Om det var krig i Norden av Janne Teller & Helle Vibeke Jensen

Alla människor är födda lika, allt som du vill att människorna ska göra för er, de ska ni också göra för dom.

”Om det var krig i Norden” är tankeexperiment och inbjudan till alla oss Svenskar, för att vi ska få en bild av flyktingars tillvaron, inte att se med flyktingars ögon som har kommit långt ifrån till Sverige. Utan med sina egna ögon se sina Svenska trygga liv vändas upp och ner av ett förhoppningsvis otänkbart krig mellan dom nordiska länderna. Genom att vända på perspektiven får författaren oss att förstå vad det innebär att vara flykting.

För tänk om det skulle blir krig och det var du som blev flyktig i ett främmande land, att vända på världen att se hemma som borta, att se dig som mig, vänner som fiender. Boken ”Om det var krig i Norden” får alla dina föreställningar om dig själv att svindla i fritt fall.

"Om det var krig i Norden" är en liten bok, utformad som ett pass där författaren Janne Teller försätter läsaren i flyktingens position och väcker frågor om tolerans, medmänsklighet, krig och flykt.

”Om det var krig i Norden” är tyvärr en väldigt aktuell bok idag. Det är en viktig bok som berör och som väcker många tankar och där den spegelvänd flyk­tingrealism kryper in under huden. Det här är en liten bok med stort innehåll som endast innehåller några tusen ord, men det ord som känns. Varenda stavelse, kryper in under huden och skakar om ens trygga tillvaron.

Boken innehåller även en del berörade och talande illustrationer av Helle Vibeke Jensen

Detta är en otroligt läsupplevelse och genialiskt mästerverk.

Det är inte bara en gripande ungdomsbok som passar suveränt som högläsningsbok, utan också en nödvändig vuxenbok.
 
Boken passar suveränt som högläsningsbok och som en välskriven och berörande roman att själv fastna i. Det är en bok som öppnar upp för funderingar och diskussion. Till boken finns även tillhörande lärarhandledning och diskussionsunderlag.
 
Via SO-rummet finns en inspelad variation av boken med tillhörande bildspel som är uppdelat i två delar.
 
 

Det här är en bok som påminner oss om en av det viktigaste reglerna - att vi skall behandla andra som vi vill bli behandlade själva.

Här nedan är enväldigt gripande och talande bild om kriget plötsligt kommer, utifrån ett barns perspektiv.

Här nedan har jag skapat en bokaffisch med barnbokstips på böcker om krig och flykt, som är fritt att använda i utbildningssyfte.

Här kan ni ta del av barn- och ungdomsböcker samt lektionsmaterial om andra världskriget och förintelsens offer.

Via Skolverkets hemsida och krisinformation kan ni ta del av vägledning hur man pratar med barn och unga om krig och hur viktigt det är med källkritik.

Boktitel: Om det var krig i Norden

Författare: Janne Teller

Illustratör: Helle Vibeke Jensen

Målgrupp: från 9 år och upp

Kategori: Krig, flykt, medmänsklighet, krigshistoria

Provläs

ISBN: 978-91-87027-21-5

Utgiven av: Lilla Piratförlaget

Ta del av boken som ljudbok via Storytel.

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus, Bokfynd

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar