Sockdrottningen i landet Annorlunda av Nathea Anemyr, Andreas Hasselberg & Mia Fransson

Bild

Idag den 21/3 är det internationella Downs syndrom dagen. En person med Downs syndrom föds med extra kromosom något som Nathea Anemyr så fint beskriver att man är född med kärleks- och godhetskromosom” som hennes storasystern Noelle är född med.
 
 
 
 
 
 

Bild

 
Nathea Anemyr och hennes syster Noelle låg bakom det stora uppsvinget för Rocka sockorna-dagen i Sverige under 2015 och står bakom Instagram kontot @rockeverysock och nu har Nathea även skrivit boken ”Sockdrottningen i landet Annorlunda” tillsammans med författaren Andreas Hasselberg och designern och illustratören Mia Fransson.
 
”I bilderboken ”Sockdrottningen i landet Annorlunda” får vi läsa berättelsen om hur systrarna Noelle och Nathea trotsar kungens regler och sprider glädje bland de förtryckta människorna i landet Likadant. Till sin hjälp har de en trebent hund och en stor väska med färgglada sockor som de delar ut. För visst har du känt den magiska kraft som uppstår när du rockar dina sockor och vågar vara lite annorlunda?”
 
 
 
Det här är en fantastiskt bilderbok och högläsningsbok om människors lika värde och de fina att vara annorlunda. Med bokens hjälp finns möjlighet att öppna till betydelsefulla samtal i barngrupp och kan även användas som verktyg i barngrupp när man arbetar med barnkonventionen och artikel om barnens lika värde.
Mitt digiloga klassrum har tagit fram ett samtalsmateriel kring boken.
 
 
 
 
 

Bild

 
I boken får vi ta del av hur systrarna som bland annat får en helt träd att växa i sin trädgård där det på grenarna hängde olika sockor i alla olika färger och former. något som kan vara en rolig idé att själv göra ett ”Rockarsockorträd” på förskolor och skolor samma dag som vi rockar sockorna, så som förskolan Bjurhovdasmyckets i Västerås gjort.
 
 
 
 
 

BildFörskolan Bjurhovdasmyckets i Västerås har gjort ett ”Rockarsockarträd” med strumpor från kvarglömt lådan, några från pappor och mammor, några trasiga och en strumpbyxa med slitna knän och det finns alltid plats för fler udda och ovanliga strumpor. Ta del av fler bilder från detta sockträd via Instagram kontot @fantasifroknarna.

 
 
Det jag gillar extra med boken är att den riktar sig till lite yngre barn från 3 till 6 år där det kan vara lättare att få yngre barn att acceptera att det är ok att vara annorlunda och framförallt olika, speciellt i det samhälle som vi lever idag där många ungdomar och vuxna följer stilar och trender slaviskt och vill absolut inte sticka ut i mängden.
 
 
 
 
 
 

Bild

 

Jag har även tagit fram ett pysselhäfte inför Downs syndrom dagen med Rocka sockorna tema. Jag har också ett temainlägg “Downs syndrom & Rocka sockorna dagen 21/3”, där jag tipsar om andra böcker med barn med Downs syndrom och olika aktiviteter som kan göras denna dagen.

Boktitel: Sockdrottningen i landet Annorlunda

Författare: Nathea Anemyr Andreas Hasselberg

Illustratör: Mia Fransson

Målgrupp: 3 – 6 år

Kategori: Bilderbok, olika, annorlunda, lika värde, barnkonventionen, rocka sockorna, Downs syndrom

Provläs boken

Samtalsmaterial 

BokförlagBeta Pedagog

ISBN: 9789188009838

Ta del av boken via: AdlibrisBokusBokfynd.nu & Beta Pedagog

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar