Videvill av Frédéric Brrémaud  & Federico Bertolucci

Följ med i ett drömlikt mysterium…

En tjej vaknar upp utan minne i en by i skogen. Vad gör hon i den här världen? Är hon en häxa, en fe eller en “skugga” som de som jagar henne? Och vad har hon gjort för att få onda horder att jaga henne? Hon och hennes vargkompanjon ger sig av på en livsfarlig resa till skuggornas rike för att hitta svaren.

Bild

I första boken ”Skuggjägarna” får vi först mötas som av en prolog som utspelar sig i dramatiska bilder utan text, men som ändå utgör en klar bild om vad som händer. Här får läsaren följa en flickas dramatiska flykt från en rasande eldsvåda för att sedan vakna upp i en liten by av lite udda invånare. (Hela denna bildserie får mig att tänka på Snövit och när hon vaknar upp hos de sju dvärgarna.) Invånarna tar emot henne med glädje men det visar sig efterhand att någonting inte är som det ska med henne, och snart är hon på flykt igen. Från vem vet hon inte, och vart hon är på väg vet hon inte heller.

Under sin flykt utan mål hela tiden med en känsla av någon eller något jagar henne och får hon då och då diffusa minnesbilderna klarnar mer och mer och hennes flykt blir ett sökande efter sin identitet. När hon sedan möter en talade varg, (som jag personligen tycker ser mer målad ut som en räv) verkar vargen veta mer om henne än hen vill säga, förutom att han kallar henne för Videvill.
Vargen och Videvill fortsätter sin resa i högt tempo medan de hela tiden måste kämpa mot olika faror som monster och onda riddare, som får mig att tänka på Sagan om ringen.
I ett dramatiskt ögonblick när de åter måste fly dessa faror avslutas boken med en ordentlig cliffhanger där det är bra om man har tillgång till den andra delen ”Mot ljuset” på en gång då böckerna är som en enda berättelse.

Bild

I den andra boken ”Mot ljuset” fortsätter flykten, samtidigt som de börjar klarna mer för Videvill med hjälp av minnesbilderna, vargens hjälp och några människor och från en sjöjungfru och någon ett vattenmonster. Det är inte först som i de allra sista bilderna som både Videvill som läsare som man förstår vem hon är eller rättare sagt var.
Videvill är en dramatiskt spännande fantasyserie som har flera delar som monster, fantasifulla karaktärer, onda riddare, talade djur, sjöjungfrur och en stark kvinna i sökandet efter sin identitet i en fartfylld om en diffusa färd, som för min del känns rörig.
I det magiska äventyret Videvill får vi följer en ung hjältinnas resa i sin strävan efter identitet är ett drömlikt mysterium med fängslade illustrationer med en känsla av John Bauer och Sagan om Ringen.
Jag tycker det är roligt att se att Egmont förlag har satsat på att ge ut grafiska serieböcker om ensamma, men starka flickor och sen tidigare har de släppt de två första serie böckerna i serien Sorceline som är en serie i Harry Potter stil och riktar sig till de bokslukaråldern och den helt magiskt vackra och underbara berättelsen i serien Norrsken som även den riktar sig till mellanstadiebarn.
Som ni vet sen tidigare så älskar jag att läsa grafiska serieböcker och har i ett tidigare inlägg  skrivit om hur man med hjälp av serier kan öka läskunskapen där ni även kan ta del av flera boktips på serieböcker och böcker som påminner om serier.

Bokserie: Videvill
Böcker: Skuggjägarna Del 1 Mot ljuset Del 2
Illustratör: Federico Bertolucci
Målgrupp: 12 – 15 år, men fungerar även till fantasy älskade vuxna
Kategori: Fantasy, äventyr, spänning, grafisk seriebok, serie, vänskap, hitta sig själv, död, väsen
Bokförlag: Egmont Publishing
Ta del av böckerna via din favorit bokhandel: Adlibris, Bokus & Din tidning

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar