Vi var vargar av Katrina Nannestad & Martina Heiduczek

Boken ”Vi var vargar” av Katarina Nannestad passar att läsas eller lyssnas av barn och unga mellan 9-12 år. Det här är en gripande och ömsint berättelse i krigets skugga. Det är en spännande, anslående och välskriven historia som baseras på verkliga barns- och familjers öden i slutet av andra världskriget. Berättelsen är både sorglig och spännande, men framför allt sätter den ljus på de många civila offren i krigets skugga.

Det här är en gripande och ömsint berättelse i krigets skugga.

”Vi var vargar” är en spännande, anslående och välskriven historia som baseras på verkliga barns och familjers öden i slutet av andra världskriget och efter kapitulationen och krigsslutet. Berättelsen är både sorglig och spännande, men framför allt sätter den ljus på de många civila offren i krigets skugga.

Det är slutet av andra världskriget och när den ryska armén marscherar in i Tyskland tvingas familjen Wolf att lämna allt och fly för att hitta en tryggare tillvaro. Efter en tid på flykt som kantas av hunger, kyla, utmattning, sjukdom och död så kommer barnen Liesel, Otto och deras lillasyster ifrån de vuxna under en kaotisk händelse och plötsligt är de tre barnen helt ensamma mitt i kriget i en kall och grym värld där fienden kan dyka upp överallt.

Liesel har lovat sin mamma att ta hand om sina syskon. Men för att överleva måste man ibland göra saker som man inte vill, farliga saker, vilda saker. För att överleva måste man ibland bli en varg.

“Vi var vargar” är en otroligt stark och gripande berättelse för läsare mellan 9 till 12 år, även om jag anser att boken passar äldre ungdomar och vuxna läsare.


Till vissa av kapitlen finns berörande svartvita illustrationer som förstärker kapitlens handling.

 

Det enda jag saknar är en tillhörande karta för att få sig en förståelse över vart allt utspelade sig.

Här får följa syskonen Wolf i en skrämmande och spännande flykt alltid sökande efter mat och skydd för natten. Under sin flykt råkar de ut för både obehagliga som fina möten, möten där man inser att människor är både goda och onda, oavsett om de är ryssar, tyskar, litauer eller barn.
 

Även om det här är en påhittad historia där karaktärerna inte verkliga, men det var vargbarnen – Wolfskinder, som fanns i verkligheten. De var tyska barn som lämnades ensamma i Ostpreussen i slutet av andra världskriget. Borttappade eller föräldralösa överlevde tusentals av dem genom att ströva omkring i skogarna och leta efter mat på gårdar, i övergivna hus och i naturen. Många gav sig av norrut till Litauen, där livet också var hårt, men där det fanns mer mat. En del adopterades i hemlighet av litauiska familjer, men var då tvungna att ge upp sin tyska identitet. Andra arbetade som slavar i utbyte mot mat och vatten.

Det här är verkligen en berörande och hjärtskärande skildring om barn på flykt som berör en till tårar.

Det är en bok som kan användas för att få en föreställning om ensamkommande flyktingbarn och deras upplevelser.

När boken kom som ett överraskande bokutskick från Harper Collins var den första anblicken av framsidan att den var lite matt och tråkig, men så läste jag bokens baksida och läste det första kapitlet och kunde inte sluta läsa.

 

Så döm aldrig bokens omslag efter dess innehållet.

 

Sen passade boken in i mitt blogginlägg “Böcker och lektionsmaterial till Förintelsens offer – 27 januari.”

Boktitel: Vi var vargar

Författare: Katrina Nannestad

Illustratör: Martina Heiduczek

Målgrupp: 9 – 12 år, men fungerar även för äldre ungdomar som vuxna läsare

Kategori: Andra världskriget, efterkrigstid, spänning, äventyr, baserat på sanna händelser, känslor, flyktingar

ISBN: 9789150967364

Utgiven av: Harper Collins

Ta del av boken som E-bok och ljudbok via: Nextory, Storytel

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus, Bokfynd

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar