Vår blodiga historia – Digerdöd och förgiftad ärtsoppa av Annika Meijer & Lina Blixt

Boken ”Vår blodiga historia ~ Digerdöd och förgiftad ärtsoppa” innehåller sex historiska berättelser som tar oss tillbaka i tiden till historiska år och händelser mellan 1352 till 1654. Det här är en välskriven, spännande, ruggig och faktaspäckad bok om Sveriges historia som kommer uppskattas av alla historieintressanta.

Boken ”Vår blodiga historia ~ Digerdöd och förgiftad ärtsoppa” innehåller sex historiska berättelser som tar oss tillbaka i tiden till historiska år och händelser mellan 1352 till 1654.

Det här är en välskriven, spännande, ruggig och faktaspäckad bok om Sveriges historia som kommer uppskattas av alla historieintressanta.

Animation av Gullis lästips!

Allt var inte bättre förr…

Här får vi läsa om Digerdöden, den blodiga massakern utanför Visbys ringmurar, Gustav Vasas flykt från Kung Kristians knektar i Dalarna, De bråkade kungsbröderna Erik och Johan, årtusendets fiasko med regalskeppet Vasas uppbyggnad och fall och Drottning Kristina som blev Kung av Sverige.

Svartvit illustration ifrån boken Vår blodiga historia, skriven av Annika Meijer & illustrerad av Lina Blixt

Följ med till Europa under 1300- talet när pesten skördade ungefär en tredjedel av Europas befolkning. En pandemi som inte gjorde någon skillnad mellan fattiga och rika.

 

Följ med till Gotland under slutet av 1300-talet när Dansken kom och skördade ca 1800 människor utanför ringmuren i Visby. Då Visbyborna och adeln vägrade att öppna portarna.

 

Följ med en vinterkall kväll i Dalarna under 1520-talet när den lilla torpets ägare insåg att de inte hade en vanlig luffare på besök utan självaste Gustav Vasa som sökte sin tillflykt från Danska knektar som berättade för torpets ägare om det hemska blodbadet som Kung Kristian beordrade på adeln i Stockholm.

 

Läs mer om när kungbröderna Erik och Johan växte upp och bråkade sig genom livet som slutade med att den ena brodern lätt mörda den andra brodern med förgiftad ärtsoppa.

 

Läs mer om årtusendets fiasko när regalskeppet Vasa byggdes och sjönk.

 

Läs mer om hur drottning Kristina blev kung över Sverige när hon endast var 5 år gamla och uppfostrades som en pojken för att kunna regera som kung över Sverige rike.

 
Provläs boken genom att klicka på bokbilden.

Varje berättelse berättas utifrån barnens perspektiv och hur det kunde ha varit att uppleva olika förskräckliga historiska händelser som barn.

 

Till varje kapitel får vi ta del av en del svartvita illustrationer som har en obehaglig känsla över sig vilket ökar spänningen i läsningen.

Efter varje berättelse så kommer sedan ett kapitel med ”Faslig fakta” som berättar mer om det som den tidigare berättelsen handlade om.

Genom de obehagliga händelserna tror jag att boken kan locka de unga barnen från 10 år och upp. Boken kan med fördel användas i historieundervisning för att jobba med de olika berättelserna under SO lektionerna och till boken finns även en tillhörande lärarhandledning.

 

Det här är den första fristående delen i bokserien “Vår blodiga historia.” Den andra boken heter “Vår blodiga historia – Kalla kårar och maskeradbal.”

 

Den tredje fristående delen i bokserien “Vår blodiga historia” kommer heta Revolution & isberg/Titanic” och har boksläpp 23.09.18.

Boktitel: Vår blodiga historia – Digerdöd och förgiftad ärtsoppa, del 1

Bokserie: Vår blodiga historia

Författare: Annika Meijker

Illustratör: Lina Blixt

Kategori: Historia, äventyr, spänning, förr i tiden, Sveriges historia, historisk berättelse, fakta

Målgrupp: 9 – 12 år

ISBN: 9789189083073

Bokförlag: Triumf förlag

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus, Bokfynd eller Triumf förlag

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar