En väktares bekännelser av Elin Säfström

“I Stockholm och andra större städer i Sverige lever olika naturväsen eller så kallade rådare eller den mer politiskt korrekta benämningen “skymningsfolk” – som är ett samlingsnamn för alla de väsen som lever mitt ibland oss vanligt dödliga människor. De lever i fred och harmoni bland oss, eller rättare sagt människor är urusla på att acceptera avvikande individer som rådare hålls då i sär av så kallade väktare.
Så mitt i Stockholm innanför tullarna hänger trollen i tunnelbanan och käkar ur soporna och tomtegäng kan man finna i skejtparkerna om de inte hänger på sin hemliga pub, Den Överflödande Bägaren i Gamla stan, och älvor som dansar runt i våra stadsparker som de alltid har gjort.
Men självklart är alla dessa naturväsen dolda för oss människor med hjälp av magi och för att den sköra balansen mellan människornas – och väsenens värld inte ska rubbas så finns det som sagt väktare. Inte den typ av väktare som försöker hålla ordning i tunnelbanan stökiga lördagskvällar. En väktare ser till alla rådare håller sig i skinnet och inte blir upptäckta av vanliga människor.
Som Tilda hon är en ganska vanlig femton årig tjej. Tilda går i skolan, har en bästa kompis hon delar allt med, nja inte precis allt, även hon har jobbiga lärare och självklart kärleksproblem. Hon bor i en lägenhet mitt i Stockholm city med sin avtrubbade, pillerknaprande mamma och mormors gamla hund, Dumpe.
Den enda skillnaden med Tilda är att hon är en väktare. Och som väktare är hennes roll att se till att alla Stockholms rådare uppför sig någorlunda civiliserat och inte gör någonting som kan avslöja deras existens för människorna. Det är lite av ett heltidsjobb och det är inte alltid helt lätt att hinna med annat, såsom skolarbete och något som liknar ett privatliv. I vanliga fall delar hon arbetsbördan med sin mormor, men eftersom hon för tillfället är inkallad för att styra upp rådarläget på annan ort, står Tilda nu ensam med hela ansvaret.
Allt är i börjar någorlunda hanterbart och vi får ta del av hur Tilda läxar upp motsträviga troll och tomtar, hur hon börjar umgås med älvor och försöker få besvärliga jordvättar att flytta frivilligt samtidigt som hon har vanliga vardagliga tonårsproblem att brottas med.
Men snart övergår hennes plikttrogna tjänst som väktare att hotas att gå henne helt ur händerna när det börjar gå rykten om häxor och svart trolldom och plötsligt börjar även människor försvinna då börjar det bli ohållbart för en ensam 15 årig väktare.”
Här har författaren Elin Säfström verkligen på ett nytt och modernt sätt lyckats skriva en välskriven bok, med ganska korta kapitel som gör att den blir snabbläst. Det blir en skön kontrast mellan Tildas tonårsproblem och vardagsproblem och hennes hennes uppgift som väktare.
Med ett moderna och målade språk som är ganska avancerande blir det passande att boken är skriven i jag format, då de är ett rappt, vassa, härligt halvsarkastiska och roligt språk som känns ungdomligt.

Någon recensent skrev att boken var en vänligare hybrid av Buffy och Pax-böckerna och det anser jag var en toppenbra beskrivning som jag håller med om. Det jag dock tyckte var synd är bokens framsida som är väldigt mörk, med ditt ritade naturväsen i guld och med guld skimrande titel text, gör inte att den lockar direkt att ta den till sig om man är ungdom. Dock är texten på baksidan av boken lockande och rolig utan att avslöja för mycket.
Även om boken klassas som en ungdomsbok, så är detta en bok som passar alla åldrar. Alla som gillar fantasy kan och bör läsa denna bok. Den passar även bra att ha som högläsningsbok på mellanstadiet och upp i högstadiet.
Del två av serien finns redan ute och heter ” Visheten vaknar” och “Sömnernas sömn” 


Serietitel: TildaEn väktares bekännelser hemsida

Författare: Elin Sägström

Illustratör: Richard Schöld-ström och Fredrik Remnefalk

Bokförlag: Gilla böcker & Lilla Piratförlaget

Kategori: Urban fantasi, kapitelbok, mytologi, naturväsen, tonårsvardag, jag format, högläsning, tema nordiska natur- och sagoväsen.

Ålder: 12-15 år, men jag anser att den passar även från ca 9 år.

ISBN: 9789187707469

Köp boken här: Adlibris, Bokus, Plusbok


Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar