Böcker och lektionsmaterial till minne av förintelsens offer ~ 27 januari

Här kan ni ta del av flera boktips på barn- och ungdomsböcker som på olika sätt tar upp förintelsen och andra världskriget. Jag delar även med mig av olika lektionsmaterial.

Genom att hedra de döda, påminner vi de överlevande!

“Alla människor har samma värde. Alla har rätt att leva sitt liv. Därför får vi aldrig glömma förintelsen.” Den 27 januari 1945 var den dag som lägerfångarna i Auschwitz befriades. Det vill säga de få som lyckades överleva detta grymma dödsläger. Därför har denna dag valts som minnesdag för förintelsens offer. Det är, som sagt, ett oerhört viktigt att lyfta fram några barn- och ungdomsböcker som beskriver verkligheten för en jude i en värld där de hatas som pesten. Böcker som borde läsas av varje förintelseförnekare som existerar, av varje tonåring som tvivlar, av varje människa helt enkelt.

 

Att undervisa om Förintelsen handlar om att undervisa om mänskliga beteenden, strukturer, historia, samhällskunskap och mycket, mycket mer.”

 

Här nedan kan ni ta del av boktips på böcker som utspelar sig under andra världskriget, ta del av radiodramatiseringar, lektionsmaterial och bokaffischer. 

Hoppas att jag ska kunna anförtro dig allt, så som jag hittills inte kunnat anförtro mig åt någon…

Så inleder Anne Frank sin dagbok 12 juni 1942. Anne låtsas att dagboken, som får namnet Kitty, är en förtrogen väninna till vilken hon kan anförtro just allt. Till en början skriver hon bara för sin egen skull, men efter en radiosändning under våren 1944 där utbildningsministern uppmanar till att samla in alla vittnesbörd från den tyska ockupationen, bestämmer hon sig för att hon vill publicera sin dagbok efter kriget.

 

Anne Frank föddes den 12 juni 1929. Sommaren 1942 gick hon och hennes familj under jorden i ett hemligt annex till hennes fars kontorsbyggnad på flykt undan nazisterna. Anne var då tretton år och i dagboken får vi följa hennes utveckling till ung kvinna och skarpögd iakttagare av den mänskliga naturen.Hennes anteckningar slutar ganska abrupt 1 augusti 1944 då avslöjades gömstället. Anne Frank dog av fläcktyfus i Bergen – Belsen tre månader före sin sextonårsdag, bara en dryg månad innan koncentrationslägret befriades av brittiska trupper.

 

I denna utgåva av Anne Franks dagbok återfinns dagboksanteckningar som tidigare lyfts ut av Annes far, Otto Frank. Dessa textställen utgör drygt trettio procent av boken och understryker att Anne först och främst var en tonårsflicka och en människa – inte en symbol.

 

Anne Franks dagbok har även filmatiserats. 

 

Samt att Netflix har en dramatisering där de via hennes dagbok berättas Anne Franks historia parallellt med berättelser från fem överlevare av Förintelsen i den här dokumentären av Oscarsbelönade Helen Mirren. Den är från +7 år, men jag som har sätt den anser att den kan ses från 10 år med vuxet sällskap.

 

Här kan ni ta del av den enskilda bokrecensionen av Anne Franks dagbok. 

 

Till boken ingår även en handledning.

Drama för unga via Sveriges Radio har skapat en dramatisering baserat på Anne Franks dagbok som är på fem avsnitt. Där jag har samla ett dokument med alla nedladdade avsnitt tillsammans med läsförståelsefrågor framtagna av mig och drama för unga samt en lärarhandledning.

I boken ”Fakta om Anne Frank” får du veta hur hennes korta liv såg ut. Den här boken berättar om barndomen och hennes tid som gömd för att komma undan nazisterna, och vad som hände sedan de upptäcktes och fängslades.Boken handlar om Anne Frank, en ung judinna och hennes upplevelser i Nederländerna under andra världskriget. Hon blev känd för att hon skrev dagbok om vad som hände henne under kriget. När Nederländerna ockuperades av tyskarna, gömde Anne och hennes familj sig i en lägenhet. Där levde de i några år, men en dag blev de upptäckta. 

 

Denna information är uppdelad som lättläst fakta i olika stycken om Annes liv samt lättare information om andra världskriget och förföljelsen av judar. Om det uppstår svåra ord i texten så förklaras de i en tydlig faktaruta. Boken har även flera svartvita fotografier som återspeglar Annes liv.

Det här är en passande bok att använda i undervisningen från åk 4, när man ska arbeta om andra världskriget och förintelsen, då den är en kort, lättläst och inte fullt så skrämmande bok om en ung persons upplever under andra världskriget och där det även ingår färdig arbetsmaterial till lärare som till elever.

 

Här kan ni ta del av den enskilda bokrecensionen av faktaboken Anne Frank.

Anne Franke dagbok som är utgiven i serieformat, är en bok som passar att sätta i händerna på vilken 13-åring som helst som är svår att få intresserad att läsa originalet och som gör den mer lättillgänglig för fler läsare.

Det här är en hyllning till pubertetens obetvingliga energi, under alla omständigheter!

Den här serietolkningen av Anne Franks dagbok är en fantastisk tänkvärd bok som både är rolig och självklart fruktansvärd.

 

Illustrationerna beskriver Annes tankar och känslor på ett fantastiskt sätt och bevarar frustrationen, sårbarheten och hoppet från originaltexten. Samspelet mellan bilderna och texten i den här variationen av Anne Franks dagbok är fantastiska och hemska och gör det viktiga budskapet ännu tydligare.

En berättelse som kommer nära, berör och blir verklig.

Här kan du läsa mer om den grafiska romanen Anne Franks dagbok samt ta del av bilder från boken.

Boken om Anne Frank är en påminnelse om att drömmar kan leva vidare – även när vi själva inte finns kvar att drömma dem.

”Små människor, stora drömmar: Anne Frank” skildrar en ung flickas liv i fångenskap och rädsla, men också hennes drömmar om ett bättre liv. Genom makalöst vackra och starka illustrationer i svartvit och med detaljer i färg är boken en påminnelse om det fruktansvärda som Anne, hennes familj och hundra tusentals andra utsattes för under andra världskriget.

Bookmarkförlag har även tagit fram en lärarhandledning till boken om Anne Frank i barnboksserien ”Små människor, stora drömmar”. Handledningen riktar sig till barn i förskoleklass upp till årskurs 3.

Här kan ni ta del av den fullständiga bokrecensionen av “Små människor, stora drömmar: Anne Frank”, där ni kan se flera bilder ifrån boken och här kan ni läsa mer om flera av de andra böckerna i den fristående bokserien “Små människor, stora drömmar”.

Här har jag skapat en tidslinje från Anne Franks födelse tills hennes död. Här får ni ta del av hennes händelser och människor i hennes närhet. Men ni får även ta del andra viktiga historisk händelser under andra världskriget.

Tidslinjen innehåller rutor med kortfattad text med tillhörande år, eventuellt datum och eventuellt månad, samt en tillhörande bild.

 

Tidslinjen utspelar sig från 1929 till 1947 och innehåller tre stycken pdf som är skapade i liggandes affisch format (A2).

 

Tidslinje går att ta del av via mitt Skolmagi konto.

Jag vill även tipsa er som undervisar barn från ca åk 4 eller har egna barn från den åldern och uppåt att titta på den animerade filmen om Anne Franks dagbok – ANNE FRANK’S DIARY – An animated feature film. 

 

Det går att se hela filmen på Youtube som är på engelska, dock finns det tyvärr ingen undertext. Filmen är ca 1, 30 min lång. 

Jag har även skapat en tidslinje som handlar om andra världskriget från 1939 till 1945.

 Tidslinjen tar upp olika tidshändelser som utspelade sig under från 1939 till 1945. 

Tidslinjen innehåller även historisk fakta som hände under större delen av andra världskriget. Tidslinjen innehåller även fakta om Anne Frank och hennes familjs öde. 

 

Tidslinjen innehåller 7 stycken bilder där den sista bilden handlar om efterkrigstiden. 

 

Tidslinjen är skapad i liggande affischstorlek A2 format. 

Här har jag skapat ett korsord med 17 olika frågor och meningar i sökandet efter ord som förknippas med Andra världskriget och Förintelsen.

Vi var vargar är en gripande  ömsint berättelse i krigets skugga.

 

”Vi var vargar” är en spännande, anslående och välskriven historia som baseras på verkliga barns och familjers öden i slutet av andra världskriget och efter kapitulationen och krigsslutet. Berättelsen är både sorglig och spännande, men framför allt sätter den ljus på de många civila offren i krigets skugga.

Det här är verkligen en berörande och hjärtskärande skildring om barn på flykt som berör en till tårar.

”Pojken som blev kvar” är en gripande och angelägen berättelse som utspelar sig under andra världskriget i det ockuperade Danmark, delvis baserat på verkliga händelser. 

Det här är en historia om barnen som blev kvar under kriget!

”Pojken som blev kvar” synliggör hur det är att leva under det brinnande kriget och hur ett krig kan splittra en familj, en inte alltför ovanlig händelse under andra världskriget. Många barn kom ifrån sina familjer eller övergavs när familjer blev tvingade att fly till blad annat till Sverige. En sorglig historia, men som i denna berättelse dock har ett lyckligt slut.

”Veras krig” är en detaljerad och trovärdig berättelse om barndomen  i krigets vansinne under andra världskriget.

Det här är verkligen en högst viktig och aktuellt bok som ger läsarna en fasansfull inblick i hur det kan vara att drabbas av krig, bombanfall, brist på mat, vatten och bränsle, samt förlusten av nära och kära. 

”Veras krig” är en känslosam och trovärdig berättelse om krigets alla fruktansvärda fasor som skildras detaljerat och realistiskt utifrån tioåriga Veras perspektiv. 

 

Boken utspelar sig under Leningrads belägring 1941, men det kunde lika gärna vara någonstans i Ukraina just nu.

Till boken finns den en lärarhandledning.

Här kan ni ta del av den fullständiga bokrecensionen av Veras krig.

”Lea och Kristallnatten” är en bok som tar oss tillbaka till historiens mörkaste händelser – Förintelsen.

Boken ingår i den fristående bokserien ”Överlevarna” som berättar om avgörande händelser i vår historia som berättas utifrån en flickas perspektiv. Böckerna belyser de hjälteroller som flickor och kvinnor har spelat i olika historiska händelser.

I boken ”Lea och Kristallnatten” får läsaren utifrån flickan Leas utsatthet, mod och förtvivlan leva sig in i det som blir avgörandet till Förintelsen – Kristallnatten.

Här kan ni läsa mer om boken “Lea och kristallnatten” samt ta del av den tillhörande lärarhandledningen. 

Följ med på ett spännande äventyr, och bli en historiespanare du med!

I den lättlästa kapitelboken “Okänd hjälte” får vi följa med på en spännande historiespaning som tar läsarna till Storbritannien under 1930-talet, precis i början av den tyska nazisternas invasion.

 

Boken berättar historien om den 13-åriga flickan Hazel Hill, en okänd hjälte för många. Som tonåring upptäckte hon att hennes matematisk beräkningar bidrog till de allierades seger i andra världskriget i Storbritannien genom det nya planet “Spitfire”.

Författaren Torsten Bengtsson har skapat en engagerande berättelse på ett gripande sätt. Med spännande karaktärer och en drivande text har han skapat en påhittad historia som baseras på verkliga händelser. Tillsammans med illustratören Sandra Fröjds svartvita illustrationer som fångar tidsandan på ett fantastiskt sätt och ger berättelsen liv. Samtidigt stödjer de läsningen och kompletteras av det färgstarka och lockande omslaget, vilket skapar en helhetsupplevelse för läsarna.

Serien Historiespanarna består av fristående berättelser om spännande händelser, personer och levnadsöden ur historien. Med fiktionens hjälp stimulerar böckerna ungas intresse för verkliga historiska händelser, som är fulla av dramatik, vänskap och kärlek. Böckerna passar utmärkt som bredvidläsning i skolarbetet och avslutas med en faktadel om den händelse varje bok baseras på. Sandra Fröjds svartvita illustrationer fångar tidsandan och väcker berättelsen till liv samtidigt som de ger stöd åt läsningen.

Böckerna i den fristående serien “Historiespanarna” är en fantastisk introduktion till vår historia och skapar en lust att läsa mer. De är perfekta som komplement i skolarbetet och som korta högläsningsböcker. Varje bok avslutas med en faktadel om den händelse som boken baseras på. Dessutom finns gratis arbetsmaterial för lärare och elever.

Saras vingar är en italiensk bilderbok om Förintelsen där vi får ta del av ett möte mellan en flicka och en rödhake, en ömsint historia om vänskap och om andra världskrigets mörka år som slutar med suset av vingslag.

En berättelse för att inte får glömma!

Om du som lärare vill läsa Saras vingar högt i din klass (passar i årskurs 3-9) vill vi tipsa om några diskussionsfrågor att utgå ifrån efter läsningen. Högläsningen bör ske så att alla åhörare ser bilderna samtidigt som de får texten läst för sig.

 

Det finns även en lärarhandledning till Saras vingar som riktar sig till åk 4 – 6.

När nioårige Bruno kommer hem en dag upptäcker han att alla hans saker håller på att packas i lådor. Hans pappa, kommendanten, har blivit befordrad och hela familjen måste flytta till ett annat hus långt borta, där det inte finns någon att leka med och inget att göra. Det är dystert och tråkigt på det nya stället och Bruno och hans storasyster vantrivs.

 

Utanför huset finns ett taggtrådsstängsel, som sträcker sig så långt ögat kan nå och på andra sidan stängslet bor märkliga människor i randiga kläder. Det verkar inte vara särskilt trevligt på andra sidan, men Bruno, som drömmer om att bli upptäckare, bestämmer sig för att ta reda på mer om de underliga människorna bakom stängslet. Det är så han lär känna den jämnårige pojken Shmuel, och äntligen får en vän att leka med. En vänskap som får katastrofala följder.Gripande om förintelsen i Auschwitz, sedd genom en nioårig pojkes ögon.

Det här är en gripande och berörde bok som även har filmatiserats.

Jag har även tagit fram diskussionsfrågor till boken.

“Vi kommer snart hem igen” är en gripande, rörande och viktig berättelse i serieformat i den gestaltas sex människors vittnesmål om Förintelsen. Här berättar de om sina liv hur det var, vad som hände dem och deras familjer. Vad de kände. Hur de överlevde. Vad de förlorade. De berättar om svält, förlust, missad skolgång, familjer som slits isär och första mötet med Sverige och hur man fortsätter leva, trots allt.

Här kan ni ta del av den längre bokrecensionen av Vi kommer snart hem igen. Till boken ingår en gratis lärarhandledning.

Kan man berätta för unga barn om om det allra svåraste och fasansfulla i vår historia?

Med hjälp av boken ”Två av allt” har författaren Rose Lagercrantz skriva en varm och berörande bok för barn om judarnas öde under andra världskriget tillsammans med illustratören Rebecka Lagercrantz vackra illustrationer har de skapat en viktig bok om andra världskrigets fasor för unga läsare.

 

Det är en viktig berättelse om den historiska sanningen. Det är en berättelse som berättas ur ett barns perspektiv som förmedlar antisemitism, andra världskriget och förintelsen utan att skrämmas, det är även en berättelse som handlar om en stark vänskap som sträcker sig över världsdelar över ett helt liv och som övervinner allt.

Boken handlar om en stark vänskap som övervinner allt och om det svåra som aldrig får glömmas, förintelsen.

Till boken ingår det även en lärarhandledning.

Via Sveriges radio har man skapat en dramatisering av boken som är uppdelad i fem avsnitt. Berättelsen går att ta del av på svenska, och på alla fem minoritetsspråk som jiddisch.

 

Här har jag laddat ner alla fem avsnitt.

Här kan du ta del av den fullständiga bokrecensionen av Två av allt.

Mellan åren 1939 och 1945 mördade nazisterna cirka 6 miljoner judar i Europa. I faktaboken ”Vilja veta – Förintelsen” berättar författarna sakligt och pedagogiskt om hur detta kunde ske, hur snabbt ett samhälle kan förändras och hur svårt det kan vara att göra motstånd när förändringen väl skett. De människor som överlevde Förintelsen är nu gamla. De blir färre för varje år. Det är viktigt att vi som lever i dag ser till att deras historier inte glöms bort. Vi måste minnas vad som hände. För offrens skull. Och för att det aldrig ska hända igen. ”Genom att hedra de döda, påminner vi de överlevande.”

I faktaboken ”Vilja veta – Förintelsen” berättar författarna sakligt och pedagogiskt om hur detta kunde ske, hur snabbt ett samhälle kan förändras och hur svårt det kan vara att göra motstånd när förändringen väl skett.

 

Boken tar upp ett historiskt och viktigt ämne som ger möjlighet till mer djupgående resonemang. Den är lämplig att använda i undervisningen som en kompletterande läsning och är perfekt för elever som gillar att läsa fakta. Boken passar också äldre ungdomar från 15 år och unga vuxna som söker en lättläst och tillgänglig faktabok.

 

Här kan du läsa mer om boken samt ta del av tillhörande arbetsmaterial.

I fiendens skugga är en historiska berättelser som är en romantisk och spännande bok som utspelar sig i 1940-talets dramatiska krigstid.

 

Det är en lättlästa kapitelbok som är perfekt att läsas av ungdomar på mellanstadiet och högstadiet för ökad insikt om andra världskriget.

Här kan ni ta del av hela recensionen av I fiendens skugga, inklusive den tillhörande lärarhandledningen. 

Svarta rosorna är fartfyllda, spännande och verklighetsbaserade berättelser som ger läsarna en chans att lära sig en hel del om hur det kunde se ut i Sverige under andra världskriget. Här byggs ett krigsäventyr som inte pågår i en fantasivärld utan en historisk fantasy med återspegling hur det kunnat vara. 

 

Här kan du ta del av den fullständiga recensionen.

Här har läraren Ulrica Tackerudh från Frostvikskolan tagit fram ett läsprojekt till boken Uppdraget som är första boken i serien Svarta rosorna samt avslutande uppgifter.

Här levandegör finska vinterkriget ur barnens perspektiv!

“Mot okänt land: Krigets barn” är en gripande och tankeväckande roman skriven av Camilla Lagerqvist.

Boken tar oss med på en resa genom krigets fasor och hur det påverkar de oskyldiga barnen som drabbas. Handlingen kretsar kring en grupp barn som tvingas fly från sitt hemland på grund av finska vinterkriget.

 

Genom Lagerqvists skickliga skildringar får vi som läsare följa Viivi och hennes lilla syster och andra barn på deras farofyllda resa och deras kamp för överlevnad och deras strävan att hitta ett nytt hem i det okända landet.

 

Lagerqvist skildrar deras rädsla, sorg och hopp på ett realistiskt sätt och får läsaren att verkligen känna med dem.

 

En av de stora styrkorna i boken är också hur författaren belyser de svåra frågorna kring krig, flykt och förlust. Lagerqvist lyckas också skapa en balans mellan det mörka och hoppfulla i berättelsen, vilket ger en känsla av hopp mitt i allt lidande.

 

En stark rekommendation för alla som är intresserade av att läsa en gripande och tankeväckande berättelse.

Här kan du läsa mer om boken “Mot okänt land” som är den första boken i serien “Krigets barn”.

“Jag överlevde nazistinvasionen 1944″är en historisk spännande fiktion berättelse som tar sina läsare tillbaka till andra världskriget och förintelsen.

Det här är en otroligt spännande och fängslade bok som baserar sig på verkliga händelser. Kapitlen är skrivna med luftig text och korta kapitel och i handlingen vävs fakta in utan att påverka berättaren. Boken innehåller även en del actionfyllda svartvita illustrationer av Scott Dawson som förstärker handlingen och levandegör berättelsen.

 

Även om detta är ett verk av historisk fiktion, baseras alla händelser och personers öden på verkliga berättelser som författaren Lauren Tarshis stött på under sin efterforskning.

 

Det här är en bok som verkligen passar som högläsning men som lika bra kan läsas individuellt av unga läsare mellan 9-12 år som vill ha spännande böcker som baserar sig på historiska händelser.

 

Här kan ni läsa mer om boken Jag överlevde nazistinvasionen 1944.”  

Tänk om världens öde låg i dina händer...

”Uppdraget i London” är ett riktigt historiskt spännande äventyr som är en otroligt bra bladvändare med högt tempo för bokslukare i åldern 9 till 12 år. Berättelsen håller en på helspänn från första till sista sidan och innehåller spänning, action, dramatiska tidsvändningar, historisk fakta och tidsresor.

”Uppdraget i London” är en tidsresa genom tid och rum och en historiskt spännande bladvändare som tar Milton och Iona genom tidens historia när en tidsresa för dem tillbaka till 40-talets krigshärjade London. Väl där inser dom att de måste se till så att en av andra världskrigets mest avgörande händelser inte får raderas från historien.

Uppdraget i London är den första delen i trilogin Historeväktarna. 

 

Här kan du läsa mer om boken Uppdraget i London och ta del av den tillhörande lärarhandledningen och ett tillhörande. högläsningsprojektet.

”Gömstället i Amsterdam” är den andra boken i trilogin Historieväktarna som med en historiskt spännande och lärorik handling och tillsammans med målande miljöbeskrivningar är en otroligt fängslande bok.

Den här gången får vi följa med tidsresenärerna Milton och Iona när de beger sig tillbaka till 40-talets Amsterdam, mitt under Natzitysklands ockupation under andra världskriget. 

Ett oväntat möte med Anne Frank och hennes familj gör de svårt för Iona och Milton att inte påverka historien.

Här kan ni läsa mer om Gömstället i Amsterdam som är den andra boken i trilogin Historieväktarna, samt ta del av den tillhörande lärarhandledningen.

Flykten från Budapest är en hisnade historia med hög spänningsnivå, med en blandning av fantasi och skrämmande verklighet.

Flykten från Budapest är en informativ bladvändare med historiskt tankeväckande och spännande handling som passar för åldrarna 9 till 15 år och alla historieintresserade vuxna.

”Historieväktarna ~ Flykten från Budapest” har flera konkreta händelser hämtade från krigshistorian så som även de tidigare böckerna i trilogin med böckerna ”Uppdraget i London” och Gömstället i Amsterdam”.

Till boken Flykten från Budapest finns det en lärarhandledning att ladda ner. 

”Falskmyntarna i Berlin” är den fristående fortsättningen på succéserien ”Historieväktarna”, med den historiskt spännande trilogin ”Historieväktarna Fenixtrilogin”

Det här är en hisnade berättelse med hög spänningsnivå, med en blandning av fantasi, fängslande historisk fakta, engagerande livsöden och skrämmande verklighet.

Till boken “Historieväktarna Fenixtrilogin: Falskmyntarna i Berlin” finns det en tillhörande lärarhandledning likt det gör till tidigare böcker i bokserien “Historeiväktarna”.

 

Här kan du läsa mer om boken “Falskmyntarna i Berlin”.

Nobelpristagarna i Köpenhamn är en hisnade bladvändare med hög spänningsnivå, som tar sina läsare med på en tidsresa genom tid och rum, med en blandning av fantasi, fängslande historisk fakta, engagerande livsöden och skrämmande verklighet. En riktig läsupplevelse!

“Nobelpristagaren i Köpenhamn” är en fascinerande och välskriven roman och är den andra delen i ”Historieväktarna Fenixtrilogin” som är en fristående fortsättning på succéserien ”Historieväktarna”.

”Historieväktarna Fenixtrilogin” är verkligen imponerande bokserie som är skickligt skriven, som ger en djupdykning i historien. Författarna beskriver händelser och detaljer på ett noggrant sätt, särskilt fokuserat på viktiga och avgörande verkliga händelser under Andra världskriget med engagerande livsöden och skrämmande verklighet.

Till boken finns det även en tillhörande gratis lärarhandledning att ladda ner som innehåller frågor och tips på övningar att göra innan, under och efter läsning. Det finns även flera skrivuppgifter, där eleverna får arbeta med fakta och skriva berättande texter.

Sofia Z-4515 är ett seriealbum om romer under Förintelsen och berättar om Sofia Taikons upplevelser från 2:a världskriget. Sofia var bara åtta år när hon fördes till koncentrationslägret i Auschwitz-Birkenau. Fång numret, Z-4515, tatuerades på hennes arm. När kriget tog slut kom hon till Sverige med hjälp av Röda Korset. Då var hon fjorton år och helt ensam. Seriedelen vänder sig direkt till elever i årskurs 4–9, Boken innehåller också en kort faktabeskrivning om perioden 1933–1945.

Sofia Z-4515 som e-bok och pdf Ladda ner seriealbumet kostnadsfritt i iBooks Store för läsning på iPad/mac eller som pdf längre ner på sidan.

 

Till e-boken finns en lärarhandledning med kopplingar till kursplaner och centralt innehåll. Och förslag på olika sätt att arbeta med seriealbumet i klassrummet.

Till seriealbumet finns en lärarhandledning, lektionsupplägg, fakta och fördjupning med kopplingar till kursplaner och centralt innehåll och förslag på olika sätt att arbeta med seriealbumet i klassrummet.

Här har jag skapat tre stycken bokaffischer som är fritt att använda för marknadsföring i skolbibliotek, bibliotek och klassrum eller liknade. 

Här har jag skapat en kort informationsfilm om förintelsens offer och händelse.

Under min Youtube videon har jag mer informativ text kring andra världskriget och förintelsens offer.

Här kan du få en virtuell möjlighet att besöka Auschwitz

Här kan ni ta del av en virtuell möjlighet att besöka Auschwitz för den som tar upp det i sin undervisning. Över 200 ställen, vittnesmål, dokument och objekt att ta del av. En utgångspunkt för många samtal och kopplingar till Tex för flippat klassrum.

Ta del av andra världskriget - historiens blodigaste historia.

Historierummet med tema andra världskriget är en dramaserie på fyra avsnitt från Barnen Radion som riktar sig till 9 – 13 år.

 

*Avsnitten kan upplevas som skrämmande, därför kan det vara bra att yngre barn lyssnar tillsammans med en vuxen.

 

Tema andra världskriget. I sex år rasade andra världskriget och kostade flera miljoner människoliv. Men hur kunde det hända? Vad var det som fick nästan hela världen att bli indraget i historiens blodigaste krig?

Här finns alla nedladdade avsnitt.

Moritz minne

I våras dog Calles morfar Moritz när han var 88 år. Sen hittades ett antal gammalmodiga kassettband. ”Till Calle” stod det på dem.

Calles gamle morfar Moritz dör och lämnar efter sig ett antal gammalmodiga kassettband. ”Till Calle” står det på dem. Men Calle lyssnar inte på banden. I flera månader står morfars antika bandspelare bredvid Calles säng. Varje gång pojken vänder huvudet åt det hållet tänker han på morfar.

Det är så typiskt Moritz att hänga sig kvar till och med efter döden och ge stackars Calle dåligt samvete.

Men en dag börjar Calle lyssna. Morfar berättar om sitt liv, om det hemska kriget, om allt som hände honom i lägren, så att Calle har det som minne för framtiden.

Och Calle tänker inte gå omkring hela livet och hålla allt för sig själv, som morfar gjorde. Calle tänker berätta för alla som orkar höra. Berätta för dig.

I 6 avsnitt som är alla 15 min långa får vi ta del av Moriz berättelse ifrån Sveriges barnradio.

 

OBS! Även om dramatiseringen riktar sig till unga mellan 9 – 12 år så kan den upplevas som otäck. Ha gärna en vuxen i närheten när du lyssnar!

 

Här kan du ta del av de färdig nedladdat avsnitten Calles morfar Moritz berättelse om sina minnen från andra världskriget.

Hur var det att växa upp i ett Europa som var influerat av nazismen?

I 6 korta tecknade filmer berättar överlevarna: Arek Herch, Ruth Rogoff, Trude Silman, Heinz Skyte, Martin Kapel och Suzanne Rappaport-Ripton från andra världskrigets koncentrationsläger.

 

Här får vi möta olika barns upplevelser av flyktförsök, motstånd och koncentrationsläger under andra världskriget.

 

Varje film avslutas med kort textad information. Därefter är de korta intervju med berättaren som vuxen. Vad hände med dem efter koncentrationslägren?

 

Filmerna riktar sig till elever från ca åk 4, dock är dokumentären på engelska med svensk textning så hörförståelsen i engelskan behöver vara bra samt att eleverna behöver hinna med att läsa den svenska textade översättningen.

 

Tänk på att dokumentären kan öppna upp för diskussion och frågor och det kan vara bra om man berättar för föräldrarna innan man ska se dokumentären om eleverna går i åk 4.

Här kan ni ta del av den 50 min långa dokumentären.

Miniutställning: Anne Frank – "Om jag bara får vara mig själv".

Anne Frank – “Om jag bara får vara mig själv” är en miniutställning som du kan skriva ut och sätta upp, för att visa på t. ex. ditt bibliotek eller din skola i samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari. Då utställningen är ett samarbete med Anne Frank House i Nederländerna är användningen begränsad: den får endast visas inom Sverige och endast till och med år 2020.

 

Utställningen har sin utgångspunkt i Anne Franks liv och utforskar teman som identitet, fördomar och synen på den andre. I levande historias minnesdag kalendarium finner du material du kan ladda ner och visa upp som en utställning, så vi tillsammans kan hjälpas åt att sprida information och uppmärksamma Förintelsens minnesdag.  

 

På levande historias hemsida finns även flera andra miniutställningar du kan ladda ner, som ”Aldrig mer! Om folkmord”, ”Aktion T4-människosynen i Nazityskland”, ” Romer under förintelse”, ”70 år sedan befrielse” ”Fakta och levnadsöden från Förintelsen, Rwanda och Srebrenica” och ” Om Raoul Wallenberg: För mig finns inget annat val”.

Här kan ditt bibliotek eller skola skriva ut Forum för levande historias miniutställning Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige.

Miniutställningen har tagits fram i samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari. “Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige” handlar om de ensamkommande tysk-judiska flyktingbarn som kom till vårt land under slutet av 1930-talet. Totalt räddades ungefär 500 barn till tryggheten i Sverige, men i många fall förlorade de i Förintelsen både sina föräldrar och syskon, som inte fick komma med.

 

Berättelserna fokuserar på ett antal barn i åldrarna två till sexton år och som kom ensamma till Sverige från olika delar av Tyskland och det införlivade Österrike.

Miniutställningen går att ladda ner som PDF och skriva ut för att kunna visas på skolor och bibliotek. Det ska även gå att kunna lyssna på texterna i den nedladdningsbara PDF:en via en audio guide och spela upp dem i mobilen.

 

Läs mer om och ladda ner Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige här.

Här finns en pdf fil från Sli med förslag på filmer kring förintelsen.

Här finner ni samlat material med tema förintelsen, där ni även kan hitta lärarhandledningar till böcker som jag inte har nämnt här. 

Här kan ni även ta del av boktips på boken “Om det var krig i Norden” som är ett tankekpriment till bok om det var krig i Sverige.

Dela gärna detta inlägg: