Fakta om Anne Frank av Tomas Dömstedt

Anne Franks dagbok är en av världens mest lästa böcker genom tiderna. Anne Frank var tretton år när hon fick den dagbok som blev internationellt känd. Den har översatts till över 50 språk.I dagboken skriver hon om sina känslor och vad som händer. I två år lever hennes familj instängda och undangömda från nazisterna utan att komma ut. I den här faktaboken får du veta hur hennes korta liv såg ut. Det berättas också om barndomen och vad som hände sedan de upptäcktes och fängslades.

I boken ”Fakta om Anne Frank” får du veta hur hennes korta liv såg ut.

Den här boken berättar om barndomen och hennes tid som gömd för att komma undan nazisterna, och vad som hände sedan de upptäcktes och fängslades.Boken handlar om Anne Frank, en ung judinna och hennes upplevelser i Nederländerna under andra världskriget.
Hon blev känd för att hon skrev dagbok om vad som hände henne under kriget. När Nederländerna ockuperades av tyskarna, gömde Anne och hennes familj sig i en lägenhet. Där levde de i några år, men en dag blev de upptäckta.
Denna information är uppdelad som lättläst fakta i olika stycken om Annes liv samt lättare information om andra världskriget och förföljelsen av judar. Om det uppstår svåra ord i texten så förklaras de i en tydlig faktaruta.Boken har även flera svartvita fotografier som återspeglar Annes liv.
Bild
Boken är skriven med lättläst text uppdelade i kolumner tillsammans med svartvita fotografier där fakta om bilden eller svåra ord beskrivs i en faktaruta. Provläs boken ”Fakta om Anne Frank” genom att klicka på bilden.

Texten utgår ofta om vad som står i ”Anne Fransks dagbok” någon som jag hoppas gör att de lockar många att läsa själva boken ”Anne Fransks dagbok”, som även finns i en lättlästare variation som ni kan läsa mer om här.

Det här är en passade bok att använda i undervisningen från åk 4, när man ska arbeta om andra världskriget och förintelsen, då den är en kort, lättläst och inte fullt så skrämmande bok om en ung persons upplever under andra världskriget och där det även ingår färdig arbetsmaterial till lärare som till elever.

Boken “Fakta om Anne Frank” ingår i den lättlästa och fristående bokserien “Fakta om” som innehåller olika faktaböcker om roliga och aktuella ämnen, där den snygga layouten med massor av färgbilder lockar till läsning. Tack vare att böckerna har innehållsförteckning, faktarutor, punktlistor, diagram, tabeller och register tränar eleven upp förmågan att läsa faktaböcker.

Bild
Drama för unga via Sveriges Radio har skapat en dramatisering baserat på Anne Franks dagbok som är på fem avsnitt. Jag har samla ett dokument med alla nedladdade avsnitt tillsammans med läsförståelsefrågor framtagna av mig och drama för unga samt att det finns en tillhörande lärarhandledning.
I ett tidigare boktema inläggBöcker och lektionsmaterial till minne av förintelsens offer~ 27 januari” har jag samlat andra boktips på böcker om förintelsen och första- och andra världskriget samt lektionsmaterial, bokaffischer och där ni även kan ta del av den korta med viktiga informationens-  film om andra världskriget som ni kan se nedan, en film som passar att använda i undervisnings syfte.
Här har jag skapat en tidslinje från Anne Franks födelse tills hennes död. Här får ni ta del av hennes händelser och människor i hennes närhet. Men ni får även ta del andra viktiga historisk händelser under andra världskriget.

Tidslinjen innehåller rutor med kortfattad text med tillhörande år, eventuellt datum och eventuellt månad, samt en tillhörande bild.
Tidslinjen utspelar sig från 1929 till 1947 och innehåller tre stycken pdf som är skapade i liggandes affisch format (A2).
Tidslinje går att ta del av via mitt Skolmagi konto.

Bokserie: Fakta om
Författare: Tomas Dömstedt
Målgrupp: 9 – 12 år
Kategorier: Fakta, förr i tiden, historia, biografi, människor, platser, andra världskriget, historisk person
Boken går även att ta del av via: Inläsningstjänst.
Bokförlag: Nypon förlag
ISBN: 9789178253517
Ta del av boken via: Adlibris, Bokus, Nypon förlag, Bokfynd.nu 

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar