Svarta rosorna av Camilla Lagerqvist

Bild

Äntligen en barn & ungdomsserie som utspelar sig under andra världskriget – ett aktuellt och viktigt ämne! 


Böckerna  i serien “Svarta rosorna” handlar om trettonåriga Maja som bor i Jämtland, nära gränsen till krigsdrabbade Norge. De tyska flygplanen med sina olycksbådande kors flyger lågt över svensk mark när de är på väg mot Norge. På andra sidan gränsen förföljs och arresteras judiska familjer för att deporteras till koncentrationsläger i Europa.

“Maja och svenskarna i det lilla jämtländska samhället ser inte vad som sker med egna ögon. De hör visserligen flygplanen som får fönstren att skallra, men kriget har för dem blivit en del av en ganska så överkomlig vardag. Ända tills det en dag flyttar in två nya barn i byn; den norska flickan Hilde och den judiska pojken Ben, som också blir Majas nya vänner. Tack vare sina nya vänner får Maja en helt ny förståelse och uppenbarelse av krigets förgörande kraft.

När vännerna får höra att en motståndskvinna, kallad ”Svarta rosen” är i fara, bestämmer de sig för att till varje pris varna henne. För att lyckas med detta farliga uppdrag, måste Maja, Ben och Hilde ta sig förbi de tyska soldaterna som patrullerar gränsen och in i Norge som är ockuperat av tyskarna…”

Bild

Här har läraren Ulrica Tackerudh från Frostvikskolan tagit fram ett läsprojekt till boken Uppdraget som är första boken i serien Svarta rosorna samt avslutande uppgifter.

Här kan du ta del av liknade böcker kring andra världskriget och lektionsmaterial.

Bokserie: Svarta rosorna
Författare: Camilla Lagerqvist
Målgrupp: 9-12 år
Kategori; Andra världskriget, motståndsrörelsen spännande. äventyr, lättläst, kapitelbok, viktig, förr i tiden
Bokförlag; B Wahlströms
Köp böckerna via Adlibris, Bokus
Lyssna på böckerna via: Storytel 

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar