Lev som du vill: Tio svenska kvinnor visar vägen av Birgitta Ohlsson & Lina Bodén

Boken Lev som du vill handlar om tio svenska kvinnor som genom sin kunskap, sin envishet och sin övertygelse varit förebilder för andra. Dom har hittar sin väg i livet och kämpat för de som dom trott på, ofta har dom stött på motstånd, ibland har de vart för att dom varit kvinnor, men dom har ändå fortsatt kampen. Så har det varit för många kvinnor genom vår historia. Utan kamp hade aldrig kvinnor fått rösträtt. Utan strid hade aldrig kvinnor kunnat bli författare, politiker och forskare. Utan mod hade de som vi ser som självklarhet idag aldrig hänt.
I denna inspirerade och fascinerade bok får vi ta del av tio svenska framstående kvinnor både historiska och moderna.
Här får vi ta del av tio spännande och inspirerade kvinnor i en halsbrytande blandning av aktivister, författare, forskare, helgon, journalister, klimataktivist, lärare, matematiker, nobelpristagare, en regent, sexualupplysare och skådespelare.
De tio svenska kvinnor som vi får läsa mer om är Astrid Lindgren, Heliga Birgitta, Elise Ottesen Jensen, Fadime Sahindal, Greta Thunberg, Ingrid Bergman, Katarina Taikon, Drottning Kristina, Selma Lagerlöf och Sonja Kovalevsky.
På ett pedagogiskt sätt har författaren Birgitta Ohlsson förmedlat de olika kvinnors liv som förändrat, och fortfarande förändrar inom Sverige och utanför Sverige gränser från födseln och under resten av livet. Även om boken riktar sig till den yngre läsarna så väjer inte författaren att lyfta kvinnornas liv med smärta och motgångar, men också om lycka och framgång och de gör hon på ett pedagogiskt sätt där hon med budskapet utbildar hur många av Sveriges allra viktigaste kvinnor genom historien fått kämpa i motvind för att förverkliga sina drömmar när ett samhälle, familj och gammaldags värderingar höll dem tillbaka.

Tillsammans med illustratören Lina Bodéns enastående vackra porträtt av de olika kvinnorna har hon lyckats lyfta fram kraften och deras fantastiska personligheter i helt magiskt vackra illustrationer.

Bild

De tio kvinnor som man får lära känna i den här boken tog livet i sina egna händer och försvarade de dom trodde på och det kan du också göra. Det spelar ingen roll om du är blyg, om du lever i en omodern tid (enligt dig själv), om förutsättningarna inte är de bästa, eller om de kanske rentutav är det. Våga bestämma hur du vill leva, våga trotsa omgivningen och dem som vill hindra dig!
Bild

I ett boktema inlägg har jag samlat recensioner om liknade böcker och material för att kunna arbeta om historiska och modiga kvinnor som ändrat historien.


Författare: Birgitta Ohlsson
Illustratör: Lina Bodén
Målgrupp: 6 – 9 år ( men fungera för högre åldrar också)
Kategori: Historiska kvinnor, Historiska platser, fakta, inspiration, förr i tiden, nutid
Bokförlag: Bonnier Carlsen
Ta del av boken som ljudbok med Stina Wollter som uppläsare via: Storytel och Nextory.
Ta del av boken via din favorit bokhandel: Adlibris eller Bokus

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar