Vår blodiga historia – Kalla kårar och maskeradbal av Annika Meijer & Lina Blixt

Boken ”Vår blodiga historia ~ Kalla kårar och maskeradbal” innehåller sex historiska berättelser som tar oss tillbaka i tiden till historiska år och händelser mellan 1658 till 1792. Det här är en välskriven, spännande, ruggig och faktaspäckad bok om Sveriges historia som kommer uppskattas av alla historier intressanta. 

Boken ”Vår blodiga historia ~ Kalla kårar och maskeradbal” innehåller sex historiska berättelser som tar oss tillbaka i tiden till historiska år och händelser mellan 1658 till 1792.

 

Det här är en välskriven, spännande, ruggig och faktaspäckad bok om Sveriges historia som kommer uppskattas av alla historier intressanta. 

Allt var inte bättre förr, det var kallt, fattigt och orättvist!

Animation skapad av Gullis lästips.

Här får vi läsa om hur en iskalla vinter frös ihjäl människor, hur oskyldiga människor som dödades för att de var extra kunniga i medicinska växter, barnafödandet eller enbart kunde läsa. Vi får läsa om hur ett inbördeskrig mellan visa frihetstörstande skåningar kämpade mot Svenska soldater för att att Skåne återigen skulle bli Danskt. Vi får läsa om hur Stockholm slott Tre kronor brann ner under mystiska omständigheter och hur två av Sveriges kungar dödades på väldigt mystiska sätt.   

Här får vi läsa om den iskalla vintern 1658 när kriget mellan Sverige och Danmark skördade flera krigare när de frös ihjäl för att det var så kallt. Men denna iskalla vinter gjorde även så att Karl X Gustav med sin krigshärd på ca 4000 man kunde ta sig över Lilla Bält som frös till is och gjorde att Sverige bl.a. vann tillbaka Danmark. 

 

Vi får läsa om ”Det stora oväsendet”, den fasansfulla häxjakten där ca 300 oskyldiga människor dömdes till döden för häxeri och trolldom mellan 1666 till 1676 i Sverige.

 

Vi får även läsa om när stråtrövare och bönder strök omkring i skånska skogarna under större delen av 1600-talet som kallades för snapphanarna som var slags listiga gerillasoldater som var det värsta en svensk soldat kunde stöta på då snapphanarna ville hjälpa Danskarna att ta tillbaka Skåne till Danskt styre. 

 

Vi får även läsa om den ödesdigra slottsbranden när slottet Tre kronor totalförstördes i en eldsvåda den 7 maj 1697. 

 

Vi får läsa om hur Karl Xll, även kallad krigarkungen som under större delen av sitt liv låg i krig med olika länder dog av ett skott skapat av hans egna jack knapp . 

 

Och slutligen får vi läsa om när Gustav lll, även kallad ”Teaterkungen” som sköts på en maskeradbal och senare dog av blodförgiftning av skottet. 

 

Varje berättelse berättas utifrån barnens perspektiv och hur det kunde ha varit att uppleva olika förskräckliga historiska händelser som barn.

Till varje kapitel får vi ta del av en del svartvita illustrationer som har en obehaglig känsla över sig vilket ökar spänningen i läsningen.

Efter varje berättelse så kommer sedan ett kapitel med ”Faslig fakta” som berättar mer om det som den tidigare berättelsen handlade om. 

Genom de obehagliga händelserna tror jag att boken kan locka de unga barnen från 10 år och upp. 

Boken kan med fördel användas i historieundervisning för att jobba med de olika berättelserna under SO lektionerna och till boken finns även en tillhörande lärarhandledning. 

 

Det här är den andra fristående boken i serien ”Vår blodiga historia”, den första boken heter ”Digerdöd och förgiftad ärtsoppa” som jag har recenserat sen tidigare. 

 

Den tredje fristående delen i bokserien “Vår blodiga historia” kommer heta Revolution & isberg/Titanic” och har boksläpp 23.09.18.

Boktitel: ”Vår blodiga historia ~ Kalla kårar och maskeradbal”del 2

Bokserie: Vår blodiga historia

Författare: Annika Meijker

Illustratör: Lina Blixt

Kategori: Historia, äventyr, spänning, förr i tiden, Sveriges historia, historisk berättelse, fakta

Målgrupp: 9 – 12 år

ISBN: 9789189083134

Bokförlag: Triumf förlag

Ta del av boken via: AdlibrisBokusBokfynd eller Triumf förlag

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar