Från larv till fjäril av Camilla de la Bédoyère

Faktaboken ”Från larv till fjäril” är en lättförståelig faktabok för de yngsta barnen, där vi får lära oss mer om fjärilens livscykel från larv till en vacker fjäril där alla steg förklaras med intressant text som är kort och tydlig tillsammans med fantastiska bilder som består av fotografier av varje steg på vägen från larv, puppa, fjäril och ägg.

Boken är uppbyggd med korta kapitel där vi får lära oss saker som hur ”En fjäril blir till”, ”Vad är en fjäril” till ”Äggen kläcks”, ”Gör en puppa”, och ”Livet som en fjäril” m.fl.

Boken ”Från larv till fjäril” är en fristående faktabok som ingår i bokserien ”Livscykler”. I boken finns en del svåra ord, något som ofta förklaras bra utifrån sammanhanget samt att det även tillkommer en lagom lång ordlista i slutet av boken. Utöver det finns det också en handledning för föräldrar och lärare med lite roliga tips om hur man kan uppmuntra ett fortsatt utforskande i ämnet.

Det jag gillar extra med den här faktaboken är att boken har både kortare meningar tillsammans med små faktarutor med steg-för-steg-utveckling med intressant och lagom mycket fakta som på de sättet faktiskt väcker mer lust för barn att utforska i ämnet fjärilens livscykel.
 
Boken riktar sig till vetgiriga förskolebarn, men jag anser att bokens konkreta och kortfattade upplägg gör så den även fungerar fint till lågstadieelever, speciellt om man arbetar med tema fjärilens livscykel.
Jag hoppas att de kommer ut fler böcker i denna lättförståeliga faktaserie då många faktaböcker har allt för mycket fakta som resulterar att många barn tappar intresset, speciellt i de lägre åldrarna. 

Sen tidigare har jag recenserat faktaboken ”Från ägg till höna”

All läsning är bra läsning!

Faktaböcker är även ett bra sätt att öka läsförmågan hos barn som inte hitta intresset att läsa skönlitterära böcker.

Som flera av er har märkt av så är mitt favoritdjur fjärilen. Fjärilar finns med i flera av min header, i mina profilbilder i min logga och jag brukar till stor del använda mig av fjärilar när jag bedömer böckerna i mina bokrecensioner.

Jag har även skapat massa lektionsmaterial som kan användas när man arbetar med fjärilar i skolan från förskolan till åk 3.

Som mentor är de flera olika fjärilsmaterial som kan användas när du undervisar dina elever i fjärilens livscykel.

 

Här får du ta del av fjärilsmaterial som berör ämnen som NO, biologi, svenska, engelska, matematik, bild och musik. 

 

Observera att materialet går att ladda ner som ett fjärilstema där allt nedan ingår samt att allt materialet även går att ladda ner separat.

 

Allt material kostar.

Fjärilstemat innehåller: 

  • Skrivark tema fjäril
  • 3D diorama av fjärilens livscykel 
  • Fjärilens livscykel – kunskapshjul 
  • Fakta bilder om fjärilar och livscykeln
  • Bilduppgift
  • Fjärilssånger 
  • Fjärilskryss 
  • Fjärilstipspromenad 

För elever som ska arbeta med fjärilens livscykel finns det  möjlighet att skriva upp fakta med hjälp av färdiga lösblad av linjerat A4 skrivarpapper som finns som bred linjerat, smal linjerat, halv linjerat och hel linjerat, ett brett utbud av alternativ för att användas för att uppmuntra oberoende skrivning eller teckning.

Dessa lösblad går givetvis att användas till all skriftlig aktivitet som till exemplet när man arbetar med tema fjäril, fjärilens livscykel, anteckningar när man har fjärilsuppfödning i klassrummet.

Skapa ett visuellt kundskapshjul av fjärilens livscykel, detta visuella hjälpmedel är utmärkt för att förstärka undervisning om fjärilens livscykel där barnen kan använda kunskapshjulet för att snurra genom varje steg i livscykel. 

Det finns även möjligheten att montera ett 3D diorama av fjärils livscykel tillsammans med dina elever eller barn och låt dem undersöka fjärilens livscykel.

Låt eleverna skriva ner kortfattad fakta om fjärilar och dess livscykel via färdiga fakta bilder samt skriv upp vad de olika markerade delarna heter hos fjärilslarven och fjärilen. 

Låt även eleverna lära sig två olika sånger om fjärilens livscykel. Sångerna har bildstöd. Till varje sång finns en länk som går till versen och med tillhörde rörelser. Det är en sång som är på svensk och den andra sången är på engelska. 

Det finns två olika bilduppgifter där man på olika sätt skapar fjärilar i olika svårighetsgrader.

Det finns ett fjärilskryss som innehåller sju stycken frågor om fjärilen samt en tipspromenad med tio olika frågor som passar att användas med fördel när man avslutar fjärilstemat. Fjärilskrysset har även ett tillhörande facit och tipspromenaden innehåller facit samt svarstalong. 

 
Bokserie: Livscykel
 
Författare: Camilla de la Bédoyère
 
Målgrupp: 3 – 6 år, men fungerar även bra på lågstadiet
 
Kategori: Fakta, livscykel, insekter, djur & natur, No, biologi
 
 
ISBN: 9789174692747
 
Ta del av boken “Från larv till fjäril” via: Adlibris, BokusBokfynd.nu 
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar