Fakta om Sámpi av Annelie Drewsen & Katarina Lycken Rüter

Boken Fakta om Sámpi handlar om samerna och deras landområde som kallas för Sápmi. Vi får läsa om samernas tuffa liv och hur de har behandlats av människor, de som bestämmer och kyrkan. Vi får lära oss vad begreppen kolt, kåta och duodji betyder och mycket annat.

Samer är ett av världens urfolk, men vad betyder det? Vart ligger Sámpi? Och varför är det samiska språket hotat? 

Idag den 6 februari är det samernas nationaldag och då vill jag passa på att tipsa om den lättlästa och pedagogisk faktaboken ”Fakta om Sámpi” där du såklart får svaren på dessa frågor och tillhörande lättläst fakta som lär dig mer om samerna. 

Boken är lättläst med stödjande fotografiska bilder. Den lättlästa fakta texten innehåller även markerad text vid svårare ord som förklaras på ett lättförståeligt sätt nederst på boksidan.

Boken är lättläst med stödjande fotografiska bilder. Den lättlästa fakta texten innehåller även markerad text vid svårare ord som förklaras på ett lättförståeligt sätt nederst på boksidan.
Provlös boken genom att klicka på bokbilden

Till boken finns det även tillhörande läsförståelsefrågor till eleverna och arbetsmaterial till lärarna som går att ladda ner via Nypon förlag.

Boken ingår i den fristående och lättlästa fakta bokserien ”Fakta om”.

Boken kan med fördel användas i skolan från årskurs 3 och uppåt. 

Själv har tagit del av boken via bok appen Bibblix.

Via ett tidigare blogginlägg kan ni läsa mer om bilderboken “Stina på rymmen – Stiinná lea gárgidan”. I det inlägget kan ni även ta dela va andra tips på boktips och lektionsmaterial kopplat till samiskt tema.

 

Jag har även skapat ett lektionsmaterial med en “tipspromenad – Vad kan du om samer” som ni kan ladda ner via min butik på Skolmagi.

 

Där kan ni även ladda ner samiska färgläggningsbilder.

Boktitel: Fakta om Sámpi 

 

Bokserie: Fakta om 

 

Författare: Annelie Drewsen

 

Illustratör: Katarina Lycken Rüter

 

Målgrupp: 9-12 år

 

Kategori: Urfolk, minoriteter, människor och platser, fakta, samer 

 

Provläs

 

Utgiven av: Nypon förlag

 

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus, Bokfynd

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar