Så inleder Anne Frank sin dagbok 12 juni 1942. Anne låtsas att dagboken, som får namnet Kitty, är en förtrogen väninna till vilken hon kan anförtro just allt. Till en början skriver hon bara för sin egen skull, men efter en radiosändning under våren 1944 där utbildningsministern uppmanar till att samla in alla vittnesbörd från den tyska ockupationen, bestämmer hon sig för att hon vill publicera sin dagbok efter kriget.
Anne Frank föddes den 12 juni 1929. Sommaren 1942 gick hon och hennes familj under jorden i ett hemligt annex till hennes fars kontorsbyggnad på flykt undan nazisterna. Anne var då tretton år och i dagboken får vi följa hennes utveckling till ung kvinna och skarpögd iakttagare av den mänskliga naturen.Hennes anteckningar slutar ganska abrupt 1 augusti 1944 då avslöjades gömstället. Anne Frank dog av fläcktyfus i Bergen – Belsen tre månader före sin sextonårsdag, bara en dryg månad innan koncentrationslägret befriades av brittiska trupper.
I denna utgåva av Anne Franks dagbok återfinns dagboksanteckningar som tidigare lyfts ut av Annes far, Otto Frank. Dessa textställen utgör drygt trettio procent av boken och understryker att Anne först och främst var en tonårsflicka och en människa – inte en symbol.
Anne Franks dagbok har även filmatiserats.
Samt att Netflix har en dramatisering där de via hennes dagbok berättas Anne Franks historia parallellt med berättelser från fem överlevare av Förintelsen i den här dokumentären av Oscarsbelönade Helen Mirren. Den är från +7 år, men jag som har sätt den anser att den kan ses från 10 år med vuxet sällskap.
Här kan ni ta del av den enskilda bokrecensionen av Anne Franks dagbok.