Vem bryr sig? Av Camilla Jönsson

“Jag han inte ens reagera, Sigge bara rusade fram och slet ner mig från stolen, jag slog armbågen hårt i golvet, hela armen gjorde ont. Jag fick bita mig i läppen för att inte skrika. Någon grep tag i min tröja och drog upp mig, Sigge! Knytnäven träffade i magen, all luft for ur mig.
– Lägg av vrålade Tova, men ingen lyssnade på henne.
Andra gången Sigge slog, vek sig benen under mig och jag föll ihop på golvet.
– Har du inte fattar att du inte ska jävlas med mig!
De gick inte att skrika, de fanns ingen luft kvar i mina lungor. Svarta prickar dansade framför ögonen på mig.
– Det räcker nu Sigge! Kom igen nu vi drar.
Jag kunde inte se den som pratade, de måste vara någon i Sigges gäng. Men Sigge slutade inte, inte än. Ännu ett slag träffade, i ansiktet den här gången. Rakt över munnen. Smärtan for runt i kroppen, jag blundade. Han dödar mig tänkte jag, han kommer att döda mig…”
Isak har precis flyttat och börjar i en ny skola. Granntjejen Tova visar sig gå i samma klass som den Isak ska börjar i. I den nya skolan märker Isak snabbt att något inte står rätt till. Han ser ett gäng tillåts bestämma och trakassera andra elever. De knuffas och slåss och sätter skräck i resten av eleverna på skolan utan att någon vågar säga ifrån.
Ledaren Sigge, som alla är rädda för, mobbar framförallt en person, Tova i Isaks klass.
Tova som bor granne med Isak och som har ett leende som får det att pirra i magen på honom.
Men vågar Isak vara den som säger ifrån och som försöker sätta stopp för mobbingen? Eller ska han göra som alla andra och inte bry sig?
“Vem bryr sig” ska räknas som lättläst utifrån Hegas bedömning. Den känns inte ”lättläst” i den vanliga bemärkelsen, som man skulle kunna tro, utan som en helt ”vanlig” bok – bara ovanligt bra!
Det finns inga bilder inuti texten.

Bild

Detta är verkligen en bok som berör. Det är en bok om modet att bry sig om och våga stå upp för någon annan.
Men också om att man står bredvid och är tyst och tittar på, om hur man då blir en del av problemet.
Här har författaren verkligen fått fram den tydliga hierarki som kan uppstå i en skola. Här har författaren förmedlade de starka känslor, händelser och maktstrukturer som kan uppstå i skolkorridorer, skolgårdar, omklädningsrum, lunchrasten och till och från skolan.
Som läsare får man en oerhörd närvaro i sättet boken är berättad då Isak berättar i förstaperson vilket gör det hela personligt.
Även om boken handlar om mobbning i första hand har författaren fått in en parallell handling om den första pirriga kärlekskänsla mellan två unga personer i en tråd som löper parallellt med huvudhandlingen.
Boken kan användas som utgångspunkt för samtal i ämnet mobbing och då kan man använda sig av bokförlagets lärarhandledning. Då anser jag att boken går att användas redan i årskurs 6.

Bild

Varje år blir 60 000 barn och unga i Sverige mobbade. Bortvalda. Trakasserade. Misshandlade. Varje år går ett par barn i varje klass till skolan med långsamma steg och en klump i magen. Kommer någon att kalla mig öknamn idag? Kasta bort min mössa? Döpa mig i toalettstolen? Kommer de att slå mig? Eller kommer jag “bara” att vara osynlig?
”Stundvis när jag läste boken känns det som om jag färdades i en tidsmaskin, tillbaka till mitt tonårsliv. Då även jag blev mobbad under flera av åren i grundskolan. Värst var det första året i högstadiet. De var mest tjejer i min klass och tjejer kan ha en förmåga att med elaka och kränkande kommentarer och ständig utfrysning få de olika händelserna att i längden bli mobbing. De fick en att helt tappa självkänsla och självförtroendet om man ens hade något till en början. Den ensamhet jag kände då får mig mina ögon att tåras bara jag tänker tillbaka. Självklart har mobbingen satt spår och djupa sår… tro mig ord känns mer en man tror.
Under de år jag har arbetat inom skolans värld jar jag sätt de som min skyldighet att arbeta mot mobbing, genom bl.a. hjälpa till att bygga upp självkänslan och självförtroendet hos de unga individerna och mycket annat.
Jag har fortfarande så svårt att höra och inte agera när vuxna människor än idag anser att det är ok och bortförklarar saker och handlingar och lägger skulden på offret.”
På den UMOs hemsida hittar du mycket information kring mobbning.
Till BRIS kan man vända sig om man är barn under 18 år som är behov av hjälp av något slag. BRIS är en barnrättsorganisation. Deras verksamhet kretsar kring stöd och hjälp till utsatta barn och unga. Men deras uppdrag sträcker sig längre än så. De jobbar för att förbättra barns och ungas villkor och rättigheter enligt barnkonventionen.
Till BRIS kan du ringa om du är under 18 år för att få prata med en kurator om det du funderar mycket på eller det du behöver hjälp med. Numret är 116 111. Telefonen är öppen 14-21 alla dagar. Det är gratis och du är självklart anonym om du vill!
Men man kan även mejla BRIS om du som är under 18 år. När du mejlar oss är du alltid anonym och du får ett personligt svar från en av deras kuratorer till din inkorg på bris.se. De läser och svarar alltid på alla mejl. Ofta tar det 3-4 dagar att få svar.


Boktitel: Vem bryr sig?
Författare: Camilla Jönsson
Illustratör: Leon Remstedt
Bokförlag: Hegas bokförlag
Ålder: 12-15 år
Kategori: Mobbning, ökennamn, trakasserad, hierarki, kapitelbok, lättläst, lärarhandledning
ISBN: 9789175433721
Köp boken här: Hegas, Adlibis, Bokus

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar