Lea och kristallnatten av Emma Carlson Berne

En flicka kämpar för sitt liv i nazismens Tyskland!

”Lea och Kristallnatten” är en bok som tar oss tillbaka till historiens mörkaste händelser – Förintelsen.

Boken ingår i den fristående bokserienÖverlevarna” som berättar om avgörande händelser i vår historia som berättas utifrån en flickas perspektiv. Böckerna belyser de hjälteroller som flickor och kvinnor har spelat i olika historiska händelser.

I boken ”Lea och Kristallnatten” får läsaren utifrån flickan Leas utsatthet, mod och förtvivlan leva sig in i det som blir avgörandet till Förintelsen – Kristallnatten.

Det här är en fängslande och känslosam läsupplevelse som tillgängliggör historien på ett lätt och engagerade sätt utifrån ett barns perspektiv, något som gör boken extra stark och får mig att ta del av boken med en klump i magen och tårar i ögonen.

Det här är en riktig bladvändare, perfekt för motvilliga läsare eller älskare av historisk spänning av alla kön.

Boken hanterar utmanande och viktigt ämne med ärlighet och respekt för läsaren och ämnet, utan att vara överväldigande eller skrämmande.

Om ni har ett barn i åldrarna 9 till 12 år som letar en snabb men upplysande läsning som aldrig kommer tråka ut läsare då är det här en passande bok att läsa som alla andra böcker i bokserien ”Överlevarna”. Men om ni får era barn att läsa böckerna var då beredd att prata om böckernas händelser efteråt, då böckernas starka svartvita bilder och händelser förstärker handlingen.

Att läsa en bok om krig kan vara ett sätt att bearbeta oro och rädsla. Avståndet i tid bidrar till en distans som gör det möjligt att närma sig det svåra utan att det blir övermäktigt.

Till boken finns det tillhörande läsförståelsefrågor.

Via mitt tema blogginlägg “Boktips och lektionsmaterial till minne av förintelsens offer, finner ni ännu flera boktips på böcker om andra världskriget och förintelsen som riktar sig till olika barn och unga, samt olika lektionsmaterial som tidslinje över andra världskriget och olika händelser, tidslinje över Anne Franks liv, samt ett korsord med olika ord som hör till med andra världskriget.

Boktittel: Lea och Kristallnatten

Författare: Emma Carlson Berne

Illustratör: Matt Forsyth

Kategorier: Kristallnatten, förintelsen, judar, historisk händelse, historisk berättelse

Målgrupp: 9-112 år

Provläs

ISBN: 9789180087957

Utgiven av: Hegas förlag

Ta del av boken som ljudbok via: Storytel

Ta del av boken via: Adlrbris, Bokus,  Bokfynd, Hegas förlag

Dela gärna detta inlägg: