Banbrytande badass brudar av Mackenzie Lee & Petra Eriksson

Mckenzie Lee var en historiestudent som blev alltmer frustrerad över hur få kvinnor hon fick läsa om och de som väl fanns med i hennes böcker var oftast vita, västerländska och heterosexuella kvinnor. Hon började då berätta om olika inspirerande och fascinerande kvinnor hon stött på i historien. För detta använde hon sitt Twitter-konto och dessa poster utmynnade sedan till denna boken “Banbrytande badas brudar”.

Här får vi ta del av 52 av författarens favoritkvinnor genom historien. De kommer från alla tider, världsdelar, socioekonomiska situationen, könsidentiteter och hudfärger. De är drottningar, vetenskapskvinnor, idrottare, politiker, spioner, krigare, fredsmäklare, brottslingar och skurkar. De sätter trender, bryter ned barriärer, gör uppfinningar och uppror. Var och en av dem har visat mig otaliga sätt att vara en stark kvinna och en stark människa.

Det jag gillar med den här boken utöver andra liknande böcker som jag tagit del av är att den är väldigt inkluderade då de är kvinnor från olika socioekonomiska situationen, könsidentiteter och hudfärger. Varav flera av kvinnorna biografier har jag inte hört talas om innan jag tog del av boken.

Alla kvinnor är inte praktexemplar då vissa av dom är våldsamma, skoningslösa och direkt kriminella, men de är bra att även dessa kvinnor lyfts fram på samma sätt som vi gör med männen i historien.

Även om jag tycker att texten är på gränsen för liten och svårlästa så är det en underhållande och berikande biografier tillsamman med ett stilfullt porträtt av varje kvinna där jag anser att flera av bilderna är på gränsen för mörklagda.

Utöver det så är det en rikt illustrerad hyllning till förbisedda kvinnliga pionjärer – Ett måste för alla som älskar Godnattsagor för rebell tjejer.

Jag har i ett tidigare boktema inlägg “Internationella kvinnodagen” samlat recensioner om liknande böcker med material som ni kan ta del av här.

Boktitel: Banbrytande badass brudar: 52 kvinnor som förändrat världen

Författare: Mackenzi Lee

Illustratör: Petra Eriksson

Målgrupp: 9 – 12 år, men fungerar verkligen till högre åldrar som till vuxna

Kategori: Historiska kvinnor, historia, fakta, förr i tiden

Bokförlag: Mima förlag

Ta del av boken som E-bok via Storytel & Nextory.

ISBN: 9789188681515

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus, Bokfynd

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar