Stina på rymmen – Stiinná lea gárgiidan av Anna Nutti wiandt & Anna Nutti wiandt

”Stina på rymmen ~ Stiinná lea gárgidan” är en tvåspråkig bok som är skriven på Svenska och Nordsamiska på samma sida. I början av boken får läsarna även lära sig några lättare ord på nordsamiska som läsarna möter i berättelsen. Det här är en bilderbok om det lilla busfröet Stina som bor uppe i norra Sverige ovanför polcirkeln med sin Samiska familj.

”Stina på rymmen ~ Stiinná lea gárgidan” är en tvåspråkig bok som är skriven på Svenska och Nordsamiska på samma sida.

I början av boken får läsarna även lära sig några lättare ord på nordsamiska som läsarna möter i berättelsen.

Det här är en bilderbok om det lilla busfröet Stina som bor uppe i norra Sverige ovanför polcirkeln med sin Samiska familj.

Animation av Gullis lästips med bilder från illustratören Kajsa Nordlund.

Stina och hennes kompisar är bland de äldre barnen på förskolan och som andra barn gillar de att leka kurragömma, ha hemlisar för de vuxna och busa.

 

Stina och hennes kompisar är bland de äldre barnen på förskolan och som andra barn gillar de att leka kurragömma, ha hemlisar för de vuxna och busa.

 

Den här dagen efter förskolan följer Stina med och matar renarna, men hon har svårt att konsertera sig då kompisarna har bestämt att de i smyg ska ses ute på kvällen en bestämd tid efter sängdags utan att de vuxna vet om det.

 

Men hur ska Stina veta när det är dags att smyga ut för att träffa sina kompisar, då Stina inte kan klockan…

 

Hur ska de gå för Stina ute i den mörka kvällen?

”Stina på rymmen” är den första av tre bilderböcker som skildrar vardagen för ett barn i en samisk familj

”Stina på rymmen” är skriven med ett enkelt talspråk både på nordsamiska och på svenska, på samma sida, så läsarna får möjlighet att möte båda skriftspråken. Illustrationerna är färgstarka och relativt enkla, även om vissa av bilderna sticker ut lite extra som renen som Stina matar.

Boken passar väldigt bra att läsa till barn mellan 3 till 6 år, då utbildningen innefattar att lägga grunden för barns förståelse för olika språk och kulturer, inklusive de de nationella mioriteterna. Boken passar även bra att läsa för att uppmärksamma Samiska nationaldagen den 6 februari och den Samiska språkveckan som genomförs under vecka 43.

Till boken finns det tillhörande reflektionsfrågor framtagna av Camilla Lindgren och Tuula Torro som driver Vomat Förlag som går att ladda ner här.

Att kunna klockan är roligt men också bra för självkänslan. Kan man klockan kan man själv hålla reda på tider och veta när man till exempel ska vara hemma och äta eller när det är dags att börja i skolan. Något som man märker av i boken “Stina på rymmen”. 

 

Med hjälp av detta engagerande klockhäfte får eleverna ta del av flera olika klockaktiviteter, där elever mellan åk 1 till åk 3 kan lära sig mer om den analoga och digitala klockan, (kan även fungera för elever i åk 4) olika klockslag och tidsuppfattning. Häftet kan användas i undervisningen för att stärka träningen utanför skolboken, samt som extraövningar och till undervisning i små grupper.

Klockhäftet går att ladda ner via min butik på Skolmagi.

Via Barnens radio finns det två olika radiodramatiseringar med samisk handling som riktar sig till barn och unga. 

 

I barnradiodramatiseringen “Det magiska skrinet” hör du samiska sagor om det gamla lassot som längtar efter att bli använt igen, Inga och pappa som far till fjälls för att laga stängsel, pojken som blir bortbytt av en underjordisk Haldi, försteningen på julafton och när Lávrra räddade Neiila från jätten Stallo.

 

Här har jag laddat ner alla avsnitt med tillhörande bilder till barnradiodramatiseringen “Det magiska skrinet.

 

I barnradiodramatisering “Elsa i Saajvoe-kungens rike” är en spännande och magisk berättelse om Elsa Laula som försöker rädda sin pappa och lillebror som hamnat i Saajvoe-kungens rike, nere under en sjö.

 

Berättelsen är en saga men Elsa Laula fanns på riktigt. Hon var en modig och viktig person som kämpade för samernas rättigheter under hela sitt liv.

 

Här har jag laddat ner alla avsnitt med tillhörande bilder till barnradiodramatiseringen Elsa i Saajvoe-kungens rike”.

Här har jag skapat en tipspromenad med temat samer med frågor ifrån seder, fakta, traditioner mm.

 

Till häftet med tipspromenaden  finns de även en svarsmall samt tre stycken svarsblanketter.

 

Tipspromenaden består av 20 frågor som riktar sig till elever i årskurs 3 och uppåt, dock kan de gå att användas av även yngre elever om de får hjälp att läsa frågorna mm med hjälp av äldre elever eller vuxna.

 

Ett passande material för att uppmärksamma samernas nationaldag den 6 februari, eller den samiska språkveckan under vecka 43 och för att sprida information om Sveriges ursprungsbefolkning mm.

 

Tipspromenaden går att ladda ner via min butik på Skolmagi.

Här kan du ladda ner 25 stycken färgläggningsbilder med samiskt tema, allt från den samiska flaggan, olika folkdräkter, samepojke, sameflicka, kåta, ren mm.

Den 6 februari  eller under samiska språkveckan vecka 43 har du ett ypperligt tillfälle att sätta fokus på samerna, deras kultur, historia och vad det innebär att vara ett ursprungsfolk i Sverige idag. Ja, det är faktiskt ett måste.

Natur och Kultur skola har ett inlägg där de har samlat lektionstips för alla stadier. Det finns även tipsa om fler källor att använda i undervisningen om samer.

Via UR kan ni ta del av animerade samiska sagor, myter och sägner – berättade på nordsamiska.

Via Barnens bibliotek kan ni ta del av fler boktips på böcker om unga samer.

Boktitel: Stina på rymmen ~ Stiinná lea gárgidan

 

Författare: Anna Nutti wiandt

 

Illustratör: Kajsa Nordlund

 

Målgrupp: 3 – 6 år

 

Kategori: Vardagsdramatik, samiska, vänner, hemligheter, klockan

 

ISBN: 978-91-89395-94-7

 

Utgiven av: Vobat förlag

 

Ta dela v boken via: Adlibris, Bokus, Bokfynd, Vombat förlag

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar