Hemligheten av Cecilia Kostenius & Carola Siekas

Bild

Följ med på en resa till vikingatiden där faror hotar & onda makter skrämmer…

För länge, länge sedan på 1100 – talet var det vikingatid i Sverige, vårt land kallades då för Svea rike. Långt upp i den norra delen av landet låg Säfasteby där bodde tvillingarna Siri och Alve som var 9 år, de bodde tillsammans med sin bondefamilj under vikingatiden i Valners – gården som låg mellan nuvarande Boden och Luleå.

Bild

Den första delen ”Hemligheten” i bokserien “Siri och Alve – Hotet mot Midgård” får vi lära känna tvillingarna Siri och Alve och hur det kunde vara att leva som barn under vikingatiden, men vi får även ta del av hur det kunde vara att leva på en liten gård som bestod av fyra timrade hus, där tvillingarna bodde i norra huset med mamma Hildrun, pappa Gymer och fem syskon, tillsammans med den äldre generationen i andra bostadshus och där trälarna som fick dela hus med djuren. Här får vi läsa om vikingatidens tro, som var asatron där man trodde på Gudar och gudinnor, men även andra seder och bruk som när tvillingarna får lära sig hemligheten med runorna och att olika tecken kan betyda olika saker som tecken som kan skydda en mot faror som andra varelser en människor och djur, utan varelser som troll och vättar och andra skogsvarelser som man kunde tro på under den här tiden.

Bild

Bild

Det här är en bok som kan fungera riktigt bra under skolundervisning då läsarna får kunskap kring vikingatiden och dess seder och bruk som runskriften, de olika asagudarna och början till vår kalender. Det är även en högläsningsbok då denna fakta och fantasy berättelse om vikingatiden är skriven med ett lättläst och pedagogiskt språk med korta stycken och där mycket av den historiska fakta är välarbetat så att allt låter som en historisk saga om vikingatiden. och tillsammans med de detaljrika illustrationerna ger de berättelsen mer liv till handlingen.

I slutet av boken finns även en ren faktadel samt tips kring hur man kan arbeta vidare med samma tema.

Den andra delen i bokserien Siri och Alven – Hotet mot Midgård heter Trolltagen.

Boktitel: Hemligheten
Serietitel: Siri och Alve – Hotet mot MidgårdFörfattare: Cecilia Kostenius & Carola Siekas

Illustratör: Stina Rubebjer

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategori; Förr i tiden, vikingatiden, historisk fakta, runskrift, asagudar, naturväsen, fantasy reality, spänning

Bokförlag: Ymperia

ISBN: 9789198406504

Köp boken via Adlibris, Bokus, Bokfynd.nu


Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar