Forntidsglimtar – Jägarstenåldern av Anna-Karin Andersson & Elin Jonsson

Bild

Vi tar oss på en resa genom tiden via den viktigaste av lederna som är vattenvägen i en kanot gjord av en ur gröpt stock. I den färdas vi flera mil.

Vår färd börjar i närheten i Vig i Danmark för 10.000 år sen. Här får vi ta del av den farliga jakten av den stora och livsfarliga Uroxen som flicka Seren tillsammans med andra barn som ansågs vara gamla för att vara med i jakten tillsammans med män och kvinnor från stammen. Under jägarstenåldern jagade både män och kvinnor och man jagade inte för skojs skull. För människan var uroxen ett viktigt djur. Det gav mycket kött och pälsen blev till varma kläder och av uroxens skelett kunde man göra redskap.

Bild

Därefter tar vi oss till Husby Klev i västra Sverige och möter pojken Ashkii som levde för 9. 200 år sen i en liten fiskeby. I denna fiskeby levde man av livet i havet och under den tiden levde vitnosdelfiner i vattnen runt Danmark och även delfinerna var en del av födan. Här får vi ta del av den dagen hur Ashkii blev räddad av sin vän vitnosdelfinen Vimmel.
Innan vi far vidare måste vi laga vår kanot med hjälp av harts. Hartsen är en gegga som man får genom att elda barken från en björk, de används sedan som lim för att laga de håll som blivit i kanoten.

Därefter får vi paddla flera mil upp till staden Motala på resans väg äter vi fisk som vi fångat med ett ljuster, ungefär som ett spjut som man använder för att spetsa fisken med. när vi kommer till Motala får vi träffa flickan Leti som levde för 7.800 år sedan. Här får vi ta del av den varm vänskap mellan två yngre personer från olika stammar, tillsammans har de levt i harmoni under två år tills pojken berättar att deras stam ska återvända söderut till deras gamla jaktmarker. Som en avskedsgåva får Leti ta emot ett skifferstens halsband, en sten som hon aldrig tidigare har sätt. Under den tiden flyttade människorna runt mycket, de följde efter djuren för födans skull och arkeologer har även funnit föremål som kommit långväga ifrån. Det kan till exempel vara flinta på norrländska boplatser: Eftersom flinta inte finns i närheten, måste man haft kontakt med grupper söderifrån.

Därefter tar vår resa oss vidare ner igen och denna gång till Skateholm i Skåne, när vi närmar oss boplatsen skäller en massa hundar och på stranden ser vi hunden Eldfot tillsammans med sin husse, pojken Malack som levde tillsammans för 7. 200 år sedan. Här får vi vara med när stammens jägare kommer hem efter en lyckad jakt av kronhjort. Tillsammans sitter vi vid elden och lyssna på hur Malacks storebröder skryter om dagens jakt. Det fräsande ljudet av stekande kött blandar sig med det gnagande ljudet som ljuder när Eldfot gnager på sitt ben. 
Hunden var viktig för jägarstenålderns människor. De användes till jakt men också som sällskap, De äldsta fynden i Sverige, av tamhundar, är ungefär 10.000 år gamla. 

Sedan paddlar vi tillbaka till Danmark, men denna gång hamnar vi i Vedbeck för 7. 000 år sen. De är en ledsam stämning i pojken Jemis familj, då hans syster nyligen förlorat sitt nyfödda barn och han syster är fortfarande sjuk. Alla väntar på det som ingen vill ska hända. Men när Jemi är vid sjön så ser han den stora vita svanen flyer in över sjön för att landa och Jemi förstår vad fågelns ankomst betyder.
Under jägarstenåldern var det vanligt att man levde nära sina döda. Förmodligen såg man döden som en del av livet. Svanar och andra större fåglar verkar ha haft en betydelse som budbärare mellan de levande och döda. 

Våran sista resa tar oss till Nämforsen i Ångermanland och här kan vi ta del av all de hällristningar som ristas in på berghällarna. De är bilder som föreställer älgar, båtar och människoliknande figurer. Vi kommer fram för 6. 400 år sen under en sommaren straxt innan gryningens första ljus och här får vi ta del av när ungdomarna Mirja och Kostel precis har valts ut att upptas i de vuxnas skara och som bevis ska de nu paddla de hårdaste de kan över forsen för att själva hacka in ett eget bild i berget. Vi får ta del av den spännande färden över den starka skummande forsen med sin brusande fall. Med minnen av förra årets sommarmöte när de nio klanerna mötes blev av med några ungdomar som olyckligt for ner för fallet. De första ristningarna som gjordes på berghällarna i Nämforsen gjordes för 6.500 år sen Bilderna kallas hällristningar: men egentligen är det inte ristade, utan inknackade i stenen. Det finns också hällmålningar. Då har man målat på de släta bergväggarna. Målningen gjordes med rödockra som är ett slags ämne som finns i en del jordar.”

Bild

I boken “Forntidsglimtar – Jägarstenåldern” får vi läsa om flickan Seren fällde uroxen, vi får ta del av  flickan Leti liv och om hon kommer att återträffa pojken med det röda håret? Vi får läsa mer om pojkarna Malack och Ashkii och livet med deras djurvänner. Och så får vi läsa om hur det går för de båda ungdomarna i kanoten kommer de ta sig över forsen för att hacka sina hällristningar och kommer Jemis syster att överleva?

Bild

I denna äventyrsfyllda arkeologi bok får vi ta del av sex berättelse ifrån olika barn som levde under jägarstenåldern från olika delar av Danmark och Sverige. Här har författaren som även är arkeolog utgått från några av det större arkeologisk fyndplatserna som Vig i Danmark ända upp till Nämforsen i Ångermanland.

Här återberättas hur de sex olika barnen kunde ha levde förr i tiden under jägarstenåldern från 10.000 år sen till 6.400 år sen. Tillsammans med det olika actionfyllda äventyren varvas berättelsen med intressant tidsenlig fakta från början av forntiden. Till alla sex kapitel skildras människorna och miljöerna från jägarstenåldern i vackra illustrationer som gör berättelsen mer levande.

Denna arkeologi serie är perfekt att användas vid högläsnings speciellt om man arbetar med forntiden från stenåldern fram till jägarstenåldern. Jag hoppas att det även kommer att komma ut som historisk lektionsmaterial kopplat till denna bok.

Bild

Den andra fristående boken i serien Forntidsglimtar heter Bondestenåldern .

Den tredje boken i bokserien kommer heta Forntidsglimtar – Bronsåldern.

Bild

I ett tidigare blogginlägg under lektionsmaterial har jag skapat ett arbete kring forntiden som tar upp alla som fem tidsepoker under tidsåldern Holocen som ni kan ta del av här samt ta hem för att använda under undervisningen.

Boktitel: Forntidsglimtar – Jägarstenåldern del 1

Serietitel: Forntidsglimtar

rfattare: Anna-Karin Andersson

Illustratör: Elin Jonsson

Bokförlag: Beta pedagog

Målgrupp: 6- 9 år

Provläs boken

Kategori: Historisk berättelse, arkeologi, historisk fakta, stenåldern, jägarstenåldern, förr i tiden, fantasy reality, högläsning 

ISBN: 9789188009449

Köp boken på: Beta pedagog, Adlibris, Bokus


Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar