Amulett av Kazu Kibuishi

“Att sätta en seriebok i händerna på de tveksamma barnen som säger nej till de flesta böcker man erbjuder dem, och sedan lyckas få dem intresserade nog att börja läsa och fastna och vilja ha nästa bok – ja det tycker jag är ett utmärkt sätt att odla läsglädje. Serieformatet gör berättelsen tillgänglig för alla, eftersom det erbjuder fler ingångar och passar elevernas olika behov på olika sätt. Böcker i serie är perfekt för barn och ungdomar som kämpar med läsningen. De kommer snabbt in i nästa bok med samma karaktärer, miljö och språk. Detta i sin tur skapar ett bra flyt i läsningen. Bilderna i serierutorna stödjer texten och underlättar barnens ordförståelse. Detta skapar en hunger efter att läsa mer.”
Vill ni följa med till en underjordisk världen fylld med vackra miljöer – allt från regnskog, grottor, berg, städer till molnstäder och himmelsformationer, som är befolkad av demoner, robotar och talande djur, då ska ni inte missa att läsa Amulett serien.
Det som jag verkligen älskar med alla grafiska serieböcker i Amulett serien är de finna illustrationerna! Man märker hur mycket tid illustratören Kibuishi har lagt ner på dem genom alla färgrika detaljer och de fina vyerna. Bara dem gör böckerna läsvärda!
Här smälter den lättlästa och actionfyllda texten ihop på ett snyggt sätt med pratbubblorna och illustrationerna så att de skapar en relativt lättsmält historia med oväntade vändningar.
Böckerna har alltid vart populära på de grundskolebibliotek där jag arbeta att de alltid var kö på läsa böckerna och så fick vi ha extra många läsexemplar.
Amulettserien är en serie grafiska romaner skriven av den japansk/amerikanske författaren och illustratören Kazu Kibuishi. Det är en fantasyserie i sju delar och den åttonde delen släpps äntligen 18.10.01 och del nio är redan påbörjad.
I den grafiska bokserien Amulett ingår:  – Stenväktaren, Stenväktarens förbannelse, Molnsökarna, Det sista rådet, Älvprinsen, Flykten från Lucien, Eld fågeln. Supernova. Till alla böcker ingår även enskilda och gratis lärarhandledning som finns på bokförlagets hemsida Hegas.
Bild

“I serien Amulett får vi följa äventyren med Emily (Smeknamn Em), som tillsammans med sin yngre bror Navin och mamma, Karen efter att ha flyttat till sin gammelfarfars hus i Norlen och börja om på nytt liv efter att pappan tragiskt dött i en bilolycka. De har ärvt huset efter att gammelfarfars hade spårlöst försvunnit för ett antal år sedan.

De upptäcker snart att huset ruvar på hemligheter. . .

 Barnen börjar upptäcka huset och kommer till gammelfarfars arbetsrum, och hittar där en slags amulett (Det är den amuletten som har fått ge namn åt hela serien). Emily sätter på sig amuletten och hon blir den nya stenväktaren. Amuletten, eller stenen, talar med henne och ger henne magiska krafter.

På natten hör familjen märkliga ljud nerifrån källaren, och de går ner för att ta reda på vad det är. Det visar sig att ljuden absolut inte har någon naturlig förklaring. I stället är det faktiskt ett monster där nere, ett monster som öppnar sitt gigantiska gap med tretusen åttahundra trettiofyra tänder och äter upp mamman. . .

Det äter så småningom även upp Navin, men honom lyckas Emily rädda genom att dra ut honom genom ett litet hål i monstrets kropp. Mamman kan de inte dra ut – de ser hennes arm förtvivlat vinka genom ett av hålen – och monstret drar iväg genom en dörr till en annan värld. Barnen följer efter, och så är det hela igång. . . 

De hamnar i den fiktiva underjordisk världen Allians som är befolkad av demoner, robotar och talande djur. Allians är värld fylld med olika vackra miljöer – allt från regnskogar, grottor, berg, moln städer och himmels formationer.

Emily och Navin får en söt liten följeslagare med sig som mest ser ut som en rosa gosedjur kanin med ett lappat öra och heter Miskit, saken är den att  Miskit är egentligen en robot. Hela välden Allians kryllar  av robotar, och de flesta kan prata och bär sig rent allmänt åt som människor. Det finns människor i Alledia också, men de flesta av dem ser inte ut som människor för en förbannelse har gjort att de alla sakta men säkert förvandlas till djur. Syskonen får även hjälp av “räven” Leon. 

I Alledia finns de Alver , men de ser verkligen inte ut som standardmodell av alver (långa, ljusa, vackra och allt det där). Nej, de har grå hy, läskigt lysande ögon med en smal pupill som hos en katt och så mängder med huggtänder. Det är alverna som är de onda och så alla monster.”

 

Amulettserien är en serie grafiska romaner som utspelar sig i en fantasiserie på sju böcker (snart 8 st). Böckerna riktar sig i första hand till barn mellan 9 till 12 år, men då texten är skrivna med versaler i textrutor och pratbubblor och vill ta del av underbara illustrationer och spännande läsupplevelser är det seriealbum som riktar sig till en bred ålder.

Här har jag skapat en tillhörande boktrailer till bokserien

Nu går det att läsa på boltcityproductions hemsida att en blivande Amulett film är för närvarande under utveckling vid Temple Hill Productions och det är något som jag lätt kunna föreställa mig när jag första gången tog del av böckerna.  

Serietitel: Amulett
Författare & illustratör: Kazu Kibuishi.
Bokförlag: Hegas
Provläs första boken här
Det ingår lärarhandledning till alla böckerna
Målgrupp: 9 -12 år
Kategori: Manga, serier, grafikserie, äventyr, spänning, fantasy, annan värld, sagoväsen
Köp boken på: Hegas, Adlibris, Bokus

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar