Downs syndrom & Rocka sockorna dagen – 21/3

Med detta temainlägg kommer du kunna ta del av massa underhållande boktips, tips på olika lektionsmaterial och pyssel samt tips på olika sidor och program som är till för att användas inför denna Downs Syndrome - Rocka sockorna dagen 21/3 och för att hyllas allas unika olikheter och uppmärksamma och upplysa om Downs syndrom.

*Denna sida innehåller reklam för egen verksamhet.

Du är väl med och uppmärksammar allas lika värde trots våra olikheter?!

Den 21 mars är världsdagen för Downs syndrom. Datumet är valt med omsorg eftersom personer med Downs syndrom har tre exemplar av kromosom nummer 21. och själva kromosomerna påminner om strumpor därför som man valt just strumpor som symbolisk sak. 

Här nedan tänkte jag tipsa om massa underhållande materiel och självklart boktips som passar att användas inför denna dagen för att hyllas alla olikheter och uppmärksamma och upplysa om Downs syndrom.

Jag rockor sockorna på Downs syndrom dagen den 21/3 för att jag vill hylla alla människors olikheter och lika värde, för att vi ska behandla alla med respekt, rättigheter och kärlek, genom att bära olika strumpor.

“Jag älskar dig så att mitt hjärta brister” är en rikt illustrerad kapitelbok med fina bilder i mjuka, glada färger som riktar sig för ungefär sex- till tioåringar. Eftersom det är relativt omfattande textmassa så lämpar sig boken som högläsning bok och passar även bra att dela upp till flera läs tillfällen med hjälp av de olika kapitlen i boken och som även öppnar även upp för diskussion för det eventuella frågetecken som dyker upp.

Boken “Jag älskar dig så att mitt hjärta brister” visar en stor respekt för barnens känslor genom att ta dem på allvar medan den sätter vuxnas fördomar på prov och under kritik. Samtidigt rör sig barnen i en värld där verklighet och fantasi går i varandra, precis så som det är – och borde vara – i barnens värld.

“Hugo är en pojke med Downs syndrom. Hugos utvecklingsstörning nämns aldrig rakt ut och är inte heller något som flickan Selma på minsta vis är medveten om, för henne är Hugo den finaste, underbaraste och speciellaste pojke i hela skolan, hennes prins och kung och bästa vän. Vi vuxna ser Hugos typiska utseende på bilderna och förstår genast – fast gör barnen det på samma sätt?”

Här kan du läsa mer om högläsnings och bilderboken “Jag älskar dig så att mitt hjärta brister” som riktar sig till barn mellan 6 till 10 år.

I bokserien “Lea Lejontämjare” får vi läsa om bästa vännerna Lea och Elliot som tillsammans upplever flera olika spännande och smått läskiga vardagsäventyr som med hjälp av en massa fantasi blir till underhållande och fartfyllda äventyr som stärker vänskapen mellan barnen.

Alla tre böcker handlar om leken som växer fram mellan fantasi och verklighet. Här får vi följa Elliot som är stor och stark och oftast upplevs som hjälten i böckerna. och Lea är en förstående och snäll, men hon är även ganska tuff.

 

Eftersom Elliot även har Downs syndrom så använder sig barnen av stödtecken i deras samtal dessa TAKK-tecken (tecken som stöd) kan man slå upp i slutet av varje enskild bok för att se hur de kan göras.

Här kan du läsa mer om det tre bilderböckerna i trilogin “Lea Lejontämjaren” som riktar sig till barn mellan 3 till 6 år samt ta del av enskilda lärarhandledningar till respektive bok.

I boken om “Timmy Kent och de mystiska morötterna” har det på ett fint sätt lyckats få till en likvärdig spegling både &t barn med Downs syndrom och barn som har en assistent i sin vardag. Boken berör även ämnet om vad som är rätt och fel på samma gång samtidigt är det en bok som tar upp glädjen med odlings intresset.

Den här är en välskriven och lättläst bok med enkel text och få sidor tillsammans med färgglada illustrationer.

 

Det här är en bok som verkligen öppnar upp för samtal om likheter och olikheter och möjligheten att diskutera rätt och fel.

Det här är den sjätte fristående delen i bokserien Barnen i Lyckeskolan.

 

I varje bok får vi möta ett av barnen i klassen där var och en av dem har sina egen berättelse. Det innebär att vi får träffa en mångfald utav barn som alla har sina unika drömmar, erfarenheter och livssituationer. På så sätt skildrar klassen samma mångfald som vi möter i samhället.

 

Här kan du läsa mer om den lättlästa boken “Tommy Kent och de mystiska morötterna” som riktar sig till unga läsare mellan 5 till 9 år samt ta del av  den pedagogiska handledningen.

“Barnen i Kramdalen – En saga om fördomar och barns olikheter” här är en klassisk saga om ett mycket viktigt ämne. Boken ska bidra till att öka förståelsen för andra, även för de som är födda med särskilda behov eller har andra förutsättningar. Sagan visar att alla är unika och har olika värdefulla egenskaper. I slutet av boken finns det även frågor som kan användas som diskussionsunderlag mellan barn och vuxen. 

Det här är verkligen en bra bok att använda som verktyg i värdegrundsarbetet när man pratar om allas lika värde och barns olikheter.

Med bokens hjälp kan man öppna upp för diskussion med barnen om att alla är olika och att allt inte går att se. Att inte döma, anta eller tro – genom att titta på någon. Till sin hjälp kan man använda klassfoton med en salig blandning figurer som finns längst bak i boken.

 

Här kan du läsa mer om boken “Barnen i Kramdalen – En saga om fördomar och barns olikheter” som är en högläsningsbok som riktar sig till barn mellan 4 till 10 år. 

Det finns en flicka som föddes med med Downs syndrom och med extra kromosom, “en kärleks- och godhetskromosom” något som Nathea Anemyr så fint beskriver att hennes storasystern Noelle är född med. 

Nathea även skrivit boken ”Sockdrottningen i landet Annorlunda” tillsammans med författaren Andreas Hasselberg och designern och illustratören Mia Fransson.

”I bilderboken ”Sockdrottningen i landet Annorlunda” får vi läsa berättelsen om hur systrarna Noelle och Nathea trotsar kungens regler och sprider glädje bland de förtryckta människorna i landet Likadant. Till sin hjälp har de en trebent hund och en stor väska med färgglada sockor som de delar ut. För visst har du känt den magiska kraft som uppstår när du rockar dina sockor och vågar vara lite annorlunda?”

Det här är en fantastiskt bilderbok och högläsningsbok om människors lika värde och de fina att vara annorlunda.

 

 

Med bokens hjälp finns möjlighet att öppna till betydelsefulla samtal i barngrupp och kan även användas som verktyg i barngrupp när man arbetar med barnkonventionen och artikel om barnens lika värde.

Sidan Mitt digiloga klassrum har tagit fram ett samtalsmaterial kring boken “Sockdrottningen i landet Annorlunda”. I slutet finns även några tips för aktiviteter kring Rocka sockorna. 

I boken får vi ta del av hur systrarna som bland annat får en helt träd att växa i sin trädgård där det på grenarna hängde olika sockor i alla olika färger och former.

 

 

Det kan vara en rolig idé att själv göra ett ”Rocka sockor träd” på förskolor och skolor samma dag som vi rockar sockorna, så som förskolan Bjurhovdasmyckets i Västerås och Fantasi fröknarna har gjort.

“Sockdrottningen i landet Annorlunda” är en bilderbok som riktar sig till barn mellan  3 till 6 år där det kan vara lättare att få yngre barn att acceptera att det är ok att vara annorlunda och framförallt olika, speciellt i det samhälle som vi lever idag där många ungdomar och vuxna följer stilar och trender slaviskt och vill absolut inte sticka ut i mängden.

 

Här kan du läsa mer om boken “Sockdrottningen i landet Annorlunda.”

Nathea Anemyr och hennes syster Noelle låg bakom det stora uppsvinget för Rocka sockorna-dagen i Sverige under 2015 och står bakom Instagram kontot @rockeverysock.

I pekboken “Lilla Adelina – Mina första tecken” får läsarna möjlighet att möta Adelina, en livlig och sprudlande flicka med Downs syndrom, som använder tecken som stöd för sin kommunikation. Boken tar läsarna med på en vardagsnära berättelse genom en helt vanlig dag hemma hos Adelina.

 

Boken är fylld med färgrika bilder som berättar om morgonrutinerna, matstunden, leken, toabesöket, bus med pappa och kramar till nallen.

Boken är utformad med korta och enkla meningar som innehåller de allra första tecknen som ditt barn behöver, som att äta och sova. Den teckenbaserade kommunikationen presenteras parallellt med ett tecken per uppslag tillsammans med bilden och den korta texten, där det tecknade ordet förtydligas både genom markerad text och tecken som stöd (TAKK). Det är en perfekt bok för att lära er att teckna tillsammans på ett lekfullt sätt. Genom att använda tecken blir det viktigaste ordet i varje mening tydligt och samtalstempot saktas ner.

Här kan du läsa mer om boken “Lilla Adelina – mina första tecken”.

Via LL-förlaget finns flera lättlästa böcker med böcker om Downs syndrom.

  • Anna på Brännö av Agneta Slonawski

  • Böckerna om Moa och Miranda av Monika Byekwaso

  • Funkisfestivalen – en tävling för vinnare av Helene Lumholdt

  • Böckerna om grannarna på gruppboendet Bofinken av Ann Gomér

  • Johans poesi av Johan Johansson

  • Mats Melin – från Hudik med kärlek av Mats Ahlsén

  • Hitta hem av Marie Albertsson

 

Via Idus förlag finns boken Skön är hamnen av Elin Lindholm. 

 

Det är en spännande och kuslig historia som är en berättelse om vänskap och kärlek bortom tid och funktionsvariationer.

 

Till boken finns även en tillhörande lärarhandledning.

I böckerna om Greta får vi lära oss mer om Downs syndrom – och teckenspråk!

 

Böckerna som finns ute är Greta börjar skolan, Greta går på kalas och Greta får ett syskon.

Via Lumenos förlag har vi böckerna om Greta som har Downs syndrom och om hennes syster Anna.

 

Det här är viktiga böcker som ger enkel faktainformation om vad det innebär att ha Downs syndrom och förklarar på ett lättfattligt och fint sätt.

 

Med i böckerna finns också ett antal exempel på illustrerat teckenspråk som är spännande för läsaren och visar på hur Anna och Greta pratar med varandra.

 

De är ovärderliga böcker att använda till hjälp att berätta om vad Downs syndrom innebär, både för föräldrar, syskon och skolpersonal, samt det vetgiriga barnet. 

I från Triumf förlaget har vi det fristående böckerna om Adelina som är böcker som är inspirerad av Adelina en 7 årig tjej med Downs syndrom.

Nu finns böckerna:

Adelina & de rockiga sockorna

Adelina & gosedjursfesten

Adelina på spökjakt

Lilla Adelina – Mina första tecken

 

Vill du veta mer om författaren Adelina och hennes mamma Linda Wenthe följ dem gärna på instagramkontot @teckensomstod

 
 

Att rocka sockorna är enkelt!

 

Genom att ta på dig olika strumpor hyllar du olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter.

 

Initiativet kommer ursprungligen från USA med namnet ”Rock your socks”. 2014 initierade Svenska Downföreningen kampanjen “Rocka dina sockar”. 2015 kom det stora genombrottet i sociala media med draghjälp av Nathea Anemyr, som har en syster med Downs syndrom.

Gullis lästips rockar sockorna!

Givetvis är jag med och rockar sockorna för att hylla olikheterna och stå upp för människornas lika värd och rättigheter.

Här har jag skapat ett underhållande pysselhäfte med material inför Down syndrom dagen och Rocka sockorna dagen den 21/3.

 

Pysselhäftet finns även att ta del av på engelska – Crazy sock day and Downs syndrome day craft. 

Spela videoklipp

Häftet består av:

 

Två olika mandalas med strumpmotiv att färglägga.

 

Fyra stycken strumpor med olika motiv på med möjligheten att färglägga hur du vill samt två strumpor som är helt tomma så man kan färglägga dem hu man vill och lägga till valfria mönster. Strumporna kan sedan användas för att smycka klassrummet och skolan på olika sätt.

 

Två olika färgläggningsbilder med olika barn med överskrift som ”Vi är alla olika, men lika unika!”och texten ”Alla är olika, lika unika!

 

En sida med lätta skrivuppgifter om vad som gör dig unik.

 

Åtta olika klassrumsdekorationer med en ram av strumpor, där vissa har två olika strumpor att färglägga och med text som ”Jag rockar sockorna”, ”Jag rockar sockorna 21/3”, ”Vi rockar sockorna”, ”Vi rockar sockorna 21/3 ”, texten går även att färglägga.

 

Materialet finna att ta del av på mitt skolmagi konto och riktar sig till barn mellan Förskoleklass till åk 6.

Här kan ni se hur eleverna i åk 2 från Tingbergsskolan använder sig av materialet. 

Även sidan Mitt digiologa klassrum har skapat ett arbetshäfte samt ett visuellt stöd som kan användas för att förklara varför Rocka sockorna är just den 21 mars. Tips är att också se filmen “Max förklarar allt med Rocka sockorna som finns på Youtube.

 

Även Fröken Ljusta har skapat ett häfte med några  färgläggningsbilder.

 

Samt att Skolfröken har skapat några vimplar med strumpor där det står Rocka sockorna.

 

 

Även Fröken Anna  har skapat olika material kring Rocka sockorna tema och Down syndrom dagen.

Educreation by me har skapat några bokmärken och madalas.

 

Samt att Svenska Donsyndromföreningen och Rutan och Randan  har olika strumpor man kan färglägga. 

 

Här kan du göra ett test om Down syndrom med sant eller falskt svar.

 

Här har jag även samlat massa material kring Down syndrom dagen och Rocka sockorna temat.

 

Via Skolmagi.nukan ni ta dela va massa annat material.

Via min butik på Skolmagi.nu kan ni även ta del av ett material som heter “Jag är en fantastisk person” som även finns på engelska.

 

Ett material  som uppmuntra dina barn att tänka på vad som gör dem unika,  speciella och hur fantastiska de är.

 

Att slutföra meningarna i ballongerna hjälper dem att inse att de har många speciella egenskaper och talanger som kan värderas av andra.

 

Perfekt att använda för att visa dina elever att världen är full av underbara skillnader som är viktiga och bra!

Här kan du ta del av två olika alfabet, ett färgglatt, humoristiskt och normbrytande väggalfabet med tillhörande bänkalfabet, samt ett väggalfabet med tillhörande bänkalfabet med färgglada och humoristiska djur.

 

Båda alfabeten inkluderar tydliga TAKK-symboler (handalfabetet) som symboliserar varje enskild bokstav.

 

De två olika alfabeten består av Sveriges alfabet med 29 färgglada omslag och tydliga bokstäver i både versaler och gemener. Varje bokstav är försedd med en bild som symboliserar bokstaven, samt ett beskrivande ord baserat på bilden. Dessutom finns tillhörande TAKK-symboler som är baserade på det svenska handalfabetet.

 

Vid varje enskild nedläggning ingår följande:

– Väggalfabet i A4-format
– Väggalfabet i A3-format
– Väggalfabet med dubbla bokstäver på ett A4-format i liggande position
– Bänkalfabet med samtliga bokstäver och tillhörande TAKK-symboler.

 

Via min butik på Skolmagi kan du ta del av materialet.

Här kan ni se hur barngruppen 3 till 6 år på Kajens förskola arbetade tillsammans i par.

 

Efter att ha läst berättelsen om ”Strumpmonstret”  deltog barnen i ”Strumpjakten”, där de parvis letade efter 14 olika strumpor som pedagogerna hade gömt på olika platser inne på förskolan. Det blev ett fint samarbete mellan de äldre och yngre barnen.

 

Självklart rockade även alla barnen sina sockor med olika par på vardera fot för att uppmärksamma att alla är olika men lika unika! 

 

*Jag har fått tillåtelse av pedagogerna på Kajens förskola att anväda mig av bildern.

”Strumpjakten” är en rolig och lämplig aktivitet för barn i åldrarna 3 till årskurs 3.

 

Det är en perfekt aktivitet att genomföra på Downs syndrom-dagen och ”Rocka sockorna”-dagen den 21/3 under (även känd som Crazy Sock Day på engelska).

 

I denna spännande aktivitet har “Strumpmonstret” varit framme och gömt 14 olika strumpor med olika motiv. Nu är det upp till barnen att leta efter dessa gömda strumpor med hjälp av sin checklista och markera varje strumpa de hittar.

 

Genom att leta efter strumpor får barnen inte bara en underhållande uppgift, utan de får också möjlighet att vara aktiva och röra sig utomhus i frisk luft. Det är en fantastisk kombination av lek och motion!

Materialet “Strumpjakten” går att ladda ner via min butik på Skolmagi.

 

Materialet finns även att ladda ner på engelska “The crazy sock hunt”.

Det finns även en Rocka sockorna sång.

Här finns texten till Rocka sockorna låten, det finns även text med ackord och text, med tecken som stöd TAKK och med widgetbilder. 

Dansa till låten med Evelina Lindahl dansvariation.

I UR fristående poddavsnitt “Hårda ord” får vi ta del av vad man får man säga till en kompis och hur talar vuxna till varandra? I tv visas program där deltagarna blir förolämpade, utskällda och utröstade. Får man verkligen göra så? Hur känns det när någon talar till oss med så hårda ord? Ett program för lågstadiet som berör barns värdegrund och värderingar i förhållande till kamrater.

avsnittet Olika får vi ta reda på varför vi tar på oss udda strumpor varje år den 21 mars. 

 

Här får vi höra om när systrarna Nathea och Noelle är ute på stan och det händer det att andra människor pekar på Noelle. Hon har Downs syndrom vilket gör att hon pratar och ser lite annorlunda ut. Nathea bestämde sig för att starta “Rocka sockorna”. Genom att ta på sig olika sockor kan man visa att man gillar att vi människor är olika. Massor av personer tog på sig olika strumpor och Nathea fick vara med i tv.

Till Hårda ord finns lärarhandledning.

Svenska Down förningen vill förstärka budskap om allas människors potential och lika värde och har de tagit fram kampanjen ”Berika. Inte begränsa”. Syftet är att nå ut med budskapet om hur olikheter berikar allas våra liv och bidrar till ett mänskligare samhälle.

 

Basen i kampanjen är en kort video där de porträtterar flera personer med Downs syndrom och hur andra människor i deras närhet fått uppleva hur livet berikas tillsammans med dem.

Om du gillar denna sida med tips inför Downs syndrom dagen och Rocka sockorna temat den 21/3, får du gärna tipsa andra om sidan och tagga gärna @Gullislastips. Om du har tips på liknade material eller boktips får du gärna kontakta mig.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar