Från Big Bang till Vikingatiden

I temainlägget "Från Big Bang till Vikingatiden" kan ni ta del av boktips som passar till både individuell läsning som till högläsning med tema dinosaurier, forntiden och vikingatiden. Här kan ni även ta del av olika lektionsmaterial som handlar om dinosaurier, forntiden och vikingatiden. Allt från tidslinjer och tidskartor till målarbilder, prov, tipspromenader och spel.

Forntiden är en tid för mycket länge sedan. Den kallas också förhistorisk tid. För 15 000 år sedan var hela Sverige täckt av is. Denna tid kallas istiden. 3 000 år senare hade isen försvunnit från södra Sverige och det kom växter, djur och människor. Människorna levde på att jaga, fiska och samla växter som gick att äta.

 

För ungefär 6 000 år sedan började människorna i Sverige lära sig odla växter och föda upp djur. De började använda verktyg av sten och trä. Denna tid kallas därför stenåldern.

 

 

Ungefär 1 500 år före vår tideräkning började människorna i Sverige tillverka saker av metaller och brons. Denna tid kallas bronsåldern. Nu började människorna köpa och sälja saker inom Europa.

 

Ungefär 500 år före vår tideräkning började människorna i Sverige använda saker av järn. Denna tid kallas järnåldern.

 

Tiden från 800-talet till mitten av 1000-talet kallas vikingatiden. Vikingarna var duktiga på att bygga båtar och vana vid att segla på havet. De krigade och handlade med många andra länder. Vikingarna tog makten i många länder i norra Europa.

Jag har skapat detta material som heter ”Tidslinje” som börjar med Prekambrium – när jorden skapades till Holocen där vikingatiden som är den avslutade tidsålder i denna tidslinje.

 

Materialet har en tydlig tidslinje med tydlig text på vilken tidsepok det är med tillhörande bilder och fakta som ibland även finns med som text i pratbubblor.   

 

Tidslinjen innehåller sammanlagt 12 tidsepoker meden tillhörande framsida med fakta.

 

Materialet går att köpa via mitt Skolmagi konto.

 

Här kan ni ta del av tomma tidslinjer för att skapa egna.

Från Big Bangs explosiva början till vikingatidens fängslande äventyr, utforska en fascinerande tidslinje genom historien.

MaterialetTidslinje från Big Bang till vikingatiden” är utformat som en lämplig resurs för elever i åldrarna 3 till 9.

 

Materialet innehåller bilder och fakta om varje tidsperiod, presenterade både som faktatexter och pratbubblor. Alla geologiska perioder har en egen sida. 

Materialet innehåller totalt fyra tidsåldrar med sammanlagt 21 geologiska perioder i A3-format (affisch storleken). Materialet är också tillgängligt för nedladdning i en separat fil där det går att ta del av det i A4-format.

I videon nedan kan du se hur materialet är uppbyggt.

Jag har även skapat färgläggningsbilder med 24 stycken bilder med olika motiv av söta påhittade baby dinosaurier.

Ett roligt och lärorikt memoryspel för alla dinosauriefans!

Det alfabetiska dinosaurie memory är ett roligt och lärorikt spel där man tränar både minnet och bildsinnet.

Ett spel som riktar sig till barn från 6 år och uppåt, för 2 eller flera spelare.

 

Syftet med spelet är att fördjupa kunskapen om dinosaurier och livets utveckling på jorden.

 

Spelet går att ladda ner via min butik på Skolmagi.

Det finns även ett material som heter Människans utveckling – Urtidens däggdjur innehåller framsida med kortfattad fakta, fakta om urtidens däggdjur med kort fakta om evolutionen kring varje enskild människoapa. Samt 8 faktabilder om de olika varianterna av urtidsdjur. 

Materialet går att ta del av via mitt Skolmagi konto. 

Jag har även skapat ett test som heter “Är du en fossiljägare som innehåller 10 frågor med tre olika svarsalternativ. Till tipspromenad finns även svarstalong samt svar med korta tillhörande beskrivningar av svaret.

Visste du om att internationella Arkeologidagen  är den sista söndagen i augusti.

 

Ett kompletterande material som kan användas när man har arbetat med tema dinosaurer som ni finner att ta del av via min butik på Skolmagi.

Här har jag skapat skolmaterial med tema vikingatiden!

Det är en tipspromenad och ett vikingaprov som riktar sig till åk 4 till 9 och tar upp kunskapsfrågorna om vikingatiden, som tro och levnadsvillkor för de som levde under vikingatiden.

 

Här tas frågor upp som berör, årtal, vikingatåg, handel, geografi, och levnadsvillkor på gården som mat, kläder och vem som gjorde vad.

 

Det finns även frågor om historiskt viktiga personer och platser. De handlar även om runskriften samt att materialen  tar upp frågor kring den nordiska mytologin med asatron mm.

Tipspromenaden innehåller 30 frågor med flervalsfrågor bestående av 1,X,2 svar. 

 

I slutet av häftet finns det facit samt färdiga mallar av svarsblanketter. 

 

Tipspromenad-häftet innehåller 35 sidor där 30 sidor är själva tipspromenaden. 

Jag har även skapa Vikingaprov som innehåller sammanlagt 50 frågor, med tillhörande facit. 

 

Vikingaprovet innehåller sammanlagt 17 sidor där 15 av sidorna består av själva provet. 

 

Facit till provet laddas ner enskilt i samband med att man köper vikingaprovet. Facit innehåller sammanlagt sex sidor. 

Tipspromenaden och provet finns att ladda ner separat på Gullis lästips Skolmagikonto.

Det finns även möjligheten att ladda ner båda skolmaterialen om vikingatiden som ett paketpris.

Med materialet “60 sekunders lästräning med vikingatema som är korta läsförståelsetexter som har ett spännande vikingatema och tar upp fyra olika ämnen: byggandet av ett långhus, plundringståg, vikingarnas plundringar och Tors hammare.

 

Materialet går att ladda ner via min butik på Skolmagi.

Häftet Vikingamatematik är ett berikande material som kopplar samman matematik med vikingateman, särskilt inom vikingahandel och handelsresor under järnåldern.

 

Vikingahäftet innehåller 20 matematiska frågor som fokuserar på addition, subtraktion, division, multiplikation faktordelning och strategiskt tänkande.

 

Materialet Vikingamatematik går att ladda ner via min butik på Skolmagi.

Vikingaspelet Tablut, även känt som Hnefatafl, är ett spel med varierade uppställningar och brädstorlekar samt många olika regler.

 

I denna version kommer jag att fokusera på en enkel variant av spelet.

 

Målet i spelet är att föra hövdingen från sin borg i mitten av brädet till någon av hörnborgarna. Tablut-spel spelas på ett schackliknande bräde av två spelare. Det är viktigt att notera att spelarna har olika uppsättning av pjäser och olika mål i spelet. Denna unika dynamik gör att Tablut liknar de klassiska spelen kvarn och rävspel.

 

Vikingaspelet går att ladda ner via min butik på Skolmagi.

Här samlat på mig massa allahanda materia kring forntiden som jag sparat i appen Pearltrees.

Fylgia hemsida kan du ladda ner spelet Fylgja, gå en virtuell tur i bronsåldern eller järnåldern. I spelet finns massor av information om saker som man träffar på i spelet. Det finns också pyssel och knåp, och en speciell handledning för lärare på hemsidan.

 

På de olika sidorna kan du ladda ner spelet Fylgja och följa med Tyra på äventyr i bronsåldern och järnåldern.

 

Fylgja är ett dataspel i forntida miljö. Det är en saga, där platserna, husen och personerna är baserade på arkeologiskt material. Fylgja utspelar sig på två arkeologiska fyndplatser i Mölndal.

På hemsidan kan man läsa mer om saker som man träffar på i spelet eller gå en rundtur i de virtuella miljöerna, i bronsåldern eller järnåldern. Det finns också pyssel och tips på hur man kan upptäcka forntiden där man själv bor.

Här nedan kommer jag dela med mig av boktips på olika böcker som handlar om allt från urtidsdjur, dinosaurier, forntiden och vikingatiden. 

 

Det är allt från rena faktaböcker, till faktasagor, till fantasy. 

 

Jag ska försöka dela upp boktipsen utifrån rätt ordning med tidsepokerna.

Alla har väl hört talas om Tyrannosaurus rex – tidernas populäraste dinosaurie.

 

Men vad som kanske inte är lika känt är att den ökända “tyrannödlan” bara är en i en lång rad av skräckinjagande, och vissa fall inte alls särskilt skräckinjagande, rovdinosaurier.

 

I  boken “T-Rex och andra Tyrannosarier berättar Johan Egerkrans tyrannosauriernas historia, utforskar deras familjeträd och beskriver hur de utvecklades över årmiljonerna.

 

Boken rymmer fler än 20 dinosaurier, alla levandegjorda i Egerkrans unika stil. Ett måste för dinosaurieälskare i alla åldrar!

 

Här kan du läsa mer om denna dinosauriebok och ta del av det extra material som finns.

I den nya faktaserien Nina och Nino som är utformade som serieböcker får vi på ett nytt, underhållande och tydligt sätt lära oss om stora historiska händelser som skett runt om i våran värld genom tiden. 

 

65 miljoner år efter det att dinosaurierna dött ut upptäcktes de av människan. Sedan dess har vi inte slutat att förundras över dem. Hur gick det egentligen till när “fossil-jägarna” och paleontologerna upptäckte de här utdöda djuren? Djur som ingen människa någonsin sett på riktigt.

Här får vi följa storasyster Nina som lär oss och sin lillebror Nino om historiska stora händelser, genom en slags tidskarta i varje enskild bok. I slutet av varje bok får vi ta del av mer information om andra viktiga saker samt ta del av en tidslinje.

Boken Nina och Nino lär om dinosaurier är utformad som en seriebok som både är spännande och lärorika Bokserien Nina och Nino lär om böcker i serieformat lär ut intressant fakta.

Jag har även tagit del av lite enklare dinosaurieböcker som riktar sig till de allra yngsta dinosaurie älskarna, då dessa båda böcker räknas som pekböcker.

 

Den första boken är Rör aldrig dinosaurierna som är en räknebok och känna bok, där fem små dinosaurierna lär sig saker i skolan, men de tycker att det är ganska svårt. Så en efter en av dem försvinner därifrån. Hur ska det gå då? Häng med och klappa dem… om de vågar!

 

Det här är en färgstark pekbok för de yngsta barnen som innehåller olika taktila känseldelar allt från knöligt, bubbligt, taggigt och skrovliga delar skapade av silikon textur tillsammans med fånigt rimmade text.

 

Den andra boken Mina första pop-up dinosaurer är mer en väldigt lätt minifakta om dinosaur.

 

Här ”vaknar” 15 olika dinosaur till liv på varje sida med en tydlig text på vad dinosaurien heter och hur namnet uttalas. Det här är verkligen en dinosauriebok för alla unga dinosaurieälskare!

I den lättlästa faktaboken Jordens utdöda djur gör vi en resa tillbaka i tiden och här får vi läsa om olika djurarter som levde på olika platser runt om på vår planet och hur de såg ut och dog ut.

 

Här får vi läsa om mammutar och uroxar, om den sabeltandade tigern, jättehjorten, grottbjörnen, den gigantiska megalodonen. Här berättas också om dronten, fågeln som inte kunde flyga och därför blev ett lätt offer och utrotades av människan men vi får även läsa om hur vår förtida människor Neandertalarna sakta dog ut och hur vår människoart Homo sapiens tog över.”

Denna fantastiska faktabok är en lättläst faktabok som tar oss tillbaka i tiden, där vi får möta på olika djurarter som levde på olika platser runt om på vår planet och hur de såg ut och hur de dog ut.

 

Här kan du läsa mer om den boken.

Dinosaurieklubben är ett hisnande äventyr i en svunnen tid fylld av förhistoriska bestar.

 

I bokserienDinosaurieklubben” får läsare ta del av en spännande äventyrsserie från en dold värld med Jurassic park-känsla!

Dinosaurieklubben är perfekta kapitelböcker för de som gillar spännande äventyr och dinosaurier! I varje bok får barnen vara med om ett nytt dinosaurieäventyr med lättsamma och ibland farliga och absolut spännande uppdrag där barnen möter olika dinosaurier som Wannanosaurus, Quetzalcoatlus och T-Rex massa andra dinosaurier.

Böckerna är skrivna med luftig text i korta kapitel där det även förekommer underhållande och utstickande ljud-text, där det till varje uppslag även finns underhållande svartvita illustrationer som förstärker den spännande och underhållande handlingen. 

I slutet av varje bok i bokserien Dinosaurieklubben finns det fakta om dinosaurierna som man mött i de olika böckerna, tillsammans med en tillhörande tidslinje med fakta om de olika perioderna, en ordlista och slutligen ett quiz om dessa förhistoriska bestar. 

Här kan du läsa mer om bokserien Dinosaurieklubben.

Självklart så finns det böcker kring först delen av forntiden.

 

Som trilogin “Mån serien” av Britt Engdal som är en lättläst serie som riktar sig från 9-12 år och handlar om stenåldersflickan Sång som har förlorat sin pappa och lever tillsammans med sin mamma, sin syster Våg och dennes familj. Hon tillhör moder Månes folk har lämnat sin hemby för att slippa bli bortgift med en äldre man. hon hittar kärleken i den mer jämnårige Ask och lever med hans folk.

 

Bokserien “Bronsdolken”  av Michelle Paver. Böckerna utspelar sig på forntiden runt om i Medelhavet med halsbrytande, spänning och med hisnande äventyr som omfattar fem böcker.

Böckerna är fyllda med levandegjorda historiska miljöer och andra inslag som läsarna kommer att känna igen. Precis som i bokserien “Vargbröder” som är skriven av samma författare, drivs handlingen framåt snabbt och med ständiga överraskningar. Böckerna är verklig bladvändare!

 

‘Böckerna passar även bra som högläsningsböcker som för åldrarna 9-14 år.

I denna äventyrsfyllda arkeologi boken “Forntidsglimtar-Jägarstenåldern får vi ta del av sex berättelse från olika barn som levde under jägarstenåldern från olika delar av Danmark och Sverige. Här har författaren som även är arkeolog utgått från några av det större arkeologisk fyndplatserna som Vig i Danmark ända upp till Nämforsen i Ångermanland.. Här återberättas hur de sex olika barnen kunde ha levde förr i tiden under jägarstenåldern från 10.000 år sen till 6.400 år sen. Tillsammans med det olika actionfyllda äventyren varvas berättelsen med intressant tidsenlig fakta från början av forntiden. Till alla sex kapitel skildras människorna och miljöerna från jägarstenåldern i vackra illustrationer som gör berättelsen mer levande.

 

I denna arkeologi serie är perfekt att användas vid högläsnings speciellt om man arbetar med forntiden från stenåldern fram till jägarstenåldern. Den passas att läsas från 6 – 9 år. Jag hoppas att det även kommer att komma ut som historisk lektionsmaterial kopplat till denna bok.

 

Här kan ni ta del av den enskilda längre bokrecensionen av första boken i serien Forntidsglimtar.

 

Här har jag tagit fram läsförståelsefrågor till boken Forntidsglimtar – Jägarstenåldern.

Bokserien Vargbröder utspelar sig i en storskog i nordvästra Europa för ca 6000 år tillbaka i tiden som vi kallar för folkvandringstiden.

 

Här får vi följa Torak, Renn, vargen Ulf och de två korparna Rik och Reks kamp mot ondskan i en fängslande berättelse om vänskap, överlevnad och svek som utspelar sig i en spännande och fascinerande stenåldersmiljö.

Här kan du läsa mer om denna spännande stenålders berättelse Vargbröder som har flera inslag av fantasy men rymmer även en hel del naturvetenskap och böckerna bygger på grundliga arkeologiska kunskaper och research. Den nordliga stenålder som böckerna utspelar sig i är korrekt beskriven enligt arkeologiska specialister, vilket är ovanligt i barn- och ungdomslitteraturen.

 

Till den första boken finns en lärarhandledning och ett läsprojekt som  heter “Människan då och nu”. 

 

Bokserien innehåller i dag 8 stycken böcker.

I Forntidsglimtar – Bondestenåldern får vi ta del av historisk fakta som hur man kunde ha levt under bondestenåldern, vad man jagade och åt beroende på vart i landet man bodde, vilket typ av material man använde för att göra vapen, hur olika föremål har hittats på troliga offerplatser och i gravar, hur människor troligen trodde på livet efter döden och olika sätt som man begravde de döda och om människorna kanske trodde på några slags gudar och annan historisk spännande fakta som forskare och arkeologer får fram utifrån olika fyndplatser.

 

Här kan ni ta del av den fullständiga recensionen kring boken Forntidsglimtar – Bondestenåldern.

 

Här kan ni ta del av läsförståelsefrågor som jag tagit fram till boken.

Böckerna i den fristående serien Forntidsglimtar utspelar sig på några av de större arkeologiska fyndplatserna i Skandinavien. Huvudpersonerna är barn och läsaren får ta del av rafflande äventyr och får samtidigt en inblick i hur det var att leva under forntiden. Det är spännande och dramatiska berättelser som varvas med intressanta fakta.

 

I den tredje boken “ForntidsglimtarBronsåldern” får vi följa med på en historisk resa långt bakåt i tiden, till en tid som kallas för bronsåldern för ca 3000 år sedan.

 

Här skildras människorna och miljöerna från den tiden med färgade- och svarta silhuett illustrationer som gör berättelsen mer levande och som gör att vi kan få en känsla av hur människor under bronsåldern kände glädje, sorg, vänskap, ledsamhet och lycka precis som vi gör idag. På så sätt får vi en inblick hur det kunde vara att leva under bronsåldern och samtidig ta del av historiskt spännande fakta om forntiden och arkeologiska fynd från några av de större fyndplatserna från bronsåldern.

 

Forntidsglimtar passar att läsas av barn mellan 6 – 12 år och som högläsningsböcker under forntidsarbetet i grundskolan och här kan du läsa mer om boken Fornntidsglimtar – Bronsåldern.

Följ med på ett äventyrsfyllt äventyr bakåt i tiden någonstans i norra Sverige under stenåldern!

Älgpojken är en ny spännande serie som handlar om pojken Vind. Han lever på yngre stenåldern någonstans i norra Sverige. När han var liten försvann han i skogen. Ingen trodde att han skulle överleva, men Vind kom tillbaka några dagar senare. Hans mormor är nästan säker på att han blev räddad av en älg. Den största älg hon någonsin sett! Vind vet inte vad han ska tro. Men ibland när han är ute i skogen känns det som om någon vakar över honom. 

Älgpojken – Innan månen går upp  är första delen i en kommande bokserie som jag förstår ska utspela sig under stenåldern. Boken är skriven som en lättläst kapitelbok med svartvita illustrationer lite varstans i boken som lättar upp läsningen. Det är en bok som passar barn i åldrarna 9 – 12 år, men kan även passa som högläsningsböcker i åk 3. Bokserien Älgpojken är passande böcker att sätta i händerna på de som gillar att läsa äventyrsfyllda och spännande böcker som utspelar sig förr i tiden. Bokserien passar även jättebra att läsa under ett stenålderstema. Men även som ren spänning underhållning!

 

Här kan ni ta del av den fullständiga recensionen av Älgpojken – Innan månen går upp.

 

Till boken ingår gratis lärarhandledning.

”Älgpojken – Dödens glänta” är den andra delen om om pojken Vind som lever under den yngre stenåldern någonstans i norra Sverige.

 

Den första boken heter ”Älgpojken – Innan månen går upp” som ni kan läsa mer om här.

 

”Pojken Vind har fått en lärlingsplats som sten-smidare inom byn, något som han ser fram emot då hans mamma också var sten-smidare medan hon levde. Men sonen till sten-smidare är inte alls glad över detta och gör allt för att förstöra för Vind…

 

Som att ljuga, stjäla… Kanske till och med döda!”

Älgpojken är en historiskt lättlästa och spännande bokserie där böckerna ”Innan månen går upp” och ”Dödens glänta” ingår i serien och där boken ”Svartfallet” 

 

Det här är en perfekt läsningen att sätta i händerna på historieintresserade elever som gillar äventyr och som vill återupptäcka stenåldern.

 

Tillsammans med de stämningsfulla bilderna och den lättlästa texten med korta meningar är det böcker som passar för mellanåldern som vill ta del av vår tidiga historia.

 

Bokserien Älgpojken passar även bra om man ska arbeta med yngre forntiden inom skolan då det även finns tillhörande lärarhandledningen till böckerna.

Älgpojken – Svartfallet är den tredje delen i bokserien Älgpojken som är en historisk fantasy där övernaturlig folktro blandas med forntida fakta från stenåldern Bokserien passar jättebra att läsa under ett stenålderstema i grundskolan. Men även som ren spänning underhållning för unga läsare som gillar att ta del av äventyrsfylld handling som utspelar förr i tiden i norra Sverige under stenåldern.

 

Här kan ni läsa mer om boken och ta del av lärarhandledningen.

Följ med på en tidsresa till forntiden med boken ”Sveriges fantastiska historia – Forntiden” här får barn mellan 5 till 12 år ta del av lärorika och underhållande berättelser om fyra historiskt tidsperioder under forntiden.

Så följ med på en resa bakåt i tiden och slå dig ner bland ett gäng renjägare vid en sprakande lägereld, och ge dig ut och leta växter tillsammans med samlarna. Hälsa på hos en bondefamilj som odlar vete hemma på gården, och var med och fira solguden på bronsfolkets årliga eldfest.

Till boken finns en tillhörande lärarhandledning där lärarmaterialet

 

till boken är uppbyggt på ett sätt som gör att du kan skapa ett projekt kring forntiden tillsammans med dina elever. Varje kapitel i boken har tre tillhörande ”moment” där ni fördjupar er i vissa delar. Övningarna och aktiviteterna knyter an till Lgr11 men är inte tänkt som en regelrätt lärarhandledning.

 

 

Här kan ni läsa mer om boken ”Sveriges fantastiska historia – Forntiden”.

Vill man arbeta mer kring vikingatiden då har unga fakta tagit fram lektionsmaterial med lärarhandledning, upplägg, genomförande och material F-3,​ 4-6 och 7-9. Samt flera fakta ämnen kring vikingatiden.  

Självklart finns det fler böcker som utspelar sig kring vikingatiden, som den lättlästa bokserien ”Folkes tidsresor” som riktar sig till åldrarna F-åk 6. Folkes tidsresor är en serie med enkla böcker med mycket bilder som handlar om en liten pojke som heter Folke och som reser i tiden med hjälp av två magiska suddgummin, Dino och Rex, som ser ut som Dinosaurier. Samtidigt som man får en spännande berättelse lär man sig och väldigt mycket om tiden Folke reser till, allt från stenåldern till vikingatiden och i slutet av boken finns lite faktarutor också.

 

 

Sen är det böckerna om den modiga “vikingaflickanTora som är lästräningsböcker. Tora är en aktiv och modig tjej, en värdig förebild för flickor som utspelar sig under vikingatiden och ämnar sig för de som knäckt läskoden ca 6-9 år.

Därefter finns den populära bokserien ”Halvdan Viking” där författaren Martin Widmark inte väjt för det burleska, utan brett på rejält i en serie mustiga rövarhistorier om den unge pojken Halvdan, som hamnar i det ena äventyret efter det andra, tillsammans med kompisen Meia.

 

För de lika drastiska och tidstrogna bilderna svarar illustratören och arkeologen Mats Vänehem. Bokserien passar att både läsas ensam från 6 -9 år som till högläsning.

 

Till de tre första böckerna ingår en lärarhandledning samt en arkeologskola.

Här har jag recenserat hela bokserien Halvdan viking.

 

Om man arbetar kring vikingatiden och bor i närheten av Stockholm då bör man läsa denna serie för att sedan ta sig in till museet Vikingaliv där man bl.a. får åter träffa Halvdan viking och Meia i utställningen som jag skrivit mer om här.

 

Eller om du bor i Malmö kan du besöka Funnys äventyr och träffa Meia & Halvdan Viking, där får du vara med om ett Vikingaäventyr. Titta in i smedjan, kokhuset eller grishuset. Och om du vågar… Hälsa på hos völvan som läser magiska ramsor

Man har även släppt filmen Halvdan Viking som är baserad på böckerna.   

Den lättlästa bokenDora och Drakringen” som är en spökhistoria från vikingatiden. Ämnad från 9-12 år.

 

Därefter har vi den omtalade vikingatrilogin ”Drakskeppet av Maj Bylock, som läst av många och främst använts som högläsningsböcker genom åren, men fortsätter att ön idag att läsas om som handlar om den franska riddare dottern Petite som rövas bort av vikingar, förs till Sverige och tvingas leva som träl i ett främmande land. Böckerna är ämnade från 9 -12 år.

Om man vill ta del av en nyare vikingatrilogin så bör man läsa ”Sagan om Turid” som passar att läsas själv men är perfekt att högläsas från ca 12-15 år.

 

”Sagan om Turid” utspelar sig under sen vikingatid, den omvälvande tid då kristendom och asatro möttes! Berättelsen utspelar sig i en hård och våldsam värld där vänskap, kärlek, tro och mod sätts på stora prov.

Här kan ni ta del av den längre bokrecensionen av alla tre böcker. Den första delen finns även som en inspelad dramatisering via barnradion. Samt tillhörande frågor och intervju av författaren Elisabeth Östnäs. 

“Asynja – Kungens grav” är en episk vikingaberättelse som utspelar sig i en värld där verklighet, myt och tro är sammanvävd till en äventyrsberättelse inspirerad av den nordiska mytologin!

 

”Kungens grav” är första delen i ”Asynja-serien”, som kommer att bestå av sammanlagt fem stycken böcker.

 

Det är en fängslande vikingaberättelse om vänskap och magi i skuggan av en hotande klimatkatastrof. Berättelsen utspelar sig i en hård och våldsam värld där vänskap, hämnd, tro, mod, och magi sätts på stora prov.

 

Till boken finns en tillhörande lärarhandledning.

 

Här kan ni läsa mer om boken “Asynja – Kungens grav.”

Tänk att kunna resa tillbaka i tiden och uppleva världen som den var förr. Det händer Jorun som upptäcker att hon är av valasläktet och är ”den sistfödda” i en släkt av tidsresenärer, varpå hon förflyttas tusen år tillbaka, till 900-talet och vikingatiden. Där får hon uppleva ett farligt äventyr tillsammans med hamnskiftaren Kolvinge och vikingapojken Aske.

 

I bokserien “Tidens väv” tas läsarna tillbaka till till tiden som vi kallar för vikingatiden. Med ett målande språk får vi en historisk skildring hur de skulle kunna vart att leva under denna tid, allt från de trånga och rökfyllda bostäderna, till de kliade kläderna och illaluktande människor, med orättvisor hur man behandla andra människor som vid användandet av trälar till människors vardagsliv, tro och vidskepelse som vävs in på ett naturligt sätt utan att tappa fokus på den historiskt fängslade berättelsen som ni kan läsa mer om r.

 

Kolvinge” är första boken av två i den nya historiska fantasy ”Tidens väv” som är ett spännande äventyr och en historiskt intressant berättelse på en och samma gång. Andra boken heter ”Valablod”.  

 ”Valablod” är den andra och anslutande delen i bokserien ”Tidens väv” där första delen heter ”Kolvinge”. Det här är verkligen ett spännande och fängslande avslut på en kort bokserie som jag gärna hade velat följa i flera delar. Jag älskar det välskrivna sättet som författarna skriver på och hur det lyckats klämma in fakta i serien utan att förstöra handlingen. Det jag även gillar är att författarna inte heller dumförklarar barnen som läser boken utan fångar in läsarna i sitt grepp och släpper inte taget förrns på sista sidan.

 

Bokserien ”Tidens väv” passar perfekt som högläsningsböcker om man gillar tidsresor tillbaka i tiden eller om man ska arbeta om vikingatiden på mellanstadiet.

 

Till båda böckerna finns en tillhörande lärarhandledning.  

Hemligheten är en fakta tätt historia om det svenska kulturarvet och de seder och bruk som fanns i Sverige under vikingatid.

 

För länge, länge sedan på 1100-talet var det vikingatid i Sverige och vårt land kallades för Svea rike.

 

Långt upp i den norra delen av landet låg Säfasteby där bodde tvillingarna Siri och Alve som var 9 år tillsammans med sin bondefamilj under vikingatiden på Valners-gården som låg mellan nuvarande Boden och Luleå.

 

Ta del av hela recensionen till Hemligheten här.

“Trolltagen” är den andra boken som ingår i bokserien ”Siri och Alve – Hotet mot Midgård” får vi återigen följa tvillingarna Siri och Alve och deras liv i den lilla vikingabyn Valners-gården i norra Sverige. Det är en berättelse som ger bilden av barns liv hemma på en liten vikingagård.

 

I första boken ”Hemligheten” fick vi lära oss mer om vikingarnas tro på asagudarna och hur man skriver med runor.

 

I den andra boken ”Trolltagen” får vi lära oss mer om hur vikingarna begravde de döda och hur de trodde på livet efter döden. Vi får även ta del av hur folktron hade en stor inverkan i livet när de gällde de övernaturliga som tron på troll och annat oknytt.

 

I bokserien ”Siri och Alve – Hotet mot Midgård” får läsarna historisk korrekt kunskap om vikingatiden, berättelsen är skriven med ett lättläst och pedagogiskt handling med korta kapitel tillsammans med svartvita detaljerade illustrationer som förtydligar berättelsen samt bilden hur vikingarna bodde och såg ut. Tillsammans med faktadelen längst bak i varje bok som lyfter flera detaljer i från berättelsen är det böcker som passar att använda i skolundervisning.

 

Här kan ni läsa mer om denna underhållande och lärorika vikingaberättelse.

”Kejsaren skattär första delen i den blivande bokserien ”Siris äventyr” som släpps som inbunden utgåva med extramaterial, med faktadelen om vikingar och tillhörande lärarhandledning.

 

Tidigare har böckerna givits ut av Rabén & Sjögren som ni kan läsa mer om här. Nu är bokserien utgiven av Stevali Barn som satsar på bokserien, där del två ”Mimers gåta” och sedan ”Äventyr i Paris”.

 

“Siris äventyr” är en välskriven barnboksserie som blandar fakta och fantasi, här får vi möta färgstärka karaktärer i detaljrika och lekfulla illustrationer som tar läsarna på ett fartfyllda och spännande vikingaäventyr med mycket humor både i text och bild.

Här kan ni läsa mer om detta fartfyllda vikingaäventyr.

Mimers gåta är den andra delen i den grafiska bokserien Siris äventyr som tar läsarna tillbaka till vikingatiden.

 

Serien blandar fantasifullt äventyr med historiska miljöer och fakta om vikingatiden.

 

I den andra boken, ”Mimers gåta”, återförenas den starka kvinnliga vikingaflickan Siri med sin nya bysantinska vän Zack och tillsammans följer de med Vikingahövdingen Torkel till Birka. Där träffar de munken Ansgar (som har funnits på riktigt), han har hört talas om en hemlig skatt som finns gömd på en mystisk plats som heter Mimers brunn. För att hitta brunnen och skatten måste de lösa gåtor, klara av svåra prövningar och handskas med skurkarna Ivar och Grym, som också letar efter brunnen.

 

I Mimers gåta utspelats sig handlingen på historiska platser som handelsplatsen Birka som var en viktig plats under vikingarna tiden. Här skildras vikingarnas liv på ett historiskt korrekt sätt, där en hel del fakta lyfts fram både i bilderna som i text och på faktasidorna längst bak i boken. I denna bok får vi lära oss mer om runornas uppkomst och hur viktigt det är att kunna läsa.

 

Boken kan tjäna både som spännande läsmaterial där den lättlästa texten blandas med färgstarka bilder som på ett intressant sätt även kan väcka intresse för europeisk historia i allmänhet och vikingatiden i synnerhet.

 

Mimers gåta är ett underhållande och lättläst vikingaäventyr som bjuder på en fartfylld och humoristisk berättelse med historiska inslag både i bild och text tillsamman med fascinerande fakta om den intressanta vikingatiden.

 

Här kan du ta del av den fullständiga bokrecensionen och den tillhörande lärarhandledning.

I faktaserien Nina och Nino som är utformade som serieböcker får vi på ett nytt, underhållande och tydligt sätt lära oss om stora historiska händelser som skett runt om i våran värld genom tiden. 

På yngre järnåldern – under en period på trehundra år – satte sjöfarare skräck i hela Europa. Det handlar om vikingarna. De var hänsynslösa krigare, men inte bara det. De var också handels-resande och skickliga sjömän.

 

I boken Nina och Nino lär om Vikingar får vi veta mera vikingar, en bok som till och med innehåller den senaste DNA forskningen som visar att krigaren från graven i vikingastaden Birka var en kvinna. ​

 

Böcker i den fristående bokserien Nina och Nina lär om är  utformad som serieböcker som både är spännande och lärorika böcker i serieformat lär ut intressant fakta.

Sen finns det tre helt olika faktaböcker kring vikingatiden.

 

“Vikingar” är det helt oslagbara och nyaste utgåvan av Vikings fakta skriven av Mats Vänehem som både är illustratör och arkeolog. Genom århundraden så finner arkeologer nya fynd varje dag, varav vissa av fynden gör att fakta behöver förnyas och ändras. Exempelvis vet vi idag om att vikingarna inte hade horn på sina hjälmar.

Halvdan och Meia – Bland gudar och trälar är både en spännande berättelse och en faktabok av Martin Widmark med livfulla illustrationer av arkeologen och vikingaexperten Mats Vänehem.

 

Mötet med kristendomen och influenser från resten av Europa gör vikingatiden till en dynamisk och spännande del av vår historia som är högst aktuell idag. Lär dig om vikingarnas vardagsliv, makthavare och gudar. Följ med in i Uppåkras hantverkskvarter och gårdar, till tempelområdet och vidare till den nya staden Lund, där husen är stora och fina och en ny kyrka håller på att byggas.

Vikingar: kring hem och härd: pyssel, aktiviteter, fakta, myter, recept, hantverk är en den bästa pyssel och faktabok man kan ha som mentor och pedagog då vikingaboken är fylld med fakta, men även lektionsmaterial, där man ex kan tyda runor, man kan lära sig spela och leka tidsenliga spel och lekar, lags tidsenlig mat och kläder och mycket mer. Längst bak i boken finns även information på olika Vikingabyar runt om i Sverige.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar