Trolltagen av Cecilia Larsson Kostenius & Carola Siekas Kostenius

Bild

För länge, länge sedan på 1100-talet var det vikingatid i Sverige och vårt land kallades för Svea rike. Långt upp i den norra delen av landet låg Säfasteby där bodde tvillingarna Siri och Alve som var 9 år tillsammans med sin bondefamilj under på Valners-gården som låg mellan nuvarande Boden och Luleå.

Bokserien Siri och Alve – Hotet mot Midgård skildrar den största omvandlingen i vår tids historia för de nordsvenska bönderna i Säfasteby. Under 1100-talet förändras världen när deras livsåskådning skiftar, och vikingatidens tro, seder och bruk trängs undan.

”Trolltagen” är den andra boken som ingår i bokserien ”Siri och Alve – Hotet mot Midgård” får vi återigen följa tvillingarna Siri och Alve och deras liv i den lilla vikingabyn Valners-gården i norra Sverige. Det är en berättelse som ger bilden av barns liv hemma på en liten vikingagård.

I första boken ”Hemligheten” fick vi lära oss mer om vikingarnas tro på asagudarna och hur man skriver med runor, som ni kan läsa mer om här.
I den andra boken ”Trolltagen” får vi lära oss mer om hur vikingarna begravde de döda och hur de trodde på livet efter döden.
Vi får även ta del av hur folktron hade en stor inverkan i livet när de gällde de övernaturliga som tron på troll och annat oknytt.
Bild

I bokserien ”Siri och Alve – Hotet mot Midgård” får läsarna historisk korrekt kunskap om vikingatiden och hur människorna levde i en mindre vikingaby, hur den kunde vara, hur det lilla byn var uppbyggd och lära sig mer om deras seder och bruk, årets olika högtider och lära oss mer om vikingarnas asatron och folktron.

Denna vikingaserie fungerar riktigt bra att använda i skolundervisningen då berättelsen är skriven med lättläst och pedagogisk handling med korta kapitel tillsammans med  svartvita detaljerade illustrationer som förtydligar berättelsen som bilden hur vikingarna bodde och såg ut. 

Längst bak i varje bok finns även en ren faktadel som lyfter flera detaljer i från berättelsen.

Ska du som lärare arbeta kring vikingatiden är det här böckerna i bokserien Siri och Alve – Hotet mot Midgård, jag har i ett temainlägg tipsat om andra bra böcker och läromedel kring vikingatiden som ni kan ta del av här, samt att jag samlat massa material av olika slag kring vikingatiden via denna länk.

Bild


Boktitel: Trolltagen del 2
Serietitel: Siri och Alve – Hotet mot MidgårdFörfattare: Cecilia Larsson Kostenius & Carola Siekas Kostenius

Illustratör: Stina Rudebjer

Målgrupp: 7 till 12 år

Kategorier: Vikingatiden, förr i tiden, folktro, asatro, naturväsen, efter döden, faktasaga, historisk fakta, spänning, fantasy reality

Bokförlag: Ymperia

ISBN: 9789198406559

Ta del av boken via: Adlibris. Bokus, Bokfynd.nu


Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar