höbesundet ligger det som de behöver allra mest: Solhjärtat. 

Bild

Den sista striden om Elorien blir inte riktigt som Kim och hans vänner har tänkt sig.
Bild

Bild

Solhjärtats hemlighet är en lättläst och välskriven fantasiserie som är uppdelad i fyra böcker skrivna av författaren Pär Sahlin och med hjälp av de lockande framsidorna med färgstarka och detaljrika bilderna skapade av illustratören Karl Johnsson är det en bokserie som kommer att älskas och slukas av bokslukare i åldrarna 9 – 12 år. 

Bild

Dock saknar jag några av dessa härliga bilder som kunde vara med i delar av böckerna bara för att jag vet att han är en grym illustratör, dock har författaren ändå lyckats få till en målande beskrivning av platserna och händelserna så det är inget som stör böckernas utförande, bara det att de hade vart som ett bonusmaterial. Det finns däremot i början av varje bok en detaljerad karta över områdena som bokens handling kommer att utspela sig i.  ​
Bild

Det finns lärarhandledning till första delen i första boken Solhjärtats hemlighet.

Författare: Pär Sahlin
Illustratör: Karl Johnsson
Målgrupp: 9 – 12 år
Kategori: Fantasy, fantasi, magisk realism, äventyr, spänning, vänskap, hemlighet, onda och det goda, kapitelbok
Bokförlag: Idus förlag
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar