Allrakäraste Syster av Astrid Lindgren & Hans Arnold

Allrakäraste syster är en bok som fortfarande finns med mig som en bok jag kommer ihåg som ett kärt barnboksminne. Jag minns fortfarande hur mycket jag älskade boken "Allrakäraste syster" när jag var liten. Det var en bilderbok som tog mig till en annan värld, där jag kunde hitta en hemlig vän under den stora rosbusken i trädgården. Jag upplevde boken som både spännande och lite skrämmande när de två huvudpersonerna rider genom Stora Hemska Skogen där De Elaka bor. Jag älskade också alla underbara äventyr som Barbro och Ylva-li var med om, som att rida på hästarna Guldfot och Silverfot, äta karameller och kakor hos De Snälla på den stora gröna ängen och lekte med de vita kaninerna och deras hundar Ruff och Duff. När jag läste boken igen som vuxen förstod jag mer av dess betydelse och handling och har fortfarande en förkärlek med böcker om hemliga portaler till andra världar och tider och böcker om olika sago- och naturväsen. Allrakäraste syster är en bok som jag fortfarande bär med mig som ett kärt barnboksminne.

Allrakäraste syster är en bok som fortfarande finns med mig som en bok jag kommer ihåg som ett kärt barnboksminne!"

Jag minns fortfarande hur mycket jag älskade boken “Allrakäraste syster” när jag var liten. Det var en bilderbok som tog mig till en annan värld, där jag kunde hitta en hemlig vän under den stora rosbusken i trädgården.

 

Jag upplevde boken som både spännande och lite skrämmande när de två huvudpersonerna rider genom Stora Hemska Skogen där De Elaka bor. Men jag älskade också alla underbara äventyr som Barbro och Ylva-Li var med om, som att rida på hästarna Guldfot och Silverfot, äta karameller och kakor hos De Snälla på den stora gröna ängen och lekte med de vita kaninerna och deras hundar Ruff och Duff.

 

När jag läste boken igen som vuxen förstod jag mer av dess betydelse och handling och har fortfarande en förkärlek med böcker om hemliga portaler till andra världar och tider och böcker om olika sago- och naturväsen. Allrakäraste syster är en bok som jag fortfarande bär med mig som ett kärt barndomsminne

En fantasynovell om tillhörighet, längtan att bli sedd och fantasins kraft, som räddar oss från ensamhet.

Idag har jag läst och lyssnat på boken (uppläst av Astrid Lindgren själ via Barnens radio) som vuxen och förstår mer av bokens betydelse och handling. Det här är en bok där vår kära barnboksförfattare Astrid Lindgren skriver en bok om döden, tillhörighet, längtan att bli sedd och fantasins kraft, som räddar oss från ensamhet. Tillsammans med illustratören Hans Arnold magiska sagobilder som dröjer sig kvar ändå från barndomen, där bildernas förföriska gullighet, i underbar färgskala, alltid har en skugga av sorg och skräck.

Pappa tycker bäst om mamma och mamma tycker mest om lillebror, men sjuåriga Barbros hemliga tvillingsyster Ylva-li tycker bara om Barbro som hon kallar Allrakäraste Syster. Ylva-li är drottning i gyllene salen. Dit kommer man om man kryper ner genom hålet under rosenbusken, Salikon. 

I de I den gyllene salen leker Ylva-li och Barbro med sina hundar Ruff och Duff, och matar sina små vita kaniner och rider på sina hästar Guldfot och Silverfot. 

De rider genom Stora Hemska Skogen där De Elaka bor, till De Snälla som bjuder på kakor och karameller från den stora spisen mitt ute på ängen. De rider vidare till Den Vackraste Dalen i Världen, där blommorna sjunger och träden spelar.

När de står på bron som leder över den lilla bäcken tystnar allt och Ylva-li berättar det där hemska för sin Allrakäraste Syster. Att när Salikons rosor en dag vissnar betyder det att Ylva-li inte längre finns. 

 Men Barbro vill inte lyssna, hon slänger sig upp på Silverfot och rider allt vad hon kan tillbaka till Gyllene salen och kryper upp ur hålet. Väl uppe igen blir mamma helt överlycklig att hon är hemma igen, de hade varit så oroliga för hon hade varit borta hela dagen. Dagen efter är Barbros födelsedag och en liten hundvalp och föräldrarnas födelsedagssång väcker Barbro. Hundvalpen får namnet Ruff. När Barbro går ut i trädgården med Ruff ser hon att Salikons rosor vissnat och hålet i marken är borta.

Astrid Lindgren menar att det måste finnas alla sorters böcker för barn och hon räds inte för att skriva böcker om döden, Astrid Lindgren påpekar att man måste vara ärlig mot ett barn.

 

Barn som skall dö vet om det, men vad skall de göra med sin ångest, när de vuxna inte kan eller vågar tackla den. Astrid Lindgren skriver för dem.

 

Här har jag skapat ett boktema där jag boktipsar om böcker för barn och ungdomar som handlar om döden, sorg och saknad på olika sätt.

Fantasynovellen Allrakäraste Syster har även skapats till en film som har samma namn som boken.

Allrakäraste Syster har även skapats som är en musikaliskt sprakande föreställning för alla åldrar av och med Sofia Thelin. Föreställningen bygger på Astrid Lindgrens novell med samma namn – Allrakäraste syster. 

 

 

Turnéperiod: 2023-02-12 till 2024-03-17, här kan ni se vart denna visopera spelas och när.

Musiken som är skapad till föreställningen finns att ta del av via Spotyfy.

Här har jag skapat en tipspromenad med Astrid Lindgren tema, en tipspromenad med 40 olika frågor om Astrid Lindgren och hennes liv, och om hennes litteratur och de olika bokkaraktärerna.

 

Här är några av frågorna:

 

•Vad innehåller Kuckelimuckmedicin?

•Vad är det Bertil säger för att bli lika liten som Nils Karlsson-Pyssling?

•Vad kallas det hemliga språket som de pratar i Mästerdetektiven Blomkvist?

•Vad heter hundarna i Allrakäraste Syster?

•Ungefär hur många böcker har Astrid Lindgren skrivit (bortsett från bilderböckerna)?

 

Tipspromenaden riktar sig till barn i förskoleklass till åk 6, den kan även fungera för yngre barn om de får hjälp att läsa och svara på frågorna samt för äldre elever om man exempelvis arbetar med Astrid Lindgren tema.

 

 

Då tipspromenaden innehåller så pass många frågor kan ett alternativ vara att du som lärare delar upp tipspromenaden med 10 frågor för varje enskild omgång eller göra på de sätt som passar er bäst.

 

Tipspromenaden går att ladda ner via Gullis lästips butik på Skolmagi.

Boktitel: Allrakäraste Syster

Författare: Astrid Lindgren 

Illustratör: Hans Arnold

Målgrupp: 3 till 6 år

Kategori: portal fantasy, bilderbok, fantasy, tvillingsyster, döden, sorglig, tillhörighet, längtan att bli sedd, glädjefylld

Utgiven av: Rabén & Sjögren

ISBN: 9789129697308

Ta del av boken som ljudbok via: Spotify 

Ta del av boken via: Adlibris, Akademibokhandeln, Bokus eller Bokfynd

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar