Vems mage bodde jag i? Av Manuela O ́Reilly & Ulrika Hjorth

En fin bok med ett tänkvärt budskap!

”De två rävarnas största önskan är att få barn tillsammans! Då de själva inte kan få några, behöver de hjälp. De behöver hitta en mamma som kan bära deras bebisar i sin mage.

Så börjar resan för rävarna som tar dem till havet där sjöhästarna bor, till skogen där koalorna bor för att till slut ta sig till landet med röd sand där Fru Känguru bor. Äntligen hittar de sin surrogatmamma!”

Denna boken sägs vara den första bilderboken i Sverige som skildrar hur barn blir till genom surrogatmödraskap.

Det här är en kort bilderbok där texten delvis är skriven på rim och där illustrationerna är skapade med färgstarka bilder i en fascinerade ”klipp-och-klistra”-teknik.

Jag uppskattar att detta ganska svåra ämne tar plats i en barnbok, speciellt då surrogat är ett känsligt ämne, att anlita en surrogat (en kvinna som bär barnet) har inget lagstöd i Sverige. Oavsett hur lagar ser ut och hur ämnet än debatteras så finns ändå dessa barn i vårt svenska samhälle. Det är för dessa barn och deras familjer denna bok ges ut, och faktiskt också alla andra barn och familjer oavsett tillblivelse.

Boken riktar sig till barn mellan 0 – 3 år, dock kanske det blir en berättelse i mängden för de mindre barnen, men förmodligen blir berättelsen mer konkret och givande om man som barn själv har denna bakgrund.

Dock är det än väldigt fin berättelse och och jag anser att boken passar även upp till 6 år då det finns möjligt för de lite större barnen att diskutera kring hur familjer kan se ut idag? Mamma, pappa, barn? Pappa, pappa, barn? Mamma, mamma, barn? Pappa, barn? Mamma, barn?


Boktitel: Vems mage bodde jag i?

Författare: Manuela O ́Reilly (Översättare: Ulrika Hjorth)

Målgrupp: 0 – 3 år ( men jag anser att den passar ända upp till 6 år.

Kategori: Bilderbok, ofrivillig barnlöshet, surrogat mödraskap, djur, viktigt budskap

Bokförlag: Vombat förlag

ISBN: 9789186589769

Ta del av boken via: Adlibris, Akademibokhandeln, Bokus, Bokfynd.nu, Vombat förlag


Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar