Downs syndrom & Rocka sockorna dagen – 21/3

Du är väl med och uppmärksammar allas lika värde trots våra olikheter?!

Den 21 mars är världsdagen för Downs syndrom. Datumet är valt med omsorg eftersom personer med Downs syndrom har tre exemplar av kromosom nummer 21. och själva kromosomerna påminner om strumpor därför som man valt just strumpor som symbolisk sak. 

Här nedan tänkte jag tipsa om massa underhållande materiel och självklart boktips som passar att användas inför denna dagen för att hyllas alla olikheter och uppmärksamma och upplysa om Downs syndrom.

“Jag älskar dig så att mitt hjärta brister” är en rikt illustrerad kapitelbok med fina bilder i mjuka, glada färger som riktar sig för ungefär sex- till tioåringar. Eftersom det är relativt omfattande textmassa så lämpar sig boken som högläsning bok och passar även bra att dela upp till flera läs tillfällen med hjälp av de olika kapitlen i boken och som även öppnar även upp för diskussion för det eventuella frågetecken som dyker upp.

Boken “Jag älskar dig så att mitt hjärta brister” visar en stor respekt för barnens känslor genom att ta dem på allvar medan den sätter vuxnas fördomar på prov och under kritik. Samtidigt rör sig barnen i en värld där verklighet och fantasi går i varandra, precis så som det är – och borde vara – i barnens värld.

“Hugo är en pojke med Downs syndrom. Hugos utvecklingsstörning nämns aldrig rakt ut och är inte heller något som flickan Selma på minsta vis är medveten om, för henne är Hugo den finaste, underbaraste och speciellaste pojke i hela skolan, hennes prins och kung och bästa vän. Vi vuxna ser Hugos typiska utseende på bilderna och förstår genast – fast gör barnen det på samma sätt?”

Här kan du läsa mer om högläsnings och bilderboken “Jag älskar dig så att mitt hjärta brister” som riktar sig till barn mellan 6 till 10 år.

I bokserien “Lea Lejontämjare” får vi läsa om bästa vännerna Lea och Elliot som tillsammans upplever flera olika spännande och smått läskiga vardagsäventyr som med hjälp av en massa fantasi blir till underhållande och fartfyllda äventyr som stärker vänskapen mellan barnen.

Alla tre böcker handlar om leken som växer fram mellan fantasi och verklighet. Här får vi följa Elliot som är stor och stark och oftast upplevs som hjälten i böckerna. och Lea är en förstående och snäll, men hon är även ganska tuff.
Eftersom Elliot även har Downs syndrom så använder sig barnen av stödtecken i deras samtal dessa TAKK-tecken (tecken som stöd) kan man slå upp i slutet av varje enskild bok för att se hur de kan göras.

Här kan du läsa mer om det tre bilderböckerna i trilogin “Lea Lejontämjaren” som riktar sig till barn mellan 3 till 6 år samt ta del av enskilda lärarhandledningar till respektive bok.

I boken om “Timmy Kent och de mystiska morötterna” har det på ett fint sätt lyckats få till en likvärdig spegling både &t barn med Downs syndrom och barn som har en assistent i sin vardag. Boken berör även ämnet om vad som är rätt och fel på samma gång samtidigt är det en bok som tar upp glädjen med odlings intresset.

Den här är en välskriven och lättläst bok med enkel text och få sidor tillsammans med färgglada illustrationer.

 

Det här är en bok som verkligen öppnar upp för samtal om likheter och olikheter och möjligheten att diskutera rätt och fel.

Det här är den sjätte fristående delen i bokserien Barnen i Lyckeskolan.
 
I varje bok får vi möta ett av barnen i klassen där var och en av dem har sina egen berättelse. Det innebär att vi får träffa en mångfald utav barn som alla har sina unika drömmar, erfarenheter och livssituationer. På så sätt skildrar klassen samma mångfald som vi möter i samhället.
 
Här kan du läsa mer om den lättlästa boken “Tommy Kent och de mystiska morötterna” som riktar sig till unga läsare mellan 5 till 9 år samt ta del av  den pedagogiska handledningen.

“Barnen i Kramdalen – En saga om fördomar och barns olikheter” här är en klassisk saga om ett mycket viktigt ämne. Boken ska bidra till att öka förståelsen för andra, även för de som är födda med särskilda behov eller har andra förutsättningar. Sagan visar att alla är unika och har olika värdefulla egenskaper. I slutet av boken finns det även frågor som kan användas som diskussionsunderlag mellan barn och vuxen. 

Det här är verkligen en bra bok att använda som verktyg i värdegrundsarbetet när man pratar om allas lika värde och barns olikheter.

Med bokens hjälp kan man öppna upp för diskussion med barnen om att alla är olika och att allt inte går att se. Att inte döma, anta eller tro – genom att titta på någon. Till sin hjälp kan man använda klassfoton med en salig blandning figurer som finns längst bak i boken.

 

Här kan du läsa mer om boken “Barnen i Kramdalen – En saga om fördomar och barns olikheter” som är en högläsningsbok som riktar sig till barn mellan 4 till 10 år. 

Det finns en flicka som föddes med med Downs syndrom och med extra kromosom, “en kärleks- och godhetskromosom” något som Nathea Anemyr så fint beskriver att hennes storasystern Noelle är född med. 

Nathea även skrivit boken ”Sockdrottningen i landet Annorlunda” tillsammans med författaren Andreas Hasselberg och designern och illustratören Mia Fransson.

”I bilderboken ”Sockdrottningen i landet Annorlunda” får vi läsa berättelsen om hur systrarna Noelle och Nathea trotsar kungens regler och sprider glädje bland de förtryckta människorna i landet Likadant. Till sin hjälp har de en trebent hund och en stor väska med färgglada sockor som de delar ut. För visst har du känt den magiska kraft som uppstår när du rockar dina sockor och vågar vara lite annorlunda?”

Det här är en fantastiskt bilderbok och högläsningsbok om människors lika värde och de fina att vara annorlunda.
 
 
Med bokens hjälp finns möjlighet att öppna till betydelsefulla samtal i barngrupp och kan även användas som verktyg i barngrupp när man arbetar med barnkonventionen och artikel om barnens lika värde.

Sidan Mitt digiloga klassrum har tagit fram ett samtalsmaterial kring boken “Sockdrottningen i landet Annorlunda”. I slutet finns även några tips för aktiviteter kring Rocka sockorna. 

I boken får vi ta del av hur systrarna som bland annat får en helt träd att växa i sin trädgård där det på grenarna hängde olika sockor i alla olika färger och former.

Det kan vara en rolig idé att själv göra ett ”Rocka sockor träd” på förskolor och skolor samma dag som vi rockar sockorna, så som förskolan Bjurhovdasmyckets i Västerås och Fantasi fröknarna har gjort.

“Sockdrottningen i landet Annorlunda” är en bilderbok som riktar sig till barn mellan  3 till 6 år där det kan vara lättare att få yngre barn att acceptera att det är ok att vara annorlunda och framförallt olika, speciellt i det samhälle som vi lever idag där många ungdomar och vuxna följer stilar och trender slaviskt och vill absolut inte sticka ut i mängden.

 

Här kan du läsa mer om boken “Sockdrottningen i landet Annorlunda.”

Nathea Anemyr och hennes syster Noelle låg bakom det stora uppsvinget för Rocka sockorna-dagen i Sverige under 2015 och står bakom Instagram kontot @rockeverysock.

Att rocka sockorna är enkelt!

 

Genom att ta på dig olika strumpor hyllar du olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter.

Initiativet kommer ursprungligen från USA med namnet ”Rock your socks”. 2014 initierade Svenska Downföreningen kampanjen “Rocka dina sockar”. 2015 kom det stora genombrottet i sociala media med draghjälp av Nathea Anemyr, som har en syster med Downs syndrom.

Givetvis är jag med och rockar sockorna för att hylla olikheterna och stå upp för människornas lika värd och rättigheter.

Här har jag skapat ett underhållande pysselhäfte med material inför Downs syndrom dagen och Rocka sockorna dagen den 21/3.

Spela videoklipp

Häftet består av:

• Två olika mandalas med strumpmotiv att färglägga.

 

• Fyra stycken strumpor med olika motiv på med möjligheten att färglägga hur du vill samt två strumpor som är helt tomma så man kan färglägga dem hu man vill och lägga till valfria mönster. Strumporna kan sedan användas för att smycka klassrummet och skolan på olika sätt.

 

• Två olika färgläggningsbilder med olika barn med överskrift som ”Vi är alla olika, men lika unika!”och texten ”Alla är olika, lika unika!

 

• En sida med lätta skrivuppgifter om vad som gör dig unik.

 

• Åtta olika klassrumsdekorationer med en ram av strumpor, där vissa har två olika strumpor att färglägga och med text som ”Jag rockar sockorna”, ”Jag rockar sockorna 21/3”, ”Vi rockar sockorna”, ”Vi rockar sockorna 21/3 ”, texten går även att färglägga.

 

Materialet finna att ta del av på mitt skolmagi konto och riktar sig till barn mellan Förskoleklass till åk 6.

Här kan ni se hur eleverna i åk 2 från Tingbergsskolan använder sig av materialet. 

Även sidan Mitt digiologa klassrum har skapat ett arbetshäfte samt ett visuellt stöd som kan användas för att förklara varför Rocka sockorna är just den 21 mars. Tips är att också se filmen “Max förklarar allt med Rocka sockorna som finns på Youtube.

 

Även Fröken Ljusta har skapat ett häfte med några  färgläggningsbilder.

Samt att Skolfröken har skapat några vimplar med strumpor där det står Rocka sockorna.

 

Även Fröken Anna  har skapat olika material kring Rocka sockorna tema och Down syndrom dagen.

 

Educreation by me har skapat några bokmärken och madalas.

 

Samt att Svenska Donsyndromföreningen och Rutan och Randan  har olika strumpor man kan färglägga. 

 

Här kan du göra ett test om Down syndrom med sant eller falskt svar.

 

Här har jag även samlat massa material kring Down syndrom dagen och Rocka sockorna temat.

Det finns även en Rocka sockorna sång.

 

Här finns texten till Rocka sockorna låten, det finns även text med ackord och text, med tecken som stöd TAKK och med widgetbilder. 

Dansa till låten med Evelina Lindahl dansvariation.

I UR fristående poddavsnitt “Hårda ord” får vi ta del av vad man får man säga till en kompis och hur talar vuxna till varandra? I tv visas program där deltagarna blir förolämpade, utskällda och utröstade. Får man verkligen göra så? Hur känns det när någon talar till oss med så hårda ord? Ett program för lågstadiet som berör barns värdegrund och värderingar i förhållande till kamrater.

avsnittet Olika får vi ta reda på varför vi tar på oss udda strumpor varje år den 21 mars. 

 

Här får vi höra om när systrarna Nathea och Noelle är ute på stan och det händer det att andra människor pekar på Noelle. Hon har Downs syndrom vilket gör att hon pratar och ser lite annorlunda ut. Nathea bestämde sig för att starta “Rocka sockorna”. Genom att ta på sig olika sockor kan man visa att man gillar att vi människor är olika. Massor av personer tog på sig olika strumpor och Nathea fick vara med i tv.

Till Hårda ord finns lärarhandledning.

Svenska Down förningen vill förstärka budskap om allas människors potential och lika värde och har de tagit fram kampanjen ”Berika. Inte begränsa”. Syftet är att nå ut med budskapet om hur olikheter berikar allas våra liv och bidrar till ett mänskligare samhälle.

 

Basen i kampanjen är en kort video där de porträtterar flera personer med Downs syndrom och hur andra människor i deras närhet fått uppleva hur livet berikas tillsammans med dem.

Om du gillar denna sida med tips inför Downs syndrom dagen och Rocka sockorna temat den 21/3, får du gärna tipsa andra om sidan och tagga gärna @Gullislastips. Om du har tips på liknade material eller boktips får du gärna kontakta mig.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *