Sockdrottningen i landet Annorlunda av Nathea Anemyr, Andreas Hasselberg & Mia Fransson

Idag den 21/3 är det internationella Downs syndrom dagen. En person med Downs syndrom föds med extra kromosom något som Nathea Anemyr så fint beskriver att man är född med kärleks- och godhetskromosom” som hennes storasystern Noelle är född med.
Nathea Anemyr och hennes syster Noelle låg bakom det stora uppsvinget för Rocka sockorna-dagen i Sverige under 2015 och står bakom instagram kontot @rockeverysock och nu har Nathea även skrivit boken ”Sockdrottningen i landet Annorlunda” tillsammans med författaren Andreas Hasselberg och designern och illustratören Mia Fransson.
”I bilderboken ”Sockdrottningen i landet Annorlunda” får vi läsa berättelsen om hur systrarna Noelle och Nathea trotsar kungens regler och sprider glädje bland de förtryckta människorna i landet Likadant. Till sin hjälp har de en trebent hund och en stor väska med färgglada sockor som de delar ut. För visst har du känt den magiska kraft som uppstår när du rockar dina sockor och vågar vara lite annorlunda?”
Det här är en fantastiskt bilderbok och högläsningsbok om människors lika värde och de fina att vara annorlunda.
Med bokens hjälp finns möjlighet att öppna till betydelsefulla samtal i barngrupp och kan även användas som verktyg i barngrupp när man arbetar med barnkonventionen och artikel om barnens lika värde.
I boken får vi ta del av hur systrarna som bland annat får en helt träd att växa i sin trädgård där det på grenarna hängde olika sockor i alla olika färger och former. något som kan vara en rolig idé att själv göra ett ”Rockarsockorträd” på förskolor och skolor samma dag som vi rockar sockorna, så som förskolan Bjurhovdasmyckets i Västerås gjort.
Bild

Förskolan Bjurhovdasmyckets i Västerås har gjort ett ”Rockarsockarträd” med strumpor från kvarglömt lådan, några från pappor och mammor, några trasiga och en strumpbyxa med slitna knän och det finns alltid plats för fler udda och ovanliga strumpor. Ta del av fler bilder från detta sockträd via Instagram kontot @fantasifroknarna.
Provläs boken genom att klicka på bilden.
Det jag gillar extra med boken är att den riktar sig till lite yngre barn från 3 till 6 år där det kan vara lättare att få yngre barn att acceptera att det är ok att vara annorlunda och framförallt olika, speciellt i det samhälle som vi lever idag där många ungdomar och vuxna följer stilar och trender slaviskt och vill absolut inte sticka ut i mängden.
Jag har i ett tidigare inlägg skrivit om liknade böcker, men som främst lyfter personer med Downs syndrom som i boken ”Jag älskar dig så mitt hjärta brister”, den fristående trilogin ”Lea Lejontämjare” och ”Timmy Kent och de mystiska morötterna”.

Rocka sockorna material.

Det finns en Rocka sockorna sång.
Texten finns även med ackord och text, med tecken som stöd TAKK och med bilder. Och det finns även en rocka sockorna dans.
Färglägg strumpmallar via Tecken som Stöd sidan.
Man kan även färglägga strumpor med hjälp av Rutan och Randans mallar.
De fristående poddavsnitt “Hårda ord” får vi ta del av vad man får man säga till en kompis och hur talar vuxna till varandra? I tv visas program där deltagarna blir förolämpade, utskällda och utröstade. Får man verkligen göra så? Hur känns det när någon talar till oss med så hårda ord? Ett program för lågstadiet som berör barns värdegrund och värderingar i förhållande till kamrater.
I avsnittet Olika får vi ta reda på varför vi tar på oss udda strumpor varje år den 21 mars.Här får vi höra om när systrarna Nathea och Noelle är ute på stan och det händer det att andra människor pekar på Noelle. Hon har Downs syndrom vilket gör att hon pratar och ser lite annorlunda ut. Nathea bestämde sig för att starta “Rocka sockorna”. Genom att ta på sig olika sockor kan man visa att man gillar att vi människor är olika. Massor av personer tog på sig olika strumpor och Nathea fick vara med i tv.

Till Hårda ord finns lärarhandledning.

Bild

Gullis lästips rockar sockorna.
Givetvis är jag med och rockar sockorna för att hylla olikheterna och stå upp för människornas lika värd och rättigheter.

Illustratör: Mia Fransson
Målgrupp: 3 – 6 år
Kategori: Bilderbok, olika, annorlunda, lika värde, barnkonventionen, rocka sockorna, Downs syndrom
Bokförlag: Beta Pedagog
ISBN: 9789188009838
Ta del av boken via: Adlibris, Bokus, Bokfynd.nu & Beta Pedagog 

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...