Anne Franks dagbok av Anne Frank

Hoppas att jag ska kunna anförtro dig allt, så som jag hittills inte kunnat anförtro mig åt någon…

Så inleder Anne Frank sin dagbok 12 juni 1942.

Hon låtsas att dagboken, som får namnet Kitty, är en förtrogen väninna till vilken hon kan anförtro just allt. Till en början skriver hon bara för sin egen skull, men efter en radiosändning under våren 1944 där utbildningsministern uppmanar till att samla in alla vittnesbörd från den tyska ockupationen, bestämmer hon sig för att hon vill publicera sin dagbok efter kriget.Anne Frank föddes den 12 juni 1929. Sommaren 1942 gick hon och hennes familj under jorden i ett hemligt annex till hennes fars kontorsbyggnad på flykt undan nazisterna. Anne var då tretton år och i dagboken får vi följa hennes utveckling till ung kvinna och skarpögd iakttagare av den mänskliga naturen.
Hennes anteckningar slutar ganska abrupt 1 augusti 1944 då avslöjades gömstället. Anne Frank dog av fläcktyfus i Bergen-Belsen tre månader före sin sextonårsdag, bara en dryg månad innan koncentrationslägret befriades av brittiska trupper.

I denna utgåva av Anne Franks dagbok återfinns dagboksanteckningar som tidigare lyfts ut av Annes far, Otto Frank. Dessa textställen utgör drygt trettio procent av boken och understryker att Anne först och främst var en tonårsflicka och en människa – inte en symbol.
Jag har sammanfattat ett större blogginlägg med dagboksböcker, där jag har samlat barn- och ungdomsböcker som är skrivna i dagboksformat, där du även kan ta del av en bokaffisch med dagboksböcker. Jag har även sammanfattat ett större inlägg med böcker om förintelsen och första- och andra världskriget.Jag har även läst den lättlästa boken “Fakta om Anne Frank”.

Boken har även filmatiserats. 
Samt att Netflix har en dramatisering där de via hennes dagbok berättas Anne Franks historia parallellt med berättelser från fem överlevare av Förintelsen i den här dokumentären av Oscarsbelönade Helen Mirren. Den är från +7 år, men jag som har sätt den anser att den kan ses från 10 år med vuxet sällskap.
Drama för unga via Sveriges Radio har skapat en dramatisering baserat på Anne Franks dagbok som är på fem avsnitt. Jag har samla ett dokument med alla nedladdade avsnitt tillsammans med läsförståelsefrågor framtagna av mig och drama för unga samt att det finns en tillhörande lärarhandledning till dramatiseringen av Anne Franks dagbok. 
Här har jag skapat en tidslinje från Anne Franks födelse tills hennes död. Här får ni ta del av hennes händelser och människor i hennes närhet. Men ni får även ta del andra viktiga historisk händelser under andra världskriget.
Tidslinjen innehåller rutor med kortfattad text med tillhörande år, eventuellt datum och eventuellt månad, samt en tillhörande bild.
Tidslinjen utspelar sig från 1929 till 1947 och innehåller tre stycken pdf som är skapade i liggandes affisch format (A2).
Tidslinje går att ta del av via mitt Skolmagi konto.
Vill du ta del av liknade böcker som berör andra världskriget, få boktips med bokaffischer, ta del av radio dramatiseringar och få lektionsmaterial. Då rekommenderar jag dig att gå in på mitt temainlägg “Till minne av förintelsens offer – Böcker och lektionsmaterial”. 
Tidslinjen utspelar sig från 1929 till 1947 och innehåller tre stycken pdf som är skapade i liggandes affisch format (A2).
Tidslinje går att ta del av via mitt Skolmagi konto.


Författare: Anne Frank

Kategori: Förr i tiden, förintelsen, baserad på sann historia, historiskt porträtt, dagbok

Målgrupp: 12 – 15 år

Bokförlag: Nordsterds 
ISBN: 9789113051390
Boken går att läsa genom bok appen: Ebban skolbiblioteket på nätet.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar